Doppingellenes küzdelem: a WADA-elnök történelmi látogatása Budapesten

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 21:44
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár meghívására Budapestre látogatott Witold Banka, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) lengyel elnöke, akit látogatása céljáról és a doppingellenes stratégiák fejlődéséről kérdeztünk.



„Már messze nem csak a tesztelés a feladatunk, hanem például a titkosszolgálati nyomozás is” (Fotó: Árvai Károly)
„Már messze nem csak a tesztelés a feladatunk, hanem például a titkosszolgálati nyomozás is” (Fotó: Árvai Károly)

– Mi volt a látogatása fő célja?

– Nem most járok először Budapesten, de WADA-elnökként igen, ezért nagyon fontos volt számomra ez a látogatás, és úgy tudom, ez történelmi is, mert a szervezetünk első embere a magyar sportvezetés és a doppingellenes szervezet meghívására még sosem látogatott ide személyesen – mondta a Nemzeti Sportnak Witold Banka. – Az államtitkár úrral arról egyeztettünk, hogyan tudunk minél hatékonyabban együttműködni a a doppingellenes küzdelemben, azon túl, hogy a magyar ügynökséggel, a HUNADO-val mindig is nagyon jó szakmai kapcsolatot ápoltunk. Megnéztem az atlétikai stadiont is, az augusztusi világbajnokság helyszínét, és a magyar szervezet kollégáival is találkoztam.

VÉLEMÉNY
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár: – A tárgyalások során hangsúlyoztam, hogy Magyarország elkötelezett a doppingellenes harcban. Hazánk sikeresen átültette a WADA-kódex előírásait, amit a 2021-ben lefolytatott WADA-vizsgálat is megerősített. Ugyanakkor a dopping elleni hatékony küzdelem egyik záloga a nemzetközi összefogás, a nemzetközi szinten összehangolt fellépés, ami a nemzetközi szervezetnek köszönhetően rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben.

– Volt atlétaként milyennek látta a stadiont?
– Ez a sportág áll a legközelebb a szívemhez, és nagyon tetszett a stadion, sok mindent láttam, nemcsak magát a pályát, hanem azokat a szobákat, termeket is, amelyeket majd az atléták és a doppingellenőrök is használnak. Nagyon szurkolok azért, hogy minél jobb legyen az esemény, amire terveim szerint én is ellátogatok majd, már csak azért is, mert az államtitkár úr meghívott.

– Az elmúlt években miben változott a WADA és a doppingellenes stratégia?

– Ez a szervezet ma mér teljesen más szerepet töltött be, már messze nem csak a tesztelés a feladatunk, hanem például a titkosszolgálati nyomozás is, együttműködünk az európai és a nemzetközi rendőrségi szervezetekkel, az Europollal és az Interpollal. Van oktatási, továbbképzési rendszerünk, tudósokkal, kutatókkal dolgozunk együtt, igyekszünk minél jobban figyelni és a szabályokat betartatni. Egyszóval sokkal erősebbek vagyunk, mint régen.

– Azt mondják, a csalók mindig egy lépéssel az ellenőrzések előtt járnak…
– Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a doppingot nem lehet teljesen eltüntetni a profi sportból, mindig lesznek olyanok, akik megszegik a szabályokat, se ha megnézzük, milyen eszközeink voltak akár csak öt-hat éve, akkor láthatjuk, ez már egy más világ. Például a mesterséges intelligenciát is a doppingellenes rendszer szolgálatába állítottuk. De az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk az atléták felvilágosítását, a megelőzés egyre fontosabb szerepet fog játszani a jövőben, hogy az atléták tudják és megértsék, miért fontos a szabályok ismerete és követése, hogy tisztességesek maradjanak. Hiszen senki sem úgy kezdi a sportkarrierjét, hogy csalni fog.

– Hogyan tud erősödni a doppingellenes mozgalom?
– A kormányzatokat is biztatjuk arra, hogy tegyenek meg minél többet, mert ugyan világszervezet vagyunk, de erős kormányzati segítséggel mi is sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni. Szeretem aláhúzni, hogy azért is különlegesek vagyunk, mert több mint kétszáz országot kell összehangolnunk, amelyek különböző a társadalma, kultúrája és a jogi háttere. Nekünk sikerült, bár az nem titok, hogy vannak országok, amelyknek még gyenge az doppingellenes rendszere.

– Visszatérve az atlétikára, árulja el, hogyan lett ilyen erős a sportág Lengyelországban?

– Mivel sportminiszter voltam 2015 és 2019 között, közvetlen rálátásom volt arra, hogy sok pénzt és energiát fektettünk abba, hogy mindent megadjunk sportágnak és a versenyzőknek: jó edzőket, helyszíneket, versenyeket. Kellett hozzá a kormányzati támogatás, a szövetség remek munkája, és jó edzők, a siker attól függ, ezek mennyire hatékonyan tudnak együttműködni. Büszke vagyok, hogy a lengyel atlétika a tokiói olimpián kilenc érmet szerzett, ami a sportágunk valaha volt legjobb eredménye. De higgye el, amikor otthon szóba kerül a sporttámogatási rendszer, Magyarországot mindig példaként említik, főleg, amikor összehasonlítják a két ország méretét és lakosságát, majd az érmek számát, főleg a nálunk is erős sportágakban, az úszásban vagy a kajak-kenuban. A magyar sportstratégiai modell példaértékű.

Történelmi látogatás Budapesten
Tiszeker Ágnes, Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) vezetője szerint jelzésértékű volt Witold Banka látogatása, hogy az elnök kíváncsi a magyar szervezet munkájára, és a statisztikákon túl érdekli a kapcsolatok emberi oldala is, és szeretné tudni, a magyar szervezet milyen kihívásokkal küzd.
„Különösen fontos a szervezetünk életében, hogy a WADA elnöke és legfőbb menedzsmentje személyesen látogatott meg minket, mert ilyen még nem fordult elő – mondta lapunknak Tiszeker. – Mindezt azzal a céllal, hogy elmondja az elképzeléseit, egyeztessen velünk a jövő stratégiájáról és az együttműködésről, megkérdezze a véleményünket arról, mit fejlesztenénk, hogyan tudnának még hatékonyabban segíteni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik