Öttusa: A hatodik tusa az alkalmazkodás! – Kállai Ákos

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 10:39
null
Kállai Ákos a szövetséggel egyetemben kiállt a lovaglás mellett, de menni kell tovább az új struktúrával (Fotó: Tumbász Hédi)
Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott interjújában arról beszélt, hiába állt ki a Magyar Öttusaszövetség a lovaglás mellett, nincs más választás, el kell fogadnia, hogy kiveszik a sportág versenyszámok közül.

 

– Hogyan érinti, hogy lecserélik a lovaglást?
– Nagyon fáj a döntés, hiszen ebben a sportágban nőttem fel, s azóta is benne dolgozom – kezdte Kállai Ákos, a női öttusa-válogatott szövetségi kapitánya. – Vannak negatív emlékeim a lovaglással kapcsolatban, az egyetlen olimpiámon például hét verőhibám volt, pedig egyébként bőven a legjobb tízben lehettem volna, mégsem úgy gondolok rá, hogy akkor mehet a kukába, hanem úgy, hogy ez vele jár. Kovács Sarolta mondogatta a tavalyi szezonban, hogy az élet nullára játszik, és ez a lovaglásra is igaz. Az ő esetében ki is jött, Tokióban sokan elszálltak, sokan pedig épp így maradtak versenyben, ahogyan ő is – ha pedig ilyen helyzet adódik, azzal tudni kell élni. Aki az öttusa világában él, így szocializálódik.

– Tokióban botrányos volt, ahogy elszállt a németek aranyesélyese, Annika Schleu is. Hogyan látta azt a helyzetet?
– A ló szájában speciális, úgynevezett mosolygó zabla volt, ami arra való, hogy a sietős, robogós lovat finomabban lehessen terelgetni. Ez viszont azt jelenti, hogy nagyon óvatosan kell hozzányúlni, ha meghúzod a kantárt, azonnal érzi és megjegyzi az állat. Ezt a lovat már az első futásnál rendesen megrángatták, és Schleu is ezt csinálta vele mindjárt a futás elején, a ló pedig azonnal „levette a kottát”, nem is igen akart elindulni, elege volt. Végül csak nekilódult, bár késve, már akkor ki kellett volna zárni, aztán a német versenyző ismét megrángatta a négyes-ötös ugrás környékén, így a következő akadályt már megtagadta. Ez a lovas hibája volt, problémás lóval, speciális felszereléssel, amelyhez megfelelő tudás kell, a versenyző viszont nem volt felkészült. Az, hogy a lovasedző megütötte a lovat, talán kissé fel lett fújva, sokszor egy versenyző a sikeres menet után is erősebben paskolja meg az állatot, de a jelenet sok millió ember előtt játszódott, ami nem az öttusa malmára hajtotta a vizet a dollármilliárdokat mozgató lovassportokkal szemben sem, hiszen nem a ló és ember közötti harmóniáról kialakult képet erősítette.

– Többen kritizálták a Magyar Öttusaszövetséget, hogy nem tett eleget a versenyszám megmentéséért.
˜˜˜– Pedig maximálisan kiálltunk a lovaglás mellett. Vannak csoportok, amelyek megpróbálják ezt úgy beállítani, hogy a szövetség csak azért tesz így, mert bizonyos körök a lovaglás mellett vannak, ezért nem lehet mást csinálni – de ez nem igaz. A szövetség ugyanúgy gondolkodik, mint ők, csak más a funkciója a szervezetnek, ezért másképp kell megnyilvánulnia is. Maga a cél és a vélemény ugyanaz, egyhangúlag a klasszikus öttusa mellett tette le a garast az elnökség és a vezető tisztségeket betöltő személyek, de hozzá kellett tennünk, hogy ha keresztülviszik a rendszeren a lovaglás lecserélését, akkor megyünk tovább az új struktúrával. Hiába álltunk ki a versenyszám mellett, országos szövetségként gondolkoznunk kellett azon is, mi lesz, ha mégis megtörténik, amit nem szerettünk volna. És lássuk be: már egy ideje biztos volt, hogy így lesz. Láttuk a folyamatot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság intelmeit, kéréseit is. Nem arról volt szó, hogy a Magyar Öttusaszövetség mit szeretett volna, hanem arról, mi történik nemzetközi szinten. Lehet szembeúszni az árral, de abban előbb-utóbb elfárad az ember.

