L. Á. 2020.11.24 11:49 Frissítve: 2020.11.24 12:32

Öttusa: ez még mindig öttusa – konferencia a 90 perces, kieséses tervről

Változik az öttusa lebonyolítási rendje, a 2024-es párizsi olimpián már kieséses rendszerben, 90 perces versenyműsorral lehet jelen a sportág. Az új lebonyolítással kapcsolatban sportolói konferenciát tartott a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM), amelyen világbajnoki ezüstérmesünk, Bruckmann Gergő vett részt.

 

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) a topversenyzőknek online konferenciát szervezett, amelyen szakmai műhelybeszélgetés keretében lehetőség nyílt megvitatni a sportág új lebonyolítási tervezetét. Ha decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete is rábólint, akkor a 2024-es párizsi olimpián már egy 90 percig tartó, kieséses versenyen mérik össze tudásukat az öttusázók, akik még csak most ismerkednek a lehetőségekkel.

Bruckmann Gergő szerint a változtatás egyáltalán nem tragikus (Fotó: MTI)

A változtatások, vagyis az új selejtezős lebonyolítási rend, a rövidülő távok és a változó számsorrendek természetesen kérdéseket vetettek fel a sportolókban, akik azonban többségében úgy vélik: nem jelent akadályt abszolválni az új versenyrendszert.

„Én személy szerint jónak tartom a lebonyolítást, amely szükségszerű, hiszen az elmúlt években csökkent a sportágunk iránt a médiaérdeklődés. A hétköznapi életünk is szinte évről évre gyorsabb, pörögnek körülöttünk az események, a megváltozott igényekkel lépést kell tartani – mondta Bruckmann Gergő, aki úgy véli, a változtatással nem történik tragédia a sportágban. – Ez még mindig öttusa és nem birkózás, hiszen a felkészülésünk és versenyszámok is ugyanazok maradnak. Talán könnyebb is lesz átállni, mint annak idején a kombinált számra, hiszen volt, aki nem tudott beleszokni a lövészettel megtört futásba. Ami egyébként nem mellesleg az egyik kedvenc száma lett az öttusának.”

A versenyzői konferencián sok-sok kérdés vetődött fel, példának okáért, hogy hány nappal lesznek hosszabbak a versenyek; mivel minden selejtezős körben és a döntőben is szerephez jutnak a lovak, hogy bírják majd az állatok a sorozatterhelést; mennyire fog lecsökkenni a futóidő, ha a versenyzők szintén egy fizikai szám, az úszás után kezdik el a kombinált versenyszámot.

Volt olyan vélemény, amely azt taglalta, hogy az új selejtezős rendszer – amelyben csoportonként 12 versenyző lép színre – kedvez annak, hogy közelebb kerülhessenek az öttusázók a célközönséghez, hiszen a kisebb mezőnynek köszönhetően egyszerre több arcot is meg tudnak mutatni, így idővel kinőhetnek kedvencek, öttusasztárok is a nemzetközi sportpalettán.

„A MI SPORTÁGUNK IS FEJLŐDIK”

Sergio Villamayor, a Pánamerikai Játékok bronzérmese: – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság változtatásra ösztönözte a sportágat, amely azért fontos, hogy az olimpiai programban maradhasson az öttusa. Az emberek általában nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból, nem szeretik a változásokat, ez volt akkor is, amikor annak idején a kombinált versenyszámot teszteltük. A mi sportágunk is fejlődik, valami mindig változik, de az egyetlen lehetőségünk az, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz. Vagy más utat keresünk az életünkben.

2022.09.26 15:28:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Nagyon sokat kaptam a futballtól életem során, szeretnék valamit visszaadni a sportágnak.”

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.

2022.09.25 08:41:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója futásra buzdít.