Munkatársunktól
2023.03.27 17:24 Frissítve: 2023.03.27 17:24

MOB: felkérték Fürjes Balázst, pályázzon az állandó NOB-tagságra

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt és munkatársai, más nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel együtt hétfő délután részt vettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett videokonferencián, amelynek tárgya az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvételének lehetősége volt (döntés egyelőre nem született). A MOB elnöksége mai ülésén az előbbi kérdés áttekintése mellett új magyar NOB-tag pályázatát is kezdeményezte – közölte a Nemzeti Sport szerkesztőségével az olimpiai bizottság.

 

Fürjes Balázst felkérte a MOB-elnökség, hogy adja be a pályázatát a NOB állandó tagságára (Fotó: Máté Krisztián / Metropol)

Hétfő délután Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke vezette azt a videokonferenciát, amelyen a nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel egyeztette az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai visszaintegrálásának lehetőségét. Az ülésen elhangzottak a pro- és kontra érvek, a részvevők többsége hangsúlyozta az „athletes first” (vagyis a sportoló az első) elv és az olimpiai eszme eredeti küldetése érvényesítésének fontosságát. Felszólalt az Ukrán és az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke is, nyilván ők ellentétes álláspontot képviseltek.

A magyar álláspont egyértelmű ezzel kapcsolatban: a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése megszavazta a magyar olimpiai csapat részvételét a párizsi olimpián és az azt megelőző kvalifikációs versenyeken, így a szervezet ehhez tartja magát.

A kérdést mai ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége is megtárgyalta, de természetesen nem ez volt az egyetlen napirendi pont.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára, egyhangú döntést hozott: a MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében. A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.

Fürjes Balázs arról tájékoztatta az elnökséget, hogy miniszterhelyettesi megbízatásáról lemond.

Amint közismert: Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Így új magyar tag megválasztása nélkül nem lenne magyar tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.