MTI/D. S. B. 2022.06.23 10:10

Kick-box: újabb magyar kvóta a Világjátékokra

Újabb kvótához jutott a magyar csapat az egyesült államokbeli Birminghamben július 7. és 17. között sorra kerülő Világjátékokra, az olimpia műsorán nem szereplő sportágak seregszemléjére.

Pálfi Viktória is ott lesz a Világjátékokon (fotó: Magyar Kick-box Szakszövetség)

A Magyar Kick-box Szakszövetség közlése szerint a sportági világszervezet (WAKO) arról tájékoztatta őket, hogy a K1 szabályrendszer női 52 kilogrammos súlycsoportjában a mexikói rivális visszalépésével – a tavaly őszi világbajnokságon elért eredményének köszönhetően – Pálfi Viktória is részt vehet az eseményen.

A Halker-Király Team tehetsége az elmúlt esztendőben még a juniorok (16-18 évesek) között nyert Európa-bajnoki címet a ringben a kiütésre menő K1 szabályrendszerben. A felnőtt vb-re tavaly még nem sikerült kvalifikációt szereznie, Birminghamben viszont már a felnőtt világelitben bizonyíthat.
A sportágat így két magyar képviselheti majd, Pálfi mellett Boros Petra is indulhat a játékokon.

Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke kiemelte: igazán nagy sikernek számítana, ha mindkét sportoló bejutna a legjobb négy közé, ami már biztos érmes helyezéseket jelent.

„Nem akarok az elvárásokkal terhet rakni rájuk, főleg nem egy ilyen fiatal versenyzőre, de azt gondolom, hogy a képességeik alapján erre teljesen reális az esély” – mondta.

A kickbox először öt esztendeje, a lengyelországi Wroclawban szerepelt a Világjátékokon, ám akkor csupán bemutató sportágként, magyar versenyző pedig nem volt az indulók között. Birminghamben már a hivatalos sportágak egyike az amerikai eredetű modern küzdősport.

A Világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisport-esemény is csúszott egy évet.

A birminghami lesz a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után a 2005-es duisburgi eseményen indult először egységes magyar csapat.

Legutóbb, 2017-ben Wroclawban 14 érmet – hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot – szerzett Magyarország.

(MTI)

2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.