Cselgáncs-vb: Özbas Szofi hetedik helyen zárt Budapesten

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 14:40
null
Varga Brigitta (fehérben) az első fordulóban kiesett a budapesti vb-n (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)
A női 63 kilogrammos és a férfi 81 kilogrammos súlycsoport küzdelmeivel folytatódott szerdán a budapesti cselgáncs-világbajnokság, amelyen négy magyar versenyző lépett színre.

 

Megnyertnek tűnő meccset veszített el a női 63 kilogramm első fordulójában Varga Brigitta. A KSI SE 19 esztendős dzsúdósa a románok fiatalja, Florentina Ivanescu ellen lépett szőnyegre. A magyar versenyző már a mérkőzés elején vazari értékű dobást hajtott végre, s úgy tűnt, uralja a küzdelmet, ám 46 másodperccel a vége előtt a román ippont kapott egy akciójára, így Vargának véget ért a vb.

A súlycsoport másik magyarja, az olimpiai kvótás helyen álló Özbas Szofi, valamint a férfiaknál Tóth Benedek és az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila erőnyerőként a második fordulóban kezdi meg a versenyt.

Tóth Benedek (kékben) győzelemmel kezdett (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)
Tóth Benedek (kékben) győzelemmel kezdett (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)

Az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Benedek számára jól sikerült a bemutatkozás a 2. fordulóban, hiszen karfeszítéssel verte meg a kongói Cedrick Kalongát, amivel a legjobb 32 közé jutott. A folytatásban a súlycsoport világranglista-vezetője, a belga Matthias Casse vár rá.

„Ismerem Casse-t, már küzdöttem vele, és mindent megteszek annak érdekében, hogy nyerjek ellene” – mondta az M4 Sporton Tóth Benedek, aki első felnőtt-világbajnokságán szerepel.

Hősies küzdelemben igyekezett állni a sarat fiatal versenyzőnk, Tóth Benedek a világranglista vezető Matthias Casse szemben, ám a rutinos belga ellen csak a túlélésért küzdött – egészen az aranypontos hosszabbításig. Dicsérendő, hogy a belga dzsúdós nem tudott a magyar fiún akciót végrehajtani, Benedek három intéssel fejezte be a mérkőzést, egyben a budapesti világbajnokságot.

„Örülök, hogy első világbajnokságomon eljutottam idáig, és örülök annak is, hogy nem dobással kaptam ki, hanem intésekkel. Sokat kell fejlődnöm még, hiszen a mérkőzés során éreztem, hogy ellenfelem jóval erősebb nálam” – fogalmazott Tóth Benedek az M4 Sportnak.

Nem volt szerencsés a sorsolása Ungvári Attilának (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)
Nem volt szerencsés a sorsolása Ungvári Attilának (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)

Nem volt szerencsés az Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila sorsolása, hiszen a második fordulóban az oroszok olimpiai bajnoki címvédőjével, Haszan Halmurzajevvel kellett felvennie a versenyt. A mérkőzés alapideje során mindkét fél két-két intést szedett össze, így az aranypontos hosszabbításban nagyon észnél kellett lenni Ungvárinak, hogy ne szedjen be újabb intést. Sajnos ezt nem tudta elkerülni, a hosszabbítás harmadik percében megkapta a harmadikat is, így nem jutott tovább a ceglédi versenyző.

„Nem fognám a sorsolásra, hiszen az a jó sorsolás, amin végig tud menni az ember. Májusban a kazanyi Grand Slamen borzasztó nehéz ágam volt, mégis nyertem, és volt könnyűnek tűnő sorsolásom is már, amit elbuktam. Az orosz nem véletlenül nyert olimpiát és Európa-bajnokságot, taktikusan dzsúdózott, technikailag a legjobbak között szerepel, le a kalappal előtte, ügyes volt ma” – nyilatkozott a vereség után Ungvári Attila az M4 Sportnak.

Özbas Szofi bejutott a legjobb 16 közé (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)
Özbas Szofi bejutott a legjobb 16 közé (Fotó. MTI/Szigetváry Zsolt)

A 2020-as Európa-bajnokság bronzérmesét, a holland Juul Franssent legyőzve már a legjobb 16 között várhatja a folytatást Özbas Szofi. A Békés Megyei Kano 19 esztendős versenyzője nehéz mérkőzésen van túl, Franssen egy karfeszítés során alaposan meg is gyötörte Szofi könyökét, ő azonban rendkívül taktikusan versenyzett és aranypontos hosszabbításban egy vazari értékű akcióval meg is nyerte a mérkőzést.

A legjobb nyolc közé jutásért a mongol Ganhajcs Bolddal vívott csata alaposan felőrölte mindkét fél erejét, aranypontos hosszabbításba torkollott a mérkőzés, a mongol sokszor próbálta az időt húzva, a küzdelembe lassabban felállva vissza-visszanyerni erejét. Özbas Szofi – aki áprilisban koronavírus-fertőzésen esett át és több hetet is kihagyott – sokkal jobban bírta fizikailag ezt a csatát, Bold három intéssel kiesett, Szofi pedig a nyolc közé jutott, ahol a tavalyi budapesti és az idei antalyai Grand Slam ezüstérmese, a világranglista 13. helyezettje, a venezuelai Anriquelis Barrios várt rá.

Bár kiegyenlített mérkőzést vívott Özbas Szofi a venezuelai ellen, egy perccel a vége előtt Barrios kihasznált egy helyzetet, vazari értékű akciót hajtott végre a magyar lányon, aki már nem tudott fordítani, így a vigaszágon folytatja a brazil Ketelyn Quadros ellen.

Aki rendkívül agresszívan vágott neki a vigaszági mérkőzésnek, másfél perc után földre vitte Özbas Szofit, leszorította és ez a gyors akció ippont is ért a brazilnak. A 19 esztendős Özbas Szofi – akárcsak kedden Ungvári Miklós – a hetedik helyen zárta a budapesti világbajnokságot.

„A fizikai felkészülésem nem úgy sikerült erre a világbajnokságra, ahogyan szerettem volna, sok minden összejött, példának okáért a koronavírust is elkaptam, így ki kellett hagynom olyan táborokat, amelyek szükségesek lettek volna az erősebb, minőségibb felkészüléshez. De lehet, hogy ennek pontosan így kellett történnie, hogy az olimpia előtti hetekre a helyére kerülhessen minden, egyenesbe jöhessek. A fő feladatom az olimpiai kvótám megerősítése volt, az első nyert mérkőzésemmel meg is lett a tokiói helyem is, így Cirjenics Miklós kontinentális kvótája is biztossá vált, ami nagy megnyugvás volt számomra. A mai két nyert meccsem más és más szempontból adott jó érzéseket. A holland ellen gyorsan lesavasodtam, de fejben koncentrált tudtam maradni és végre tudtam hajtani Braun Ákos edző kéréseit. A második pedig azért volt örömteli, mert nagyon hosszúra nyúlt, de nem éreztem igazán fizikai fáradtságot, ennek is köszönhettem a továbbjutást. Úgy gondolom, pozitív érzésekkel zárhatom ezt a világbajnokságot”– mondta Özbas Szofi a versenyt követően.

CSELGÁNCS
Világbajnokság, Budapest, Papp László Sportaréna

FÉRFIAK, 81 KG (77 induló)
1. Matthias Casse (Belgium)
2. Tato Grigalasvili (Georