Olimpia 2026: Calgary fontolgatja a visszalépést

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.10.28. 16:20
Calgary polgármestere, Naheed Nenshi kilátásba helyezte, hogy visszavonja a város pályázatát a 2026-os téli olimpia megrendezésére, amennyiben legkésőbb hétfőn nem tudnak megállapodni az esemény finanszírozásáról a kanadai kormánnyal.

„Nagyon sajnálom, de ha hétfőig nem tudunk kölcsönösen elfogadható megállapodásra jutni, nem lesz más választásom, mint arra kérni Calgary városi tanácsát, hogy törölje a népszavazást, és vonja vissza az ajánlatot” – írta a polgármester Justin Trudeau miniszterelnöknek. A pénteken elküldött levelet a Calgary Herald című napilap hozta nyilvánosságra vasárnap.„Nagyon sajnálom, de ha hétfőig nem tudunk kölcsönösen elfogadható megállapodásra jutni, nem lesz más választásom, mint arra kérni Calgary városi tanácsát, hogy törölje a népszavazást, és vonja vissza az ajánlatot” – írta a polgármester Justin Trudeau miniszterelnöknek. A pénteken elküldött levelet a Calgary Herald című napilap hozta nyilvánosságra vasárnap.

A városvezető úgy fogalmazott, amennyiben nem születik megállapodás, az számára azt jelenti, hogy egyik fél sem akarja igazán az olimpiarendezést.

A népszavazásra a tervek szerint november 13-án kerülne sor.

„Természetesen bármikor, éjjel-nappal elérhető vagyok, és állok az Ön, illetve munkatársai rendelkezésére, hogy kiderüljön, meg tudjuk-e menteni ezt a folyamatot” – zárta levelét Nenshi.

A 2026-os téli olimpia megrendezésére Calgary mellett Stockholm, illetve Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen pályázik, de a svédek és az olaszok előtt is állnak még leküzdésre váró akadályok hazájukban.

Korábban heten jelentkeztek, de Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg a törökországi Erzurumot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zárta ki a jelentkezők közül.

A NOB jövő júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik