Öttusa: „Két olyan alelnök lesz, akikről azt sem tudjuk, kicsodák”

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2016.12.07. 11:56
null
Réczei Géza szerint őt másfél év után sikerült csak kilőni (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A Magyar Öttusaszövetség leköszönő elnöke, Réczei Géza szerint a változás a változatlanságot jelenti a magyar öttusában és fegyelmi eljárást kezdeményezett Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány ellen.

 

– Korábbi interjúnkban azt mondta, a közgyűlésen majd eldől, a szakma akarja-e elnöknek. Eldőlt.
– Eldőlt, de nem csupán az, hogy engem nem akarnak, hanem az is, hogy Mizsér Attilát, Fábián Lászlót, Balogh Gábort sem, miképp a Ludovik Sportakadémiáért felelős Patyi András rektor sem kívánatos az elnökségben – felelte higgadtan a Nemzeti Sportnak a Magyar Öttusaszövetség eddigi elnöke, Réczei Géza, akivel szemben Bretz Gyulát választották meg hétfőn vezetőnek. – Az elnök új, az elnökség többségében a régi. Mi lesz más a magyar öttusában? Az eredmény kihirdetésénél sem ültem összetörten. Ha az öttusa nem akar változást, vagy a változás a változatlanságot jelenti errefelé, ám legyen.

ELHALADT MELLETTÜNK A VILÁG
Természetesen megkerestük Balogh Gábort is, Sydney ezüstérmese pedig azt mondta: „Tiszteletben tartom a közgyűlés választását, bízom benne, hogy sikeresebb éveket tudnak produkálni, és remélem, új szakmai irányelvek mentén folyik majd a munka, a következő négy, de inkább nyolc évben, mert sajnos láthatóan ebben a tekintetben elhaladt mellettünk a világ”. Fábián László – Martinek Jánoshoz hasonlóan – nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Mizsér Attila pedig későbbre ígért reakciót.

– Történt más furcsaság is a közgyűlésen…
– Két olyan alelnök lesz, akikről azt sem tudjuk, kicsodák. Nem jelentek meg a közgyűlésen. Úgy hallottuk, az új elnök, Bretz Gyula előbb visszalépett Vidoven Árpád javára, aztán Vidoven lépett vissza, mert nem volt hajlandó ebben részt venni.

– Csalódott?
– Amit vállaltam, hogy a magyar öttusát pénzügyileg rendbe rakom, az elszámolási rendszert kiépítem, azt megtettem. De későn ismertem fel, hogy itt a szakma csak azt mondja magáról, hogy szakmaként működik. Másfél éve Simóka Beáta és Pálvölgyi Miklós azt mondták, ha kell, keresnek új elnököt. Ha így vesszük, másfél évig én voltam a leghosszabb ideig dolgozó elnök, akit nem tudtak kilőni.

– Legutóbb azt mondta, a riói olimpia kudarca után elkezdett kérdéseket feltenni. Kapott rájuk választ?
– Dehogy. Még mindig nincs válasz arra, ki mit rontott el az elmúlt négy évben. Azt sem tudjuk, mitől lesz másabb. Pedig vannak, akik változást akarnak. Fábián Lászlót én még nem láttam könnyezni, de még ő is elérzékenyült, amikor Marosi Ádám felszólalt az utolsó szó jogán.

– Marosi Ádám lapunknak éppen azt mondta, azért kellett távoznia önnek, mert kellemetlen kérdéseket tett fel.
– Marosi Ádám egy ikon. A hozzá hasonló emberek felteszik az életüket a sportra, nem szabad velük játszanunk. Azt sem véletlenül mondta, hogy bilincsben vannak a versenyzők. Olyan magas az átigazolási díj összege, hogy a kis egyesületek nem tudják kifizetni. Ezt a szabályt a nagy egyesületekkel teli elnökség szavazta meg.

SZOMBATHELYI TAMÁS, kétszeres olimpiai ezüstérmes
„Megdöbbentő. A magyar öttusa közege ott tart, hogy a Fábián, Mizsér, Balogh, Martinek, Szombathelyi ötösre nem kíváncsi. Szép világ. A tiszteletbeli tagság egy vicc. Méltatlan és sértő. Ez nem egy gesztus, hanem egy újabb tasli. Úgy tűnik, nem a versenyző a fontos, hanem a pozíció és a pénz. Ez egy borzasztó tévút. Marosi Ádámon kívül senki sem beszélt a szakmáról a közgyűlésen. Mi megpróbáltuk napirendre tűzni, hogy a szövetség számoljon be az elmúlt négy évről, beszéljünk a problémákról. A közgyűlés nem szavazta meg. Az egyik alelnökjelöltről a választásnál többen kérdeztük, hogy ő ki? Ez az ember ütötte ki Mizsér Attilát.

– Elnökként nem tehetett semmit?
– Az elnök az a tagja az elnökségnek, akinek egy szavazata van. Ha a szavazatok le vannak játszva az elnökségben, nincs mit tenni. Voltam sok kis egyesületnél, panaszkodtak. Egy idő után nem hívtak. Kérdeztem, hogy megoldódott a probléma? Azt mondták, nem, de úgysem te osztod a pénzt.

– Ungár Nándor pedig azt mondta a Nemzeti Sportnak, a régi vezetés újraválasztatta saját magát.
– Tökéletesen mondja. A régi zenekar összeállt, meglátjuk, milyen az új kotta. Ez egy üzenet lehet a kormány felé, hogy nincs itt semmi baj, add a pénzt és ne kérdezz! Pedig Orbán Viktor már jelezte, baj van a kedvelt sportágával. Egyszer csak megkérdezi, mi az, amit másképp csinálnak majd a siker érdekében, ha pedig továbbra sincs változás, joggal vetődik fel, szükséges-e az adófizetők pénzéből az öttusát finanszírozni?

– És mi a helyzet a szövetségi kapitánnyal?
– Pálvölgyi Miklóssal szemben még elnökként fegyelmi eljárás megindítását kérvényeztem a Magyar Olimpiai Bizottságnál. Álláspontom szerint személyemet mint a szövetség elnökét súlyosan sértő, lealacsonyító, valótlan megjegyzésekkel illette nagy nyilvánosság előtt, ami nem méltó a sportághoz, nem méltó a szövetségi kapitányi tisztséghez, a megnyilvánulás stílusa és a valótlan állítások pedig alkalmasak a szövetségbe és az elnöki intézménybe vetett bizalom megrendítésére. Megnyilvánulásai rágalmazást és becsületsértést valósítanak meg velem szemben. Ez nem Réczei Gézáról szól, hanem az elnöki tisztségről. Még akkor is meg kell adni az elnöknek a tiszteletet, ha valakit Pálvölgyi Miklósnak hívnak, akinek sajnos nem fogadta el a négyéves beszámolóját a MOB. A pekingi sikertelen olimpia után lemondott mindenki, ő meg a riói kudarc után január végéig felveszi a fizetését. Ez azért sokat elárul.

NEM MONDOTT LE A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
A Magyar Öttusaszövetség hétfőn tartotta tisztújító közgyűlését. A riói olimpián ugyan csúnyán leszerepeltek a magyar versenyzők, de ennek felelősségét nem vállalta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, aki nem mondott le.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik