MTI 2019.10.22 11:24 Frissítve: 2019.10.22 11:30

Dopping: Új vizsgálati módszeren dolgozik a WADA – Tiszeker

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) új vizsgálati módszer, az úgynevezett száraz vércsepp technológia bevezetésére készül – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) igazgatója.

 

A MACS első embere az M4 Sport Sporthíradóban kedden beszélt arról, hogy jelenleg a minták tárolása és szállítása a doppingellenes harc legdrágább tétele, ezen költségek lefaragásán segítene sokat az új technológia bevezetése.

„Fontolgatják, hogy már a jövő nyári tokiói olimpián is alkalmazzák, de a 2022-es pekingi téli játékokra biztosan összeáll minden” – fogalmazott Tiszeker Ágnes. Elmondta, jelenleg a doppingvizsgálatra levett vért csak 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten lehet tárolni, ami megnehezíti és megdrágítja 10 évig való tárolást.

Tiszeker kiemelte: a vércukorszint napi monitorozására az ujjbegyből levett vér is alkalmas, a kérdés most az, hogy ennek a pontossága elegendő-e a doppingvizsgálathoz.

„A zéró toleranciás szerek esetében jelzésértékű, ha azok akár csak minimálisan is kimutathatóak ezzel a módszerrel” – tette hozzá a vezető, aki szerint arról még zajlanak az egyeztetések, hogy ezek a mintavételek elegendőek-e például egy eltiltáshoz.

A magyarországi doppinghelyzettel kapcsolatban elmondta, idén szeptember 30-ig 14 pozitív eset volt itthon, ami „nem kevés”.

„Olimpia előtt vagyunk, ilyenkor nagyobb az izgalom és a bátorság” – jelentette ki ennek kapcsán Tiszeker, aki szerint minden olyannal megbuktak már itthon, ami a nemzetközi palettán megtalálható.

A géndoppinggal kapcsolatban kiemelte, „nagyon bízik” abban, hogy Magyarországon ez nincs jelen, ugyanakkor az esetleges meglétét nagyon nehéz bizonyítani, az egészségre pedig „óriási veszélyt jelent”.

„Meg lehet változtatni a genetikai parancsot, hogy például a szervezet több eritropoetint termeljen, de hogyan állítjuk ezt le, amikor a sportoló visszavonul?” – tette fel a kérdést Tiszeker Ágnes.

Az egyik legutóbbi magyar doppingesetről, a súlyemelő Magát Krisztina ügyéről azt mondta, bár a sportoló egyértelműen pozitív A-mintát adott, egyelőre óvatosan kezelik ők is a történteket, mert Magátot is megilleti a védekezés joga.    

„Jelenleg a B-minta elvégzésére és eredményére várunk” – jelentette ki az igazgató, aki felhívta a figyelmet, hogy a WADA-kódex felülvizsgálata megtörtént, a változásokat 2021-ben vezetik be, mert „az olimpia évében nem illik új szabályt behozni”. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a 2020-as tiltólista már fent van a MACS honlapján, azzal már „lehet ismerkedni”.

„A cél, hogy érzékenyebb vizsgálatok legyenek, mert még a gazdag országok számára is drága a doppingellenőrzés. Jó lenne, ha az 1500 magyarországi mintavételt célzottan tudnánk felhasználni” – tette hozzá Tiszeker, aki jelezte, az új nemzetközi szabályok magyarországi beépítéséhez kormányrendelet-módosításra lesz szükség, amit az Országgyűlés várhatóan meg is szavaz majd.

2021.01.17 20:59:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha az ember sokat ad nekik, de nem kíván tőlük lehetetlent, s érzik, hogy emberként, szakmai partnerként bánik velük, akkor ők is nagyon normálisan viselkednek.

2021.01.17 00:12:37

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ez is hozadéka annak, hogy a magyar futball az eredményeivel hívta fel magára a figyelmet.

2021.01.16 08:15:25

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Egy újságíró Ronaldónak a Realtól Juventusba igazolásához hasonlította az átszerződésemet.”

2021.01.11 10:17:22

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Amilyen higgadtan és biztosan kezelte a szikét a műtőasztalnál, olyan nyugodtan emelte vállához a fegyvert.