Csupasport: fagyási sérülések a világ legkeményebb ultraversenyén

Vágólapra másolva!
2020.11.25. 18:52
Címkék
A hőmérséklet gyakran a mínusz 40 Celsius-fokot is elérheti a kanadai Montane Yukon Arctic Ultrán, amely a járvány miatt februárban elmarad, de érdemes megismerkednünk néhány érdekességgel.

A Montane Yukon Arctic Ultra nem 2021-ben lesz „nagykorú”, mivel a koronavírus-járvány miatt bevezette utazási tilalmak miatt eldőlt, februárban nem rendezik meg az ultraversenyt. A főszervező Robert Pollhammer Németországban él, és nem szerette volna, hogy csak kanadaiak indulhassanak, ezért a törlés mellett döntött. Új kezdeményezésként – a tervek szerint – februárban, Svédországban lappföldi verziót rendeznek.

A versenyt 2003-ban tartották meg először a Yukon vadregényes, de könyörtelen rengetegében, s a 2010-es évet leszámítva 2021-ig egyszer sem maradt el. Hagyományos maratoni, 100 mérföldes és akár 430 mérföldes (!) távon lehet indulni. A szorzó 1.609, azaz aki utóbbira nevez, 690 kilométert tesz meg. Tegyük hozzá, a leghosszabb táv változó, 300 és 430 mérföld közé esik, mindenesetre áthalad az Északi-sarkkörön.

További érdekességeket a versenyről a csupasport.hu weboldalon olvashat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik