T. M. 2021.06.24 15:56 Frissítve: 2021.06.24 16:28

Létesítmény: a kerület egy régi jelképét fogja visszaszerezni – Németh Szilárd a csepeli fejlesztésekről

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott Németh Szilárd, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója és Süle László, a Csepel Sport Club Alapítvány kuratóriumának elnöke Csepelen a helyi sportklub fejlesztési koncepciójáról.

 

A Kozma István Magyar Birkózóakadémia arcképcsarnok tavalyi avatása (Fotó: Földi Imre, archív)

„Csernobili épületek” – sóhajtott fel Németh Szilárd a Bajnokok Csarnokában a beszéde egy pontján, mikor éppen a jelenlegi helyzetet ecsetelte. Talán nem is lehetne pontosabban leírni az egykori – és leendő – sportkomplexumot Csepelen, ahol megannyi olimpiai és világbajnokunk készült versenyeire a múltban. Jelenleg is használják, főleg utánpótlássportban, de teljesen abszurd élményt nyújtott látni a csillogó szemű gyerekeket, miközben edzésre érkeztek az omladozó épületek sivársága közepette.

Az államtitkár még a koncepció ismertetése előtt elmondta, hogy nagyon széles körben megkérdeztek minden jelenleg a XXI. kerülethez kötődő sportegyesületet, felmérték az edzők, sportolók, szakemberek véleményét és különböző óhajait. Az együttműködés jegyében ezek alapján alkották meg fejlesztési tervüket, ezáltal tervezik vonzóvá tenni a későbbiekben a klubot a helyi sportolók számára.

„A szív, az ész megvan. Szükséges hozzá még a tisztesség. Jelentem, itt minden adva van, így a kerület egy régi jelképét fogja visszaszerezni, és ennek minden csepeli lakos örülni fog” – mondta Németh Szilárd.

Süle László hozzátette, három alapvető érték mentén tervezték meg a fejlesztési koncepciót: együttműködés, a hagyományok tisztelete és az értékek megtartása.

„Tovább fontos elem a fenntarthatóság és a környezetvédelem” – folytatta a fejlesztés vezetője. A kiemelten fontos utánpótlássporton túl alkalmas infrastruktúrát fognak felépíteni az élsporthoz is; például NB I-es szintű labdarúgópályát 3800 fős lelátóval, atlétikai pályát és multifunkcionális csarnokot. Másrészt nagy hangsúlyt fektettek a parasportokra és az erre alkalmas létesítményekre, a paralimpiai központ is Csepelen lesz.

A város nagy hiányossága egy, a kulturális események lebonyolítására alkalmas épület. A fejlesztési koncepció erre is választ ad, hiszen – mint az 1912-es alapításkor – a klub számára fontos, hogy ilyen jellegű rendezvényeknek is otthon tudjon biztosítani.

A fejlesztés 2+1 ütemben fog megvalósulni; a nulladik már ősszel elkezdődik. Pontos dátummal egyelőre sem Németh Szilárd, sem Süle László nem tudott szolgálni, de az első ütemet jövőre kezdenék, és nagyjából öt évig fog tartani.

2021.08.05 14:12:42

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Bogen Albert és Erna is tagja volt a magyar vívócsapatnak az 1928-as amszterdami játékokon.

2021.08.03 19:56:47

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A színésznő korábban tekézett és futott, ma már „csak” úszik, sétál, túrázik és jógázik.

2021.08.03 22:16:06

Egyéb egyéni P. K.

Augusztus 4-én Olimpiai történetek címmel beszélgetést tartanak a Scruton közösségi térben.

2021.07.28 10:22:53

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A szellemi diákolimpián és a Futballtudor című versenyen is győztek a végzős gimnazisták.