Rg Eb: remek 16. hely és kvóta Pigniczki Fannitól, orosz diadal összetettben

Vágólapra másolva!
2018.06.03. 19:54
null
Pigniczki Fanni remek teljesítménnyel lett 16. az elit Eb-n (Fotó: Ulrich Faßbender, archív)
Pigniczki Fanni kvótát szerzett Magyarországnak a 2019-es Európai Játékokra és a kitűnő 16. helyen végzett összetettben a 2018-as ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon a spanyolországi Guadalajarában. A kontinensbajnoki címet szenzációs utolsó gyakorlatának köszönhetően az orosz Arina Averina szerezte meg, így nem tört meg az oroszok 1999 óta tartó győzelmi sorozata az összetett Eb-ken.

Magyar szempontból az egyéni összetett verseny fontossága abban rejlett, hogy szerez-e Pigniczki Fanni kvótát a 2019-es, minszki Európai Játékokra. Szerzett, mégpedig kimondottan jó teljesítménnyel és magas pontszámokkal – már az első csoport után eldőlt, hogy legalább másik négy ország versenyzőit megelőzi, ezzel pedig biztos, hogy Magyarország indíthat versenyzőt jövőre az Európai Játékokon. A kvóta nem névre szóló. Ettől fogva a B-csoportot a 6. helyen záró magyar tornásznőnek már csak annyi dolga maradt, hogy a minél jobb helyezésért drukkoljon. Pigniczki Fanni végül a 16. helyen zárt, ez 1999 óta a legjobb magyar helyezés az összetett egyéni Eb-ken!

„Nagyon elfáradtunk, de közben meg nagyon örülünk, hogy összejött. Azt gondolom, hogy ez egy közös siker a versenyzőknek és az edzői gárdának, ugyanis tavaly kezdődött a kvalifikáció a hazai Európa-bajnokságon, ahol Kis Alexandra jóvoltából bejutottunk erre az Eb-re, és amit Szandi tavaly elkezdett, azt Fanni idén befejezte. Nagyon ideges volt, teltház előtt lépett szőnyegre, de nála sokkal rutinosabb versenyzők is hasonlóan viselkedtek, tehát emiatt semmilyen negatív kritikát nem érdemel. Lehetett látni a versenyzőkön, hogy ez nem egy sima Európa-bajnokság, hanem mindenki tudta, hogy négy gyakorlatot kell csinálni, összetettet hirdetnek, és emellett még kvalifikáció is az Európai Játékokra. Volt pillanat, amikor azt gondoltam, hogy esélytelen, de végül a szerencse mellénk szegődött. Úgy vélem, hogy ez nem egy versenynek a pillanatnyi állapota, hanem egy hosszú folyamat munkájának az eredménye, amit itt most elértünk. Az Európai Játékokon 12 ország vehet részt, és mivel minden országból csak egy versenyző szerepelhet, így Fanninak a 16. helyével sikerült bejutnia a 12 legjobb ország közé. Ez a kvóta nem névre szól, Magyarországnak szerezte Fanni a kvótát, és jövőre az aktuális legjobb fog utazni az Európai Játékokra” – értékelt a Magyar Tornaszövetségnek Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke és a csapat vezetőedzője.

Az A-csoport versenyzői között volt az összes éremesélyes: a szezon eddigi eredményei alapján az oroszok két „szuperikre”, Dina és Arina Averina, valamint az izraeli Linoj Asram csatájára lehetett számítani, a fehérorosz Kacjarina Halkina, valamint a két bolgár versenyző pedig szintén a dobogót célozta meg. Dina Averina labdával egyből ejtett, ikertestvére pedig az első rotáció után jelentős előnyt szerzett. A 2018-ban kiválóan teljesítő Asram két szer alatt lenullázta esélyeit, ahogy a sérülésből visszatérő bolgár Neviana Vladinova is, és amikor a harmadik rotációban Dina Averina is ejtett, az is eldőlt, hogy az összetett egyéni világbajnok is valószínűleg kiszállt a versenyből. Aztán ejtett a negyedikben is...

Három rotáció után az élete formájában tornázó, szinte transzban versenyző Halkina több mint félpontos előnyt szerzett a favorit oroszok előtt. Arina Averinának viszont hátra volt a nagyon erős karikagyakorlata, és szenzációs, 20.950-es pontszáma nagyon közel vitte az aranyhoz. Halkinának – akinek az egész szezonban meggyűlt a baja buzogánnyal – 20.400 vagy több kellett volna utolsó gyakorlatával.

Arina Averina remek karikagyakorlattal fordította a maga javára az összetett versenyt (Fotó: AFP, archív)
Arina Averina remek karikagyakorlattal fordította a maga javára az összetett versenyt (Fotó: AFP, archív)

Erre nem volt esélye, sőt, olyan (viszonylag) alacsony pontszámot kapott, amivel a két Averina iker mögé, a 3. helyre csúszott vissza. Arina Averina aranyérme a látottak alapján tükrözte az erőviszonyokat, de Dina Averina ezüstjének jogossága ennyi rontással azért megkérdőjelezhető, akkor is, ha az ikrek jelenleg a legjobb összetett tornászok... Arina Averina óriási eredményt ért el, lévén hónapokig sérüléssel küszködött, és az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy elindítják-e az Európa-bajnokságon.

A kéziszercsapatok döntőjében aranyérem nélkül maradtak az összetettben aranyérmes oroszok, miután mindkét gyakorlatukban hibáztak. A fantasztikusan tornázó olaszok mindkét fináléban irdatlanul erős első gyakorlattal sokkolták a mezőnyt, 5 karikával ez aranyérmet eredményezett nekik, 3 labda, 2 kötéllel nem, mert ott az utolsóként induló bolgárok megmutatták, miért volt eddig diadalmenet számukra az egész szezon. Egyben gyógyírt szereztek a szombaton elsiratott összetett elsőségükre és a vasárnap elrontott első döntőjükre is.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG
GUADALAJARA, SPANYOLORSZÁG
Felnőtt egyéni összetett. Európa-bajnok: Arina Averina
(Oroszország) 79.250, 2. Dina Averina (Oroszország) 77.750, 3. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 77.625, 4. Linoj Asram (Izrael) 75.025, 5. Katrin Taszeva (Bulgária) 73.575, 6. Szalome Pazsava (Grúzia) 70.350, …16. Pigniczki Fanni (Magyarország) 64.225
Együttes kéziszercsapat, szerenkénti döntők. 5 karika. Európa-bajnok: Olaszország 22.350, 2. Ukrajna 22.100, 3. Oroszország 21.600, 4. Bulgária 21.250, 5. Fehéroroszország 20.400, 6. Spanyolország 18.750.
3 labda, 2 kötél. Európa-bajnok: Bulgária 22.825, 2. Olaszország 22.350, 3. Azerbajdzsán 20.350, 4. Fehéroroszország 19.800, 5. Ukrajna 18.950, 6. Spanyolország 18.800.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik