Hit/Vallás – Sport konferencia: Dávid célba lövésétől Júdás bundaügyéig

Vágólapra másolva!
2021.09.28. 15:55
null
Fabinyi Tamás a sport kornkrét bibliai előfordulásairól is beszélt (Fotó: Árvai Károly)
Katolikus, evangélikus és zsidó felekezeti vezetők előadása mutatta be a testkultúra és a versenysport spirituális hátterét.

Hit/Vallás – Sport címmel tartott konferenciát kedden a Magyar Sporttudományi Társaság Budapesten, a Magyar Sport Házában. Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, korábbi országos bajnok magasugró tartotta a nap nyitó előadását. A Semmelweis Egyetem tanára az eredményesség és elégedettség fogalmát járta körbe, felhívta a figyelmet a meghatározó lépésekre. Elsőként arra, hogy az ember képes legyen megbecsülni saját erőfeszítéseit, másodszor a teljesítmény értékére – amely nem függ annak objektív megítélésétől, csakis az egyén képességeitől. A teljesítményből születik az eredmény, és itt megint érdemes figyelembe venni a személyes körülményeket: az életből vett példa szerint az is eredménynek számít, ha egy alkoholbeteg anya az állami gyámság alá vont gyermekei láthatása kedvéért fokról fokra lemond az italról. Különbség mutatkozik siker és dicsőség között; Pál Ferenc megfogalmazása szerint a sikernek az emberek tapsolnak, a dicsőségnek az angyalok. A kettő közötti szintlépés jelzi, hogy a sportoló önmagában a sikerért küzd vagy küldetéstudat motiválja.

Fabiny Tamás evangélikus püspök ószövetségi és újszövetségi példákkal szemléltette a sport konkrét vagy tágabb értelemben vett bibliai előfordulásait, a gyaloglástól (az emmauszi tanítványok útja) a céllövészeten (Dávid tízpontos parittyatalálata) keresztül a birkózásig (Jákob tusakodása az angyallal). Sporttörténeti visszatekintése bemutatta, miként vált angol földön a futball az egyház által üldözött tevékenységből a 19. századra támogatandó közösségteremtő eszközig, amely például a manchesteri St. Mark's Church gyülekezetének aktív tagjai körében életre hívta 1880-ban a Manchester City futballcsapatát. Jézus tanítványtoborzását a Régi idők focija című filmből ismert, Minarik Ede-féle játékosgyűjtéshez hasonlította, kiemelve, hogy miként a filmbeli mosodásé, úgy a krisztusi csapat sem volt éppen világverő: Péter, a csapatkapitány is hibázott, Zebedeus I és Zebedeus II, azaz Jakab és János sem állt mindig a helyzet magaslatán, Simon, a zélóta különösen kemény játékos volt, Júdás pedig súlyos bundaügybe keveredett.

A konferencián Németh Norbert, a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora a sportról mint az önfegyelmezés eszközéről beszélt, Holczinger Ferenc, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatója a távfutás spirituális élményéről fejtette ki gondolatait, Radnóti Zoltán rabbi a vallásjogi előírások és a testkultúra kérdéseit boncolgatta, Györfi János, a Magyar Sporttudományi Társaság alelnöke pedig sport és szakralitás viszonyáról tartott előadást. Zárásképpen Mohay Bence moderátor vezetésével kerekasztal-beszélgetésen Fazekas-Gondos Flóra műugró olimpikon, Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardvívó, Harsányi Gergő válogatott kézilabdázó és Pigniczki Fanni ritmikus tornász olimpikon adott számot tapasztalatairól, ösztönzéseiről hit és vallás témájában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik