MTI
B. A.
2023.03.29 13:25 Frissítve: 2023.03.29 13:32

Európa Játékok: nem indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók

Nem indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a nyári, Lengyelországban sorra kerülő Európa Játékokon. Emellett – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása ellenére – a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) sem engedi vissza az orosz és fehérorosz sportolókat.

A szervezőbizottság továbbra sem engedi az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a lengyelországi Európa Játékokon (Fotó: Getty Images)

„A szervezőbizottság álláspontja nem változott” – jelentette ki az Európa Játékok egyik szóvivője.

A multisportesemény az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) égisze alá tartozik, melynek képviselői októberben jelezték, hogy az Ukrajna elleni háborúban érintett két ország versenyzői nem vehetnek részt az EJ-n. Most pedig ezt az álláspontot erősítette meg a szervezőbizottság, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden módosította korábbi ajánlását, és a végrehajtó bizottságának ülése után közölte: azt javasolja, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A jövő évi párizsi játékokkal kapcsolatban egyelőre elhalasztották a döntést.

A Krakkóban és környékén június 21. és július 2. között sorra kerülő Európa Játékokra, amely több sportágban olimpiai kvalifikációs verseny lesz, mintegy 50 ország sportolóit várják. A seregszemlén 29 sportágban 255 aranyérmet osztanak ki.

Az Európa Játékok szervezőihez hasonlóan gondolkodik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is. „A WA álláspontja nem változott” – utalt arra szerdán a világszervezet, hogy a tanács a múlt héten eldöntötte, az Ukrajna elleni háború miatt a két ország atlétái nem indulhatnak WA-eseményeken.

Az orosz és fehérorosz sportolók – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.

2023.05.22 23:12:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.05.21 23:24:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu