MTI/ CS. B. 2021.09.17 13:08 Frissítve: 2021.09.17 14:51

Peking 2022: „Együtt a közös jövőért" a játékok mottója

A jövő évi pekingi téli olimpia szervezői pénteken nyilvánosságra hozták a játékok mottóját, ami így szól: „Együtt a közös jövőért". Az olimpiai lángot október 18-án gyújtják meg az olimpiai játékok szülőhelyén, a görögországi Olümpiában – jelentette be az illetékes görög minisztérium.

A jelmondatot pályázat útján választották ki, amelyre 79 kínai egyetemtől érkezett ötlet (Fotó: MTI)
A jelmondatot pályázat útján választották ki, amelyre 79 kínai egyetemtől érkezett ötlet (Fotó: MTI)

 

A jelmondatot pályázat útján választották ki, amelyre 79 kínai egyetemtől érkezett ötlet. Ezeket előbb 11-re szűkítették, majd a „döntős” mondatok közül került ki a győztes.

„Ez a mottó nem csupán a közösségvállalást szimbolizálja, hanem reagál a világjárványra, és kifejezi minden ország közös törekvését, hogy összefogjon egy jobb jövőért" – mondta Csen Csi-ning, a szervezőbizottság ceremóniákért felelős részlegének igazgatója, hozzátéve, hogy a mottó a 2008-as pekingi nyári játékok jelmondatára, az „Egy világ, egy álom”-ra épült.

A kínai főváros lesz az első, amely nyári és téli játékoknak is otthont ad. Az viszont biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt a két olimpia nem csupán a sportágak és helyszínek miatt lesz más, mivel a február 4. és 20. között sorra kerülő téli olimpián szigorú korlátozásokat és biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be.

Az olimpiai lángot október 19-én, a koronavírus-járvány kiváltotta korlátozások miatt ugyancsak nézők nélküli hivatalos ünnepség keretében adják át a kínai delegációnak az ókori játékok ikonikus színhelyén, az athéni Panathinaikosz Stadionban. A ceremónián legfeljebb kétszáz akkreditált személy lehet jelen a két ország nemzeti ötkarikás szervezete, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviseletében. Az olimpiai lángot ezután egy speciális charterjárat szállítja a görög főváros nemzetközi repülőteréről a kínai fővárosba.

A 2022-es pekingi téli olimpiát február 4. és 20. között rendezik.

2021.10.15 15:52:52

Egyéb egyéni B. D. K.

Jobban meg tud élni a közel hárommillió Instagram-követőjéből, mintha harcolna.

2021.10.13 22:32:46

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A kívülállóban nyilván felvetődhet a kérdés, miként lehetséges, hogy a profi sport igencsak ellenőrzött rendszerében élők között is rendre előfordulnak hasonló esetek. Főleg ennyi idővel a koronavírus-járvány kitörése után, amikor már az orvosoknak, de még a civileknek is sokkal több az információjuk a betegségről, mint tavaly volt.

2021.10.13 13:42:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Kajakozóként már minden fontos címet megnyert, most újításként kipróbálja a kenuzást is.

2021.10.12 13:28:21

Egyéb egyéni MTI/K. B.

A Rióban győztes Paul Kehinde két és fél évig nem versenyezhet.