Evezős ob: a MEC-Vasas és a Danubius győzött a nyolcasoknál

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.07.25. 18:25
null
A Danubius mindhárom sikerében szerepet vállalt Bene Dorottya (Fotó: Kuklis István/Délmagyarország)
A férfiaknál a MEC-Vasas, a nőknél a Danubius győzött a nyolcasoknál vasárnap az evezősök 122. országos bajnokságának negyedik, záró versenynapján a szegedi Maty-éren.

 

Az olimpiai programban szereplő négypárban, valamint könnyűsúlyú kétpárban a váciak nyertek, utóbbi egységben Galambos Péter is szerepelt. Az április közepén könnyűsúlyú egypárban Európa-bajnoki címet szerzett kiválóság az ob-n saját számán kívül még egypárban is a legjobbnak bizonyult.

Galambos az MTI-nek elmondta: nagyon örül, hogy mindhárom számban, amelyen indult az ob-n, első tudott lenni. Kettőben megvédte címét, egypárban pedig visszahódította az elsőséget, és utóbbiban – könnyűsúlyúként – immár tizedszer lett aranyérmes. Hozzátette, az év első fele különösen jól sikerült neki. A válogatott törökországi edzőtáborában jól ment alatta a hajó, a válogatón csak a normálsúlyú, tokiói olimpiára egyedüli magyar evezősként kijutott Pétervári-Molnár Bendegúz végzett előtte egypárban, majd saját számában az Eb mellett világkupát is nyert.

„Utána viszont megfáztam, és volt egy kisebb mélyrepülésem is, de az ob-hoz közeledve már egyre jobb formába kerültem, és Szegeden végül jó pályákat tudtam menni, amelyek aranyérmeket értek" – nyilatkozta.

Galambos is megpróbálkozott az olimpiai kvalifikációval, pályafutása során immár harmadszor, de ezúttal sem sikerült kijutnia az ötkarikás játékokra. Ezzel kapcsolatban elmondta: csalódott volt ugyan, hogy ismét lemaradt az olimpiáról, de miután nem a saját számában indult a kvalifikáción, ráadásul már volt hasonló negatív élményben része, és korábban előfordult, hogy még a mostaninál is közelebb volt a kijutáshoz, azért annyira most nem törte le a dolog.

„Nagyon szurkolok viszont Bendegúznak, hogy minél előrébb végezzen, az elődöntőbe jutása pedig már így is gratulációt érdemel. Ahogy látom, jól megy neki kint a versenyzés, és az a világ rendje, hogy normálsúlyúként legyőzze a könnyűsúlyú riválisát. Volt, hogy megelőztem őt idehaza, nem is egyszer, ami nekem plusz élmény volt, de amikor igazán kellett, akkor azért ő volt a jobb kettőnk közül" – mondta.

Az ob zárónapjának negyedik férfi versenyszámában, a könnyűsúlyú kettesben a győriek nyertek Szabó Bence és Szigeti Roland összeállításban.

A nőknél ugyancsak négy számban avattak bajnokot vasárnap: háromban győzött a Danubius egysége, mindhárom hajóban ott volt Bene Dorottya. A klub és az evezős így egyaránt öt elsőséggel végzett az ob-n, ahol a felnőttek futamai mellett utánpótlás, para-, amatőr és masters versenyeket is rendeztek. A viadalra 110 versenyszámban rekordszámú, összesen 1421 nevezés érkezett 3629 beülővel.

Az ob-t a tokiói olimpia első hétvégéjével párhuzamosan rendezték, ahol férfi egypárban Pétervári-Molnár magabiztos teljesítménnyel jutott tovább a negyeddöntőből.

EVEZŐS OB (Szeged)
FÉRFIAK
Könnyűsúlyú kétpár (olimpiai szám/9 induló):
Fenyődi Tamás, Galambos Péter (Vác VEC) 7:22.94 perc
Könnyűsúlyú kettes (6): Szabó Bence, Szigeti Roland (Győri AC) 7:56.89
Négypár (o. sz./9): Vác VEC (Varga Tamás, Bácskai Máté, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály) 6:34.73
Nyolcas (o. sz./10): MEC-Vasas (Belina Gábor, Czeglédi Péter, Komáromi Máté, Kálmán Dávid, Molnár András, Fülöp Gábor, Gerei Tamás, Dobai Tamás, k: Hevesi András) 6:33.95
NŐK
Könnyűsúlyú kettes (6): Alliquander Anna, Bene Dorottya (Danubius NHE) 9:30.67
Könnyűsúlyú kétpár (o. sz./6): Gedeon Anna, Bene Dorottya (Danubius NHE) 8:32.56
Négypár (o. sz./9): Budapest EE (Preil Nikolett, Preil Vivien, Gadányi Zoltána, Papp Sarolta) 7:37.47
Nyolcas (o. sz./7): Danubius NHE (Elek Boróka, Elek Boglárka, Bene Dorottya, Tóth Szofi, Musza Stefánia, Schrieber Anna, Gedeon Anna, Alliquander Anna, k: Kiss Hanga) 7:25.71

A SZOMBATI GYŐZTESEK
FÉRFIAK
Könnyűsúlyú egypár (14):
Galambos Péter (Vác VEC) 7:33.75 perc
Kétpár (o. sz./10): Ács Kristóf, Bácskai Máté (Vác VEC) 6:55.49
Négyes (o. sz./8): Győri AC (Ocsenász Gergő, Szabó Bence, Szigeti Roland, Forrai Dávid) 6:37.50
Könnyűsúlyú nyolcas (3): Csepel EK (Balogh Botond János, Nagy Gergely, Zudor Marcell, Németh Gergely Bálint, Boros Olivér Benedek, Kovács Krisztián, Boros Bálint Bendegúz, Czinege Tamás, k: Balázs Réka Virág), 6:36.07
NŐK
Könnyűsúlyú egypár (9):
Abid Syham (Ferencvárosi EC) 8:35.09
Kétpár (o. sz./8): Benda Orsolya, Bertus Kitti (Külker EK Óbuda) 7:37.07

A PÉNTEKI GYŐZTESEK
FÉRFIAK
Egypár (o. sz./17):
Galambos Péter (Vác VEC) 7:05.91 perc
Kettes (o. sz./9): Juhász Adrián, Simon Béla (Pénzügyőr SE) 6:53.22
Férfi könnyűsúlyú négypár (5): Csepel EK (Boros Olivér Benedek, Boros Bálint Bendegúz, Kovács Krisztián, Czinege Tamás) 6:20.74
NŐK
Egypár (o. sz./9): Benda Orsolya (Külker EK Óbuda) 8:08.25
Kettes (o. sz./12): Bene Dorottya, Elek Boróka (Danubius NHE) 7:44.76

A CSÜTÖRTÖKI GYŐZTESEK
FÉRFIAK
Kormányos kettes (7):
Juhász Adrián, Simon Béla, k: Kolláth Vanda (Pénzügyőr SE) 7:43.46 perc
Könnyűsúlyú négyes (5): Csepel EK (Zudor Marcell, Kovács Krisztián, Boros Bálint Bendegúz, Czinege Tamás) 6:32.60
Kormányos négyes (9): Győri AC (Forrai Dávid, Szabó Bence, Szigeti Roland, Ocsenász Gergő) 6:41.13
NŐK
Négyes (o. sz./7):
Győri AC (Fazekas Fanni, Viandt Léna, Bagó Zsófia Réka, Sándor Zsófia) 7:24.08
Könnyűsúlyú négypár (6): Danubius NHE (Alliquander Anna, Gardi Noémi, Gedeon Anna, Bene Dorottya) 7:15.86

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik