Doppingbotrány: újra tesztelhet az Orosz Doppingellenes Ügynökség

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.20. 15:58
Ismét megfelelő minősítést kap, így végezhet teszteket az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA). A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végrehajtó bizottságának tagjai csütörtökön szavaztak a nemzetközi szabályok szerinti „megfelelő” minősítés visszaadásáról, és a többség amellett voksolt, hogy a RUSADA ismét végezhessen teszteket.

Craig Reedie, a szervezet elnöke elmondta, a WADA hozzáférhet a moszkvai labor adataihoz és mintáihoz, s amennyiben valami szabálytalanságot tapasztalnak, azonnal visszaveszik a minősítést.

A WADA még 2015 novemberében büntette meg az oroszokat, és bár az elmúlt években folyamatosan dolgoztak azon, hogy feloldják a tiltást, ez csak most történt meg.

Az ügy előzménye, hogy a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottságnak az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró 2016-os jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei pjongcsangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Jurij Ganusz, a RUSADA főigazgatója üdvözölte a döntést, de hozzátette: még rengeteg munka vár rájuk, hogy a WADA elégedett legyen. Ahogy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy meg kell felelniük a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség követelményeinek, de a mostani lépés pozitív jel a felfüggesztett orosz sportszervezeteknek, köztük az atlétikai szövetségnek és a paralimpiai bizottságnak is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik