Rocky, Jég veled!, Egy kosaras naplója – minden idők 10 legjobb sportfilmje

Vágólapra másolva!
2016.09.07. 19:16
Aki csak egy kicsit is szereti a testmozgást, akár aktívan, akár „passzívan űzi” valamelyik sportágat, annak biztosan van kedvenc sportfilmje, melynek fejből el tudja mondani a legjobb, legemlékezetesebb párbeszédeit. Pontosan igaz ez ránk is, úgyhogy ezen felbuzdulva összegyűjtöttük a világ 10 legjobb sportos filmjét. Az eredmény az NSO Tv videójából kiderül!

10. TŰZSZEKEREK

Először is szögezzük le: borzasztóan nehéz dolgunk volt a lista összeállításakor. A mértékadó IMDb filmes adatbázis szerint például cirka 2751 sporttematikájú film létezik. Ezért előre is elnézést, ha valaki a kedvencét előrébb látná, de hát ennyi remek alkotás között borzasztó dolog rangsort felállítani. Így fordulhatott elő az, hogy a 4 Oscar-díjas Tűzszekerek csak az egyébként igen előkelő 10. helyre fért oda. A nyitójelenet nagyjából mindenkinek ott van a szeme előtt: Vangelis dallamaira fehér ruhás fiatalok futnak a tengerparton.

9. JÉG VELED!

Az előbbinél jóval könnyedebb alkotás arról, hogy a sportban tényleg semmi sem lehetetlen: havat korábban soha nem látott jamaicai sprinterekből verbuválódó bobcsapat indul az 1988-as calgary téli olimpián. Sporttörténelmi eseményt dolgoz fel vígjáték formájában a 90-es évek egyik meghatározó alkotása.

8. WARRIOR – A VÉGSŐ MENET

A nálunk még kevésbé ismert MMA (kevert harcművészetek) világát dolgozza fel ez a film, azon belül is egy családi drámát, melynek végkifejletében egy testvérpárnak kell megküzdenie egymással a világ egyik legrangosabb tornájának döntőjében. Sok újat nem mutat sportdráma témában ez a film, mégis annyira eltalálták a hangulatát, hogy bárkit képes magába szippantani.

7. EGY KOSARAS NAPLÓJA

Kicsit kakukktojásnak tűnhet, hiszen az amerikai költő, Jim Caroll életét dolgozza fel. Aki azonban amellett, hogy tizenévesen súlyos drogfüggőségben szenvedett, kiváló kosárlabdázó is volt. A főszerepet a mindössze 21 éves Leonardo DiCaprio játssza, aki egyébként akkorra túl volt már egy Oscar-jelölésen is – de csak 21 évvel később, vagyis idén kapta meg a Filmakadémia elismerését.

6. EDDIE, A SAS

Bátran állíthatjuk, hogy az idei év meglepetésfilmje. Mutat néhány egybeesést a Jég veled!-del, hiszen szintén az 1988-as téli olimpia a cél, de a sportág más: Eddie Edwards síugrásban próbálkozik. A lelkes brit gyakorlatilag mindent kipróbált, hogy eljusson egyszer az ötkarikás játékokra, végül a síugrásban valósítja meg az álmát. Mindebben egy amerikai edző van segítségére, akit Hugh Jackman alakít.

5. RÉGI IDŐK FOCIJA

Fene sem tudja, hogy mennyi ebben az elfogultság, de nincs az a sportfilmes lista, melyről kimaradhatna Sándor Pál klasszikusa. A film a budapesti mozi- és focivilágot mutatja be a 20-as évekből. A szállóigéjét biztosan mindenki ismeri: kell egy csapat!

4. ROCKY

Azon gondolkodtam, hogy vajon a zene, a sportfilmes kliséket egy életre meghatározó történet vagy Sylvester Stallone maradt meg inkább az emberben ebből a klasszikusból? Valószínűleg mindegyik. Az olasz származású bokszoló története váratlan sikert ért el, bezsebelt három Oscar-díjat, a főszereplőt pedig a világsztárok közé emelte. Ezután számolatlanul kapta Stallone a szerepeket, például a Rocky folytatásaiban is...

3. HAJSZA A GYŐZELEMÉRT

Két Formula–1-es legenda, James Hunt és Niki Lauda 1976-os szezonja áll a cselekmény középpontjában, amely nemcsak az autósportok szerelmeseinek nyújt fantasztikus élményt. A film amellett, hogy hangulatában tökéletesen idézi meg a 70-es éveket, hihetetlenül izgalmasnak mutatja be a száguldó cirkuszt: akik a mostani versenyeken nőttek fel, el sem hiszik, hogy régen még ennyire kiélezett lehetett az F1. A film értékén sokat emel, hogy a két főszereplőről tökéletesen elhisszük, hogy ők Hunt és Lauda.

2. AZ ELÁTKOZOTT LEEDS UNITED

Kíváncsiak lennénk, hogy olvasóink közül mennyien látták ezt a filmet. Kevésbé ismert, úgyhogy valószínűleg nem sokan. Itt az ideje hát megnézni! Az angol labdarúgó-bajnokságban dolgozó Brian Clough történetét dolgozta fel Tom Hooper rendező. Az edző többek közt azzal írta be a nevét a sporttörténelembe, hogy egymás után kétszer is megnyerte a BEK-et a Nottingham Foresttel. Előtte a korszak sztárcsapatát, a Leeds Unitedet is irányította – de csak egy nagyon rövid ideig. Főszerepben a zseniális Michael Sheen.

1. MINDEN HÉTEN HÁBORÚ

Még mindig a sportfilmek csúcsa, pedig már 17 éves. Azóta sem született hátborzongatóbb öltözői lelkesítő beszéd, mint Al Pacino klasszikusa. Az amerikai futballisták életét fiktív karakterek segítségével őszintén bemutató filmet nem kisebb név, mint Oliver Stone rendezte és Pacino mellett Cameron Diaz, valamint a szárnyait akkoriban bontogató, azóta már Oscar-díjas Jamie Foxx is játszott benne. Szerintünk ez a legjobb, de a véleményünk szubjektív. Önök szerint? Írják meg kommentben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik