KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2020.05.24 07:12 Frissítve: 2020.05.24 10:25

Kellenek a célok – interjú Szabó Tündével

Sohasem látott helyzettel szembesült az állami sportvezetőség is, amely az újratervezés időszakát éli: Szabó Tünde sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.

Szabó Tünde szerint előny, hogy a sport Magyarországon nemzetstratégiai ágazat (Fotó: Dömötör Csaba)

 

– Mikor van több dolga a sportállamtitkárnak: ha dübörög a sportélet, vagy amikor járvány van?
– A kérdésre úgy válaszolnék, hogy mindkét helyzet nagy figyelmet igényel – felelte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Az újratervezés időszakában vagyunk. Nézzük a sportolói oldalt: ők célokat fogalmaznak meg, ennek megfelelően teszik a dolgukat, és ezek a célok rendszerint nem évekre előre szólnak, hanem majdhogynem naponta újabbat és újabbat tűz ki maga elé egy versenyző. Valahogy így vagyunk mi, a sportot irányítók is, hiszen mi is hónapokkal előre kitűzzük a céljainkat, a tervben napokra lebontva szerepelnek a feladatok. A koronavírus megjelenésével, a járványhelyzet kialakulásával viszont nekünk is újra kellett terveznünk – és folyamatosan ezt kell tennünk. Figyelnünk kell a nemzetközi sport világát is, bár ennek kapcsán nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország nemcsak a pandémiát kezelte jól, de élen járt a sportban is: más országok figyelték a lépéseinket, és az általunk meghozott döntéseket, bevezetett intézkedéseket ők is alkalmazták.

– Vagyis például mi nyitottunk először ezen a téren?
– Igen. Amint megvolt a lehetőség rá, hogy élsportolóink visszatérjenek a pályákra, a termekbe, mi engedélyeztük – szigorú feltételek mellett. És ezt a sport világa érdeklődve figyelte, mi több, tulajdonképpen azt kérdezte: hogy engedhetjük meg? Megtettük, mert minden adva volt a lépéshez: a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Sportegészségügyi Intézettel szorosan együttműködve a sportágakra külön-külön meghoztuk a szabályokat, figyelembe véve a sajátosságaikat. Fontos volt, hogy a mentális oldalra is figyeljünk, ezért is tettünk meg mindent azért, hogy legjobbjaink mielőbb elkezdhessék újra a munkát. Mert újra kellenek a célok! Annak pedig, hogy elhalasztották az olimpiát, nézzük a jó oldalát – gondoljunk csak bele, azt milyen nehéz lenne feldolgozni, ha eltörölték volna...

SEGÍTŐ KÉZ

A sportállamtitkárság alapvetően a sportélet egészét figyeli, nézi, eszerint hozza meg a rendelkezéseit, ám észleli egy-egy klub, sportág vagy éppen sportoló nehézségeit is. Ezért sem volt meglepő, hogy a fizetésképtelenné váló egri vízilabdacsapatnak is igyekezett segítő kezet nyújtani. „Száztíz éves, nagy hagyományú egyesületről van szó, amelynek több száz sportolója van. Emellett a vízilabda az egyik legnépszerűbb és legeredményesebb sportágunk, így amikor bajba került a klub, rögtön azt néztük, hogyan segíthetünk. Bekértük az anyagokat, vizsgáltuk annak lehetőségét, hogy segíteni tudjunk” – mondta Szabó Tünde. A segítség csütörtökön késő este meg is érkezett Egerbe, a Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet alapján a klub 300 millió forintos azonnali támogatást kapott a kormánytól, így megmenekült.

 

– Milyen nehézségekkel szembesült? Mi élvezett prioritást? Hogy túléljen a magyar sport, hogy mit és hogyan kell átcsoportosítani, netán egykori sportolóként az is a feladata volt, hogy megnyugtassa a sportélet résztvevőit?
– A sportban nem létezik B-terv, mi is mindig a biztosra tervezünk, ezúttal viszont mindannyian a bizonytalansággal találkoztunk. Az olimpia kapcsán és minden más téren is. Ilyenkor azt kell sugallnunk a sportolóknak és a szakembereknek, hogy tartsanak ki, nekünk pedig a háttérben meg kell alkotnunk azt a feltételrendszert, amely lehetővé teszi, hogy tényleg csak azzal kelljen foglalkozniuk, ami a feladatuk. Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy egy évvel elhalasztja a játékokat, a bizonytalansági tényező megszűnt, de minden újratervezést igényelt. Mindig mindent a sportoló szempontjából próbálok nézni, és ennek megfelelően hozom meg a döntéseket. A világ sportéletében mi voltunk az egyik olyan ország, ahol az utolsó pillanatban állt le a sportélet – a nyitást tekintve viszont az elsők voltunk, hiszen fontosnak tartottuk, hogy ez az átmeneti időszak a lehető legrövidebb legyen.

– A sportági szakszövetségek költségvetése csökkent, mégpedig átlagosan húsz százalékkal. Mit jelenthet ez a gyakorlatban?
– Hogy a sport világa mekkorát lép hátra, nagyban függ a gazdasági élettől, az újraindításától. Ebből a szempontból mindenképpen előny, hogy Magyarországon a sport nemzetstratégiai ágazat, vagyis kiemelten támogatott – ez a tény a jövőben még inkább felértékelődik. A napokban olvastam egy tanulmányt, amely arról szólt, hogy a sportszponzoráció tavalyhoz képest harminchét százalékkal visszaesett az idén. Ez nagy arány, és a hatása biztosan eléri Magyarországot is, ha már el nem érte. De mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy nálunk a sport állami támogatása, vagyis a különböző programok, a taorendszer, a tizenhat kiemelt sportág támogatása stabil hátteret ad. Nagyon erős szakmai alapokkal rendelkezünk, ennek köszönhetően hamar fel fogunk állni, és nemsokára onnan indulunk tovább, ahol a járvány előtt tartottunk.

 KI A SZABADBA!

A világjárvány alatt a szabadidősport szerepe felértékelődött: Magyarországon a veszélyhelyzet ellenére is lehetőség volt sportolni, egyénileg vagy a családtagokkal mindvégig engedélyezték a sportolást a szabadban. A tömegfutóversenyek viszont elmaradtak, és a futás szerelmesei nem is tudják, mikor lesz újra alkalmuk versenyezni. „A pandémia időszakában az egészségmegőrzés még fontosabbá vált, mi pedig végig azt mondtuk: sportoljon mindenki! Ezen a téren is a fokozatosság elve érvényesül, hiszen már lehet sportrendezvényeket tartani, igaz, egyelőre nézők nélkül. Ha eltűnik a vírus, természetesen a futóesemények is engedélyezve lesznek” – fogalmazott a sportállamtitkár

 

– A sportélet még csak ébredezik, mit jósol, mit lát, vajon mikor kapjuk vissza a régit?
– Ez sok mindentől függ. Mindannyian abban reménykedünk, hogy nem lesz második hulláma a járványnak, hiszen akkor a következő hónapokat nem befolyásolná újra egy hasonló helyzet. Azt feltételezem, hogy minimum egy esztendő, mire a sport gazdasági helyzete újra azon a szinten lesz, mint korábban. Ami a szakmaiságot illeti, sportágspecifikus: van, ahol kevésbé befolyásolja a formát, ha huzamosabb időre leáll a versenyző, máshol viszont több hétbe is kerül, mire valaki visszanyeri a kihagyás előtti állapotát. Persze ennél minden sokkal bonyolultabb és összetettebb. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy legalább fél év kell ahhoz, hogy ugyanazt az erőt és állóképességet visszanyerje valaki. Mostanra minden válogatott sportolónk ott van a pályákon, vagyis elindultak az úton.

– Egyértelműen az volt a stratégia, hogy először a legjobbak térhessenek vissza?
– A fokozatosság elve érvényesült, de másként nem is lehetett, hiszen először egy létesítményt nyithattunk meg, majd még egyet, és így tovább. Szigorú protokoll mellett indulhatott újra az élet, és immár kimondhatjuk: legjobbjaink elkezdték a felkészülést. Mostanra már nyitottunk az utánpótlás felé, és így haladunk szépen tovább.

– Több hazai rendezésű világverseny is elmaradt, meg persze a külföldiek is, emellett elhalasztották a tokiói olimpiát. Egykori sportolóként mit tanácsol a maiaknak?
– Élsportolóinknak fő versenye az olimpia, négyéves ciklusokban gondolkoznak. E tekintetben a játékokat megelőző esztendő mindig kiemelt jelentőségű, hiszen az akkor született eredmények már megmutatják, ki hol tart, kivel is kell számolni. Erre épül rá az olimpia éve, illetve az azt megelőző hónapok. Ilyenkor járatja magát csúcsra a sportoló, ilyenkor figyel oda a legapróbb részletekre, ilyenkor hozza ki magából a legtöbbet. Ez utóbbi időszak szakadt félbe hirtelen – ám nemcsak nekünk, magyaroknak. Vannak idősebb sportolóink, de vannak fiataljaink is, akikre pozitív hatással lehet a halasztás, és vannak sérült versenyzőink, akik felépülhetnek. A helyzet senkinek sem jó, ugyanakkor előnye sem származott senkinek belőle. Ha azt nézzük, szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hiszen minden egy évet csúszik, vagyis ugyanazt az időszakot kell végigcsinálniuk a versenyzőknek, amelytől most megfosztotta őket a járvány.

– Vagyis optimista?
– A magyar nép tehetséges. Kitűnő szakembereink vannak, akik jól tudják, hogyan kell átvezetni egy sportolót a krízishelyzeten – mert ez krízishelyzet volt. Olyan helyzet, amilyennel még sohasem találkoztunk. Erre mindannyian emlékezni fogunk. Korábbi pályatársaimmal beszélgetve egyetértettünk abban, hogy elképzelni sem tudjuk, milyen érzés, amikor valaki készül az olimpiára, és egyszer csak azt mondják, nincs verseny. Biztos vagyok benne, hogy a tokiói olimpia még inkább felértékelődik, a szereplői pedig még inkább hősökké válnak.

FELVÉTELI TÖBBLETPONTOK

A világjárvány kitörésével és a veszélyhelyzet kihirdetésével leálltak a bajnokságok, mi több, idő előtt véget értek, és több versenyt is töröltek, egyebek között a diákolimpiákon sem hirdethettek győzteseket. Ennek az idén felvételizők szempontjából is jelentősége van, illetve lehet, hiszen bizonyos sporteredményekért többletpontok járnak a felvételin. „Azok a sportszövetségek, amelyek a bajnokság felfüggesztéséről, befejezéséről, elhalasztásáról döntenek, szintén jogosultak határozni a felvételi többletpontokra jogosító igazolás kiadásáról is. Tekintettel arra, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény alapján a sportszövetségek működtetik a sportág, illetve a sportterület versenyrendszerét, szakmai irányítóként jogszabályban meghatározott feladatokat látnak el, és kizárólagos jelleggel különleges jogokat gyakorolnak. A bajnoki eredmények megállapítása és kihirdetése is az ő joguk és felelősségük, az Emmi ebben a kérdésben nem dönt. Az eredményhirdetés nélkül záruló bajnokságok (alap-, illetve középszakaszok) és a törölt vagy későbbre halasztott bajnoki versenyek a hatályos jogszabály szerint sajnos nem jogosítanak felvételi többletpontokra” – tájékoztatott a kérdésben Szabó Tünde sportállamtitkár, de hozzátette, hogy a többletpontok a jelentkezés évét megelőző nyolc évben szerezhetők, így a veszélyhelyzet fennállásának és a járványügyi követelmények betartásának következtében elmaradó versenyek a többletpontok megszerzésének időszakát csak kis mértékben rövidítik.

Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló

 

2021.09.17 13:21:33

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Idén nyáron megszerezte karrierje 15. érmét: mind közül a legértékesebbet, az olimpiai aranyat.

2021.09.16 20:17:28

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Dohában dolgozó muzsikus a katari fizetett nézőkről és a bravúrral szerzett Robben-fotóról.

2021.09.14 13:37:44

Egyéb egyéni B. D. K.

Az írek ketrecharcosa ezeken a képeken sem a szerénységéről tesz tanúbizonyságot.

2021.09.14 10:22:40

Egyéb egyéni B. D. K.

New York királynője, Emma Raducanu ragyogott, míg Lewis Hamilton furcsa szettben jelent meg.

2021.09.12 09:48:17

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Pelé, Schumacher, Messi – sportolók és a pápa találkozása VI. Páltól II. János Pálon át Ferencig.