Öttusa: Gulyás Michelle bronzérmes a világkupadöntőn

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.25. 12:36
null
Gulyás Michelle bronzérmes az ankarai világkupadöntőn (Fotó: Tumbász Hédi)
Gulyás Michelle bronzérmet szerzett az öttusázók világkupa-sorozatának ankarai döntőjében.

A törökországi fináléba a kairói, budapesti, albenai és a két hete ugyancsak Ankarában rendezett vk-fordulón szerzett pontokkal lehetett bejutni. A magyarok élni tudtak a maximális lehetőséggel, azaz a három indulói hellyel: Guzi Blanka negyedik, Gulyás hetedik, Réti Kamilla pedig 11. volt a rangsorban.

A szerdai körvívásban Gulyás 21 győzelmet aratott és 14 ellenfelétől kapott ki, Réti 20/15-tel, Guzi 10/25-tel zárt. A csütörtöki elődöntőben a két 18-as csoportból az első hét hely ért automatikus továbbjutást, további négy versenyző a pontszáma alapján került a fináléba. Gulyás erejével gazdálkodva is stabilan lépett tovább az A csoport első helyéről, Guzi – aki egyik számban sem nyújtott kiemelkedőt – ugyanitt kilencedik lett, és pontszáma hárommal kevesebb volt, mint amennyi a fináléhoz kellett volna. Réti a B-ben gyengébben sikerült lovaglása, illetve lövészete miatt a jó vívása ellenére 11. lett, így ő is lemaradt a döntőről.

Gulyás az érmekért és helyezésekért rendezett szombati versenyt a szerdai vívóeredményével a harmadik helyről kezdte. A lovaspályán – a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján – egy veréssel ment végig, ezzel összetettben megőrizte pozícióját. A bónuszvívásban három ellenfelét győzte le, a megszerzett hat ponttal holtversenyben az első helyre jött fel.

A 200 méteres úszást 2:15.74 perccel, a negyedik legjobb idővel teljesítette, ezzel Elodie Clouvel mögött a második volt a kombinált szám előtt. Hat másodperccel a francia után vághatott neki a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak, amely ezúttal nem sikerült neki kiemelkedően: 12:14.80 perccel a nyolcadik volt ebben a számban, amivel a harmadik helyre csúszott vissza. Az élen maradt Clouvel, a második helyre pedig a kombinált számot nagy fölénnyel nyerő brit Jessica Varley jött be.

Gulyás Michelle a tavalyi vk-döntőn is harmadik volt, akárcsak a világbajnokságon, idén pedig a kairói vk-n ezüstöt, a budapestin pedig aranyat nyert. Albenában és két hete Ankarában nem indult.

A vk-finálé után úgy nyilatkozott a magyar szövetség oldalán, hogy a futásnál elég hamar besavasodott, emiatt folyamatosan küzdött, hogy az élcsoportban tudjon maradni annak ellenére, hogy a lövészete nagyon jó volt, a négy sorozat alatt mindössze egyet rontott.

„Ennek köszönhetem, hogy mindvégig sikerült versenyben maradnom" – mondta, az idei vk-sorozatát illetően pedig úgy fogalmazott: Nagyon boldog vagyok, hogy ismét dobogóra állhattam egy kiélezett verseny után. Annak külön örülök, hogy idén ez minden versenyen sikerült."

ÖTTUSA, VILÁGKUPA
DÖNTŐ, NŐK
1. Elodie Clouvel (francia) 1385 pont
2. Jessica Varley (brit) 1381
3. Gulyás Michelle 1374

Az ankarai vk-döntőn szombat délután a férfiak fináléját rendezik – három magyarral a mezőnyben –, majd vasárnap vegyes váltó lesz. Utána lesz ugyanezen a helyszínen a 2024-es olimpia utánra a lovaglás helyére szánt új szám, az akadályverseny tesztelése. Július utolsó hetében rendezik a világbajnokságot Alexandriában.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik