M. D. 2022.01.14 21:32 Frissítve: 2022.01.24 15:27

Darts PL: új lebonyolítás, minden héten győztest avatnak

Teljesen új lebonyolítási rendszerben kerül sor a 2022-es darts Premier League-sorozatra – jelentette be a sportág első számú szervezete, a PDC a hivatalos felületein. A körmérkőzések helyett minden héten egyenes kieséses rendszerben küzd majd meg egymással a nyolc induló – akiknek a kiléte még nem ismert, vagy csak részben feltételezhető –, s minden játéknapon rendeznek majd egy döntőt.

 

Jonny Clayton címvédőként minden bizonnyal tagja lesz a Premier League mezőnyének (Fotó: Getty Images)

 

A 2022-ES PREMIER LEAGUE-SOROZAT HELYSZÍNEI
Február 3.
Cardiff
Február 10.
Liverpool
Február 17.
Belfast
Február 24.
Berlin
Március 3.
Exeter
Március 10.
Brighton
Március 17.
Nottingham
Március 24.
Rotterdam
Március 31.
Birmingham
Április 7.
Leeds
Április 14.
Manchester
Április 21.
Aberdeen
Április 28.
Dublin
Május 5.
Glasgow
Május 12.
Sheffield
Május 19.
London
Május 26. (final four)
Newcastle

A PDC közleménye emlékeztet, a 2005-ben életre hívott Premier League-sorozat lebonyolítási rendszere az első 17 szezon során több változtatáson is átesett, de olyan drasztikus átalakításra ezidáig egyszer sem szánták rá magukat a szervezők, mint idén.

A több mint három hónapon át tartó versenysorozatban nyolc játékos vesz majd részt, az ő kilétük még nem ismert (bár a PDC reklámanyagából feltételezhető, hogy Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Peter Wright és a címvédő Jonny Clayton tagja lesz a mezőnynek). Minden héten úgynevezett minitornákat rendeznek, amelyeken egyenes kieséses rendszerben (negyeddöntő, elődöntő, döntő) zajlanak majd a küzdelmek. Az igazságosság jegyében minden párosításra kétszer kerül majd sor a negyeddöntőben. A játéknap végén a győztes 5 pontot (és 10 ezer fontot), a döntő vesztese három pontot, a két elődöntős két pontot kap. Minden mérkőzés az egyik fél hatodik megnyert legjéig tart. Az első hét verseny után a nyolcadik héten a negyeddöntő párosítását az összesített tabellán elfoglalt helyezések alapján készítik el. Utána következik újabb hét forduló, majd a 16. állomáson megint a tabellán elfoglalt pozíciók szerint csapnak össze egymással a játékosok a nyolc között.

A tizenhat minitorna után a tabella első négy helyezettje bejut a május 26-i négyes döntőbe, amelyben eldől, ki nyeri meg a 2022-es Premier League-et.

„Itt volt az ideje ennek az úttörő formátumnak a bevezetésére – mondta Matt Porter, a PDC vezérigazgatója. – Az új szisztémában minden meccs számít. Minden estének meglesz a maga bajnoka, s ez még nagyobb értéket nyújt majd a szurkolók számára.”

Porter megjegyezte, a Premier League-sorozat összdíjazása idén már eléri az egymillió fontot.

Az első versenynek február 3-án Cardiff ad otthont.


2022.01.26 15:14:43

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A szívsebész, egyetemi tanár hetente háromszor megtalálható a BEAC-pályán – 1967 óta.

2022.01.22 23:52:22

Egyéb egyéni GYŐRI FERENC

Puskás, Bicskei, Sándor György, Bobby Fischer és Mhitarjan előtt is zárva maradtak a kapuk.