Darts: majdnem teljes a világbajnokság mezőnye

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.11.23. 10:19
null
Peter Wright az előző három világbajnokságból kettőt megnyert, január elején is a skót ünnepelt (Fotó: AFP)
A hétfő esti sorsolás előtt majdhogynem teljessé vált a december 15-én kezdődő PDC dartsvilágbajnokság mezőnye, amelyben már csak négy hely kiadó.

A londoni tornán ezúttal is 96 dartsos vehet részt, a hét végi mineheadi Players Championship Finals után kialakul a világranglista és a Pro Tour végleges rangsora is, amelyek meghatározzák a vb-n a kiemeltek végleges sorrendjét és a Pro Tour-ranglistások névsorát.

Jelenleg csak az biztos, hogy Gerwyn Price lesz a vb első kiemeltje, a vb-címvédő Peter Wright ugyanis a műtét után lábadozó felesége mellett marad, így nem vesz részt a mineheadi versenyen, és nem tudja megelőzni a walesit, másnak pedig a tornagyőzelemmel sincs erre esélye.

A Players Championship Finals péntektől vasárnapig tart, az idei 30 egynapos Players Championship-verseny eredményei alapján kialakult rangsor első 64 helyezettje vehet részt rajta, az első három kiemelt e viadalok alapján Damon Heta, Luke Humphries és Nathan Aspinall lesz. A versenyt itthon az Arena4 és a Match4 közvetíti.

Alul feltüntettük, jelen állás szerint hogy nézne ki a vb-n a kiemeltek rangsora és a Pro Tourról érkező mezőny, a két csoport között lehet mozgás a Player Championship-döntő eredményei miatt, és három játékosnak arra is van esélye, hogy felküzdje magát a második 32-es csoportba: a holland Kevin Doets és Gian van Veen és a német Ricardo Pietrecko szerepel péntektől a viadalon úgy, hogy jelen állás szerint nem vb-résztvevő.

A vb első fordulójában a 32 kiemelt erőnyerő lesz, a 32 Pro Tour-versenyzőt a 32 selejtezőssel sorsolják össze. A selejtezők révén még négyen kvalifikálhatják magukat, a nyugat-európai kvalifikációt pénteken tartják meg, a Pro Tour-kártyások selejtezőjét pedig hétfőn. Utóbbin kettő vagy három hely kel el, ez attól függ, hogy a vb-szereplését már bebiztosító Josh Rock nyeri-e meg az ifjúsági vb vasárnap esti döntőjét a skót Nathan Girvan ellen. Ha Girvan lesz a bajnok, csak ketten jutnak ki a hétfői selejtezőből.

Az idén három hölgy is lesz a mezőnyben, ráadásul mindhárman angolok. Sokáig úgy tűnt, Fallon Sherrock nem térhet vissza az Alexandra Palace-ba, hiszen a nők számára kiírt PDC-sorozatban csak a harmadik lett Lisa Ashton és a legutóbbi WDF-világbajnok Beau Greaves mögött, így azon az úton nem kvalifikálta magát. Ám a PDC nemrég bejelentette, hogy (a közép-kelet-európai és a délkelet-európai selejtező összevonásával – erről a lengyel Sebastian Bialecki jutott ki a vb-re) a női Masters győztesének is felszabadítottak egy helyet, így Sherrock mégis bekerült a mezőnybe.

A PDC törölte az orosz-ukrán háború miatt törölte a szokásos orosz selejtezőt, helyette Ukrajna kapott egy kvótát, amelyet Vladiszlav Omelcsenko kaparintott meg.

Az elmúlt évek megszokott vb-szereplői közül jelen állás szerint hiányozni fog a mezőnyből a szingapúri Paul Lim, az angol Ian White, az ír Steve Lennon és a dél-afrikai Devon Petersen is – utóbbi háromnak a hétfői Pro Tour-selejtező az utolsó kapaszkodója.

Steve Beaton viszont biztosan ott lesz zsinórban a 32. vb-jén is.

A vb-t a Sport Tv közvetíti Magyarországon.

A DARTS-VB SZEREPLŐI (jelen állás szerint)
KIEMELTEK (a világranglista alapján, nem végleges, a Players Championship Finals eredményei miatt változhat):
Gerwyn Price (walesi, 1.), Peter Wright (skót, 2.), Michael van Gerwen (holland, 3.), Michael Smith (angol, 4.), Luke Humphries (angol, 5.), James Wade (angol, 6.), Rob Cross (angol, 7.), Nathan Aspinall (angol, 8.), Danny Noppert (holland, 9.), Jonny Clayton (walesi, 10.), Gary Anderson (skót, 11.), Dave Chisnall (angol, 12.), Joe Cullen (angol, 13.), Dirk van Duijvenbode (holland, 14.), Dimitri Van den Bergh (belga, 15.), Ryan Searle (angol, 16.), José de Sousa (portugál, 17.), Krzysztof Ratajski (lengyel, 18.), Damon Heta (ausztrál, 19.), Ross Smith (angol, 20.), Stephen Bunting (angol, 21.), Chris Dobey (angol, 22.), Daryl Gurney (északír, 23.), Gabriel Clemens (német, 24.), Callan Rydz (angol, 25.), Brendan Dolan (északír, 26.), Mervyn King (angol, 27.), Vincent van der Voort (holland, 28.), Mensur Suljovic (osztrák, 29.), Martin Schindler (német, 30.), Kim Huybrechts (belga, 31.), Raymond van Barneveld (holland, 32.)

PRO TOUR-RANGLISTÁSOK (nem végleges, a Players Championship Finals eredményei miatt változhat): Josh Rock (északír), Andrew Gilding (angol), Martin Lukeman (angol), Madars Razma (lett), Adrian Lewis (angol), Rowby-John Rodriguez (osztrák), Scott Williams (angol), Jim Williams (walesi), Ryan Meikle (angol), William O'Connor (ír), Steve Beaton (angol), Jermaine Wattimena (holland), Simon Whitlock (ausztrál), Keane Barry (ír), Keegan Brown (angol), Ricky Evans (angol), Alan Soutar (skót), Karel Sedlácek (cseh), Jamie Hughes (angol), Matt Campbell (kanadai), Danny Jansen (holland), Mike De Decker (belga), Ritchie Edhouse (angol), Boris Krcmar (horvát), Cameron Menzies (skót), Luke Woodhouse (angol), Mickey Mansell (északír), Geert Nentjes (holland), Niels Zonneveld (holland), Martijn Kleermaker (holland), John O'Shea (ír), Adam Gawlas (cseh)

SELEJTEZŐSÖK
PDC Challenge Tour:
Robert Owen (walesi), Danny van Trip (holland)
PDC Development Tour:
Nathan Rafferty (északír), Lewy Williams (walesi)
PDC Pro Tour-selejtező: később (2 vagy 3 hely)
Ifjúsági vb:
később (0 vagy 1 hely)
Women's Series: Lisa Ashton (angol), Beau Greaves (angol)
Women's World Matchplay: Fallon Sherrock (angol)
Kelet-Európai selejtező:
Sebastian Bialecki (lengyel)
Német selejtező: Florian Hempel (német)
Nyugat-európai selejtező: később (1 hely)
Délnyugat-európai selejtező: José Justicia (spanyol)
Észak-európai selejtező: Daroius Labanauskas (litván), Daniel Larsson (svéd)
Ukrán selejtező: Vladiszlav Omelcsenko (ukrán)
Észak-Amerika, CDC Tour: Danny Baggish (amerikai), David Cameron (kanadai)
Észak-amerikai bajnokság: Leonard Gates (amerikai)
Óceániai selejtező: Mal Cuming (ausztrál)
Ausztrál selejtező: Raymond Smith (ausztrál)
Új-zélandi selejtező: Ben Robb (új-zélandi)
Kínai Premier League: Han Hszi-cseng (kínai)
Ázsia-bajnokság: Szuzuki Toru (japán), Christian Perez (Fülöp-szigeteki), Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki), Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Japán selejtező: Jamamoto Nobuhiro (japán)
Indiai selejtező: Prakash Jiwa (indiai)
Közép- és dél-amerikai selejtező: Diogo Portela (brazil)
Afrikai selejtező: Grant Sampson (dél-afrikai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik