MTI/B. D. K.
2022.09.20 12:07 Frissítve: 2022.09.20 13:09

Kitüntetés: Kamuti Jenő személyesen gratulált Thomas Bachnak

A Panathlon International Flambeau D'Or (Aranyfáklya) kitüntetésben részesítette Thomas Bach NOB-elnököt „az olimpiai mozgalomban és a sport kulturális szerepének előmozdításában végzett kiemelkedő munkásságáért”.

Kamuti Jenő dicsérte Bachot (Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

A díjátadásra Rómában, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) edzőközpontjában került sor, az eseményen meghívottként részt vett és beszédet mondott Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) elnöke is.

 
Egy makulátlan vívó örök ragyogása – 85 éves az olimpiai ezüstérmes Kamuti Jenő

Kamuti Jenő köszöntésében kiemelte: „Thomas Bach méltán érdemelte ki, még aktív vezetőként, ezt a rangos elismerést. Nehéz időszakot élt és él át a mai napig az olimpiai mozgalom, de ő minden döntésével az olimpizmus szellemiségét, az olimpia eredeti eszméit tartja szem előtt” – tájékoztatta az MTI-t Deregán Gábor, a CIPF elnöki irodavezetője.

Thomas Bach régi vívótársaként és barátjaként üdvözölte Kamuti Jenőt, beszédében többször példaként hozta fel elhivatottságát a fair play értékei mellett.

Thomas Bachot kitüntették (Fotó: AFP)

Az 1972-ben alapított Flambeau D'Or díj célja, hogy elismerje a sport világának fontos személyiségeit, akik tisztelték és hirdették a sport etikai és kulturális értékeinek alapelveit. A díjat négyévente adják át. 2018-ban Jean-Claude Killy olimpiai bajnok francia alpesi síző kapta meg, olyan elődök után, mint Jacques Rogge, a NOB egykori elnöke, Szergej Bubka olimpiai és világbajnok rúdugró, sportvezető, vagy Joao Havelange, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke.

A Panathlon International (PI) a „Panathlon klubok” globális ernyőszervezete, melyek nonprofit, nem kormányzati szervezetek. A sportetikát és a tisztességes játékot népszerűsítik, ellenzik a diszkriminációt és a sportpolitizálást. A PI a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert szervezet, a Nemzetközi Fair Play Bizottság partnerszervezete.

Az első Panathlon klubot 1951-ben az olaszországi Velencében alapították. Jelenleg több mint 300 klub van mintegy 40 országban, öt kontinensen.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

2023.01.21 22:31:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu