MOB: köszöntötték az elmúlt két év fair play díjazottjait

Vágólapra másolva!
2021.11.11. 20:46
null
(Fotó: Török Attila)
Több mint 30 sportolót, edzőt, sportvezetőt és sportklubot díjazott sportszerű cselekedetéért, példamutató pályafutásáért a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága.

Két év díjazottjai gyűltek össze Budapesten, a Magyar Olimpiai Bizottság fair play díjának átadójára, ahol több mint harmincan kaptak elismerést cselekedeteikért és munkájukért, amit a sport tisztaságáért tettek. A díj több mint fél évszázados múltra tekint vissza, az elsőt 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság, melynek elnöke napjainkban dr. Kamuti Jenő.

Egy fair play díjátadón mindig a díjak mögött álló emberi történetek a fontosak, amelyekből ezúttal is szép számmal akadt, megerősítve, hogy a sport tisztességes játék nélkül éppen azt veszíti el, amiért létrejött és amiért annyi örömöt okoz az embereknek. A sportsiker fontos, de a játék tisztessége adja az igazi értékét.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok hosszútávúszó Rasovszky Kristóf például azért kapta meg az elismerést, mert amikor a 2019-es dél-korai vizes világbajnokságon megtudta, hogy az általa megnyert öt kilométeres verseny utolsó helyezettje, a szudáni Mohamed Ibrahim teljes egészében saját maga állta az utazását, csak hogy ott lehessen, és a verseny előtti hajnalon érkezett meg, azonnal a versenytársának adta az aranyérmet, és azt mondta neki: „Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!”

Vagy ott van Majsai Károly paralimpiai ezüst- és bronzérmes asztaliteniszező példátlan esete, aki két érme után jogos járadékának egy részét hosszú ideje utalja a korábbi asztaliteniszező Erdei Ilonának, aki bár érmeket nem szerzett, három paralimpián is részt vett. A magyar sport erejét mutatja, hogy itthon megint számos hasonló történet adott okot a fair play díjazására.

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG FAIR PLAY-DÍJASAI
2019
Fair play cselekedet:
Kopár István, Feith Máté, Rasovszky Kristóf, Kasza Luca.
A fair play a sport szolgálatában: dr. Dávid Imre, Elbert Gábor, Kis Zoltánné.
Fair play életmű: Szabó Imre, Böjte Csaba, Földingné Nagy Judit, Korponai István, Szilárdi Katalin.
Tudomány: Dr. Szikora Katalin.
A fair play népszerűsítése:
Nagy Sportágválasztó.
2020
Fair play cselekedet:
BVSC-Zugló vízilabdacsapat, Dobi Kata, Vigassy Gergő Balázs, Jeges Nikolett, Mitropoulos Iliász, GEAC egyesület, Rogério Moraes, Kentin Mahé, Reichnach Ferenc, Majsai Károly.
A fair play a sport szolgálatában: Szabó Csaba, dr. Rausz-Szabó Attila, Beé István, Vojtek Aurél.
Művészet/tudomány: Halász Judit.
Fair play életmű:
Babati Lajos, Miszory Béla Károly, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó, Mészáros József, Garami József, Magyar László, Droppa Erika.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik