Rp. gyorskorcsolya: Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 500 méteren a debreceni vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.11.20. 17:58
Tökéletes születésnapi ajándék: a ma 26 esztendős Liu Shaolin Sándor nyerte meg az ötszáz métert a debreceni kvalifikációs vk-viadalon, öccse, Shaoang a második lett.
Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 500 méteren a debreceni vk-n (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 500 méteren a debreceni vk-n (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók elkényeztettek minket az elmúlt években, így aztán kicsit szomorúan vettük tudomásul, hogy a debreceni világkupa-viadal szombati napjának döntős programja nem feltétlenül úgy kezdődött a számunkra, ahogyan azt szerettük volna, merthogy tényleg megszoktuk már, hogy a mieink folyamatosan szállítják az érmeket.

Ezerötszáz méteren Jászapáti Petra B-döntőbe jutásának azért örültünk, utána viszont a férfiak második elődöntőjében az orosz Szemjon Jelisztratov „megpiszkálta” Liu Shaolin Sándort, s ugyan olimpiai bajnokunkat továbbjuttatták, a következő futamban öccse, Shaoang kapott kizárást – Krueger John-Henry pedig a B-döntőbe jutott.

Vélemény – Liu Shaolin Sándor
Jó lett volna, ha egyszerre érünk be Ádóval. Ezt persze előre nem lehet tervezni, a mi sportágunkban kiváltképp nem – mi ezúttal is próbáltuk tudásunk legjavát adni. Az ezerötszáz nem annyira sikerült jól egyikőnknek sem, de úgy látszik, ha jön egy pofon, hamarabb magunkhoz térünk. Abban azért nagyon bízom, hogy az olimpián nem lesz semmiféle pofon.

Ezt meg is nyerte, a fináléban pedig Liu Shaolin a fenekén érkezett a célba: elég mozgalmas futamot hozott ez a döntő, az idősebbik fivér pedig végig szem előtt tartotta, hogy ezúttal nem az éremszerzés a legfontosabb, hanem a kvalifikációs pontok gyűjtögetése – az ötödik helye tökéletesen megfelel ennek a célnak.

Ötszázon már a negyeddöntőben többet mosolyogtunk: persze, nem annak, hogy Kónya Zsófiától elbúcsúztunk, annak viszont már igen, hogy Krueger John-Henry a négyes pozícióból harcolta ki a továbbjutást, hogy Liu Shaoang rajt-cél győzelemmel lépett tovább, s annak is, hogy Liu Shaolin Sándor két ezreddel (!) „nyúlta le” vetélytársát, és jutott be az elődöntőbe.

Vélemény – Liu Shaoang
Nem befolyásolta a döntőt az, hogy Shaolinnak ma van a születésnapja, de az kétségtelen, hogy mindketten hatalmas motivációval álltunk oda a rajthoz, ez mindig így van, ha összeáll a Liu brothers. Nagyon szépen megelőztük mindketten a szám olimpiai bajnokát, a kínai Vu Ta-csinget, gondoltam, legyen egy kis izgalom is ebben a fináléban, ezért megpróbáltam „odacsípni” Shaolinnak.

Onnan meg a két testvér bemasírozott a fináléba – Krueger John-Henry a B-döntőben léphetett jégre (ott a negyedik, összesítésben a kilencedik helyen végzett).

És amit ott műveltek, elfeledtette velünk a kezdeti szomorúságot.

Egy nagyon erős futamban a kettes pozícióból rajtolt Liu Shaolin Sándor, a hármasból Liu Shaoang, ám az egyesről a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, a kínai Vu Ta-csing indulhatott. És minden bizonnyal azt hitte, hogy meglehet a vk-arany.

Meg is lett, csakhogy azt Liu Shaolin nyerte, a születésnapos Liu Shaolin, az ezüstöt pedig össze, Shaoang, merthogy mindketten tisztán, hibátlanul, gyönyörűen előzték meg a kínai klasszist.

És tulajdonképpen kéz a kézben érkeztek célba – egyetlen század döntött az idősebbik fivér javára.

A nap végén az ezúttal a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Tiborcz Dániel összetételben futó váltóban Liu Shaolint a hollandok kilökték – a zsűri is így gondolta, így a fiúk bejutottak a döntőbe.

Nem vagyok életem formájában... – Liu Shaolin Sándor az aranyérme után

VILÁGKUPA-SOROZAT, 3. ÁLLOMÁS, DEBRECEN
Férfiak. 500 m:
Liu Shaolin Sándor 40.955, 2. Liu Shaoang 40.965, ...9. Krueger John-Henry. 1500 m: 1. Zsen Ce-vej (kínai) 2:12.910, ...5. Liu Shaolin Sándor 2:13.523, ...9. Krueger John-Henry, ...20. Liu Shaoang. Nők. 500 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 42.566, ...14. Kónya Zsófia, ...21. Jászapáti Petra, ...36. Somogyi Barbara. 1500 m: 1. Schulting 2:23.009, ...13. Jászapáti Petra, ...27. Sziliczei-Német Rebeka, ...37. Bácskai Sára Luca

VK-RANGSOR (három állomás után)
Férfiak. 500 m:
1. Liu Shaolin Sándor 22621 pont, ...5. Liu Shaoang 12101, 6. Krueger John-Henry 11775. 1500 m: 1. Szemjon Jelisztratov (orosz) 15300, ...11. Liu Shaolin Sándor 6193, ...15. Krueger John-Henry 3919, 16. Liu Shaoang 3426. Nők. 500 m: Ariana Fontana (olasz) 26000, ...14. Jászapáti Petra 3595, ...22. Kónya Zsófia 816, ...41. Somogyi Barbara 25. 1500 m: 1. Li Ju Bin (kínai) 20097, ...21. Jászapáti Petra 913, ...33. Sziliczei-Német Rebeka 160, ... 56. Bácskai Sára Luca 8, 57. Somodi Maja 8

A kvalifikációs szabályok értelmében a négy állomásból álló világkupa-sorozat három legjobb eredménye számít be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500 méteren 36 korcsolyázó léphet jégre az olimpián, de országonként legfeljebb három. Váltóban (férfi, női) nyolc-nyolc csapat szerezhet kvótát. Vegyes váltóban a legjobb 12 együttes indulhat, ám itt a jégre lépés feltétele az is, hogy az adott ország mind a nőknél, mind a férfiaknál rendelkezzen két-két-egyéni kvótával is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik