MTI
M. B.
2023.03.25 20:27 Frissítve: 2023.03.25 20:27

Kajak-kenu: SUP és utánpótlás gyorsasági kajak-kenu Eb is lesz Szegeden

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) krétai kongresszusán hivatalossá vált, hogy a 2026-os ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot a Maty-éren fogják megrendezni. Az is eldőlt, hogy a 2024-ben esedékes, szintén szegedi gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnokság keretein belül a SUP szakág első kontinensviadalát is lebonyolítják.

Szeged fog otthont adni a történelem első SUP Eb-jének (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján olvasható beszámoló szerint a kongresszuson Kárai Péter, az ECA Board tagja, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Horváth Noémi, a nemzetközi szövetség SUP bizottságának elnöke, az ECA SUP technikai delegáltja és az MKKSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, valamint Vida Gergely, az MKKSZ szervezési és marketing igazgatója képviselte Magyarországot.
   
„A Board döntése értelmében Magyarország, pontosabban Szeged rendezheti meg 2024-ben az első ECA SUP Európa-bajnokságot, valamint a 2026-os ECA ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot is” – mondta Kárai Péter. „Mindkét esemény rendezési jogát elsöprő többséggel adta nekünk a Board. Ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb legutóbb 2008-ban volt Szegeden. A SUP Eb kapcsán korábban az volt a Board terve, hogy 2025-től kétévente rendeznék meg, mi viszont felajánlottuk, hogy megcsinálnánk már jövőre Szegeden a gyorsasági és para Eb-vel egyidőben.”
   
A gyorsasági és para Eb-vel együtt 2024-ben így két szakágban rendez egy időben és egy helyen kontinensviadalt Magyarország, ami Szakács Bálint szerint több szempontból is komoly sikert jelent.
   
„Egyrészt a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel (ICF) jó ideje folytatunk tárgyalásokat egy multisportesemény megrendezéséről, jövőre pedig bizonyíthatjuk is ennek a létjogosultságát. Emellett Horváth Noémi számára is egy jó lehetőség ez, hiszen ha jövőre egy sikeres Eb-rendezést követően ősszel az ICF-ben újra megválasztják, immár teljes jogú Board-tag lenne, amire Vaskuti István óta nem volt példa a magyar kajak-kenu sport történetében” – fogalmazott az MKKSZ ügyvezető igazgatója.
   
Az idén 30 éves szervezet kongresszusán történelmi tisztújítás is történt, hiszen az ECA-t a kezdetek, vagyis 1993 óta elnökként irányító brit Albert Woods 21–15 arányban elvesztette az elnökválasztást a francia szövetséget vezető 66 esztendős Jean Zoungrana-nal szemben, így három évtized után új időszámítás kezdődik az európai kajak-kenu sport életében.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.