– Az utóbbi években folyamatosan módosítottak a sportág szabályain. Hogy viselik ezt a versenyzők, szakemberek?
– Úgy szoktam fogalmazni, hogy az öttusázóknál a hatodik tusa az alkalmazkodás. Akinek ez a képessége fejlettebb, vagy ebből a szempontból életrevalóbb, az ér fel a legjobbak közé, mert könnyebben átlép a problémákon, átértékel helyzeteket, amelyekhez más ragaszkodik, nem enged belőle, beleragad, ami a gyorsan változó világban, amelyben élünk, nem segít.

Pozitívan értékeltek a szövetségi kapitányok a múlt heti, budapesti világkupa után
Mindkét nemnél tizenkét magyar versenyző indult a múlt heti, budapesti öttusa-világkupaversenyen: a férfiaknál heten, a nőknél ketten jutottak a fináléba az új lebonyolítás szerint a selejtezőből, elődöntőből és döntőből álló viadalon, míg vegyes párosban az Erdős Rita, Kasza Róbert duó állhatott rajthoz. A nőknél Gulyás Michelle aranyérmével zárult az esemény, a férfiak között a legjobb a negyedik helyezett Demeter Bence lett, a vegyes páros pedig a dobogó második fokára állt. A kapitányok az összképet tekintve pozitívan látják a csapat teljesítményét.
A nőknél Gulyás mellett Guzi Blanka volt még érdekelve a legjobb 18 között, ám ő az utolsó akadálynál leesett lóról, így már a döntő elején kiszállt a versenyből.
„Keretbe foglaltuk a finálét, magyar lett az első és az utolsó is: nem örülök, mégis boldog vagyok. Michelle még stabilabban, kiegyensúlyozottabban versenyez, mint eddig, és bár nem lőtt igazán jól a döntőben, toronymagasan hozta a győzelmet. Szerintem a legvégén ki is engedett, a hajrában vannak még tartalékai. Blanka is sok mindenben javult, a lovaglás ellenére keményen, tartással csinálta végig az egészet. Az utóbbi időben küzdött a lövészettel, de most azt is rendbe rakta. Az egyik szemem sír, de a másik nagyon nevet”   – értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány.
A férfiaknál Demeter, Bőhm Csaba és Bereczki Richárd szinte egyszerre ért célba a 4–6. helyen.      „Szenzációs, hogy heten is ott voltak a mezőnyben az egyéni verseny utolsó napján, nem emlékszem, hogy lett volna hasonlóra példa a régi, egynapos öttusa rendszerében. Kicsit talán amiatt lehetek csalódott, hogy bár Demeter Bence kiváló vívása után minden esély megvolt az éremszerzésre, ráadásul a futás-lövészet kombinált versenyszámban a többi fiú is nagyon erős, mégsem lett dobogósunk, de nem vagyok elégedetlen”   – mondta Martinek János, a férfiválogatott vezetője.
Az akadályversenyt tesztelik a lovaglás helyén
A Nemzetközi Öttusaszövetség vezérkara hétfőn, Budapesten megtartott ülésén meghozta döntését, este pedig hírlevelet adott ki: június végétől megkezdi az akadályverseny tesztelését, annak is két verzióját a lovaglás helyettesítésére. A fejlemény nem érheti váratlanul a közösséget, mivel az akadályversenyekkel foglalkozó nemzetközi szervezet honlapján egy ideig elérhető volt: Robert Stull, az Egyesült Államok öttusaszövetségének ügyvezetője magas tisztséget tölt be ennek a sportágnak az igazgatásában is. Amint erre felhívták a figyelmet, az információ eltűnt az oldalról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik