V. SZ.
2022.09.14 08:07 Frissítve: 2022.09.14 15:06

Negyedszázada szintet lépett a magyar parasport

Megalakulása 25. évfordulóját ünnepelte a Magyar Paralimpiai Bizottság, elnöke arra a legbüszkébb, hogy hazánkban mára természetessé vált a fogyatékkal élők elfogadása.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (balra) és Szabó László is gratulált Dani Gyöngyinek (Fotó: Árvai Károly)


Huszonöt évvel ezelőtt alapították a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB), amely megünnepelte az elmúlt negyedszázadot, amely alatt érzékelhetően jobb lett itthon a fogyatékkal élők megítélése. A rendezvényt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, de üzent a paralimpiai közösségnek Orbán Viktor miniszterelnök és Andrew Parsons, a nemzetközi szervezet elnöke is.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára
A parasportolóknak ma már hasonló felkészülésre van szükségük, mint az épeknek, ezért támogatási rendszert hoztunk létre, olyan programokat indítottunk el, mint az egészségügyi háttér megteremtése vagy a Halassy Olivér Program, amely évente már csaknem harminc edzőt támogat. Magyarországon a sportban sokkal előrehaladottabb az integráció, mint más országokban, a hazai sportszövetségek szívügyüknek tekinti a parasportágak támogatását. Szeretnénk, ha nem csak a paralimpia alatt figyelnének a sportolóinkra, ezért olyan eseményeket szervezünk iskolákba, cégekhez, ahol felhívhatják a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élőkre.

„Ma Magyarországon nemcsak a sport­életben vált természetessé a fogyatékkal élők elfogadása, sikereik értékelése – hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez még tíz évvel ezelőtt sem volt feltétlenül így. Ebben sok ember munkája, ideje és energiája van – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a MPB elnöke. – Számomra a sport az önkifejezés eszköze, és a parasportolók teljesítménye üzenet a fogyatékos embereknek, hogy ebben az országban mindenkinek módja van megtalálni a saját útját, megvalósítania önmagát, ha van hozzá hite és ereje. Mindannyian lehetünk győztesek.”

A rendezvényen az elmúlt ötven év huszonöt legkiemelkedőbb pillanatát gyűjtötték össze, elbúcsúztatták a visszavonult paralimpiai ezüst- és bronz­érmes kerekesszékes vívót, Dani Gyöngyit. Halassy Olivér-díjat kapott Hoffmann Judit és Zámbó Diána, Málnai István-díjat vehetett át Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László, valamint Plesa István-díjban részesült dr. Lénárt Ágota és dr. Mayer Ágnes. Idén először adták át a Paralimpiai Láng-díjat, amelyet a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) kapott meg, és amelyet a szervezet elnöke, lapunk főszerkesztője, Szöllősi György vett át.  


 

 

2023.11.29 12:58:44

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„A könyv belső táplálékot ad, a sport fizikailag tesz erősebbé” – vallja az olvasást népszerűsítő irodalmár.

2023.11.28 23:18:32

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.11.27 13:51:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A november 20-tól 26-ig tartó időszakban is több mint 8 millió oldalt töltöttek le felhasználóink.

2023.11.27 13:02:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Élsportoló, edző, fizioterapeuta, menedzser? Tedd hivatássá szenvedélyed! (x)

2023.11.27 13:28:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sport nem csak azok számára lehet vonzó, akik a reflektorfényben ragyognak stadionokban és arénákban.(x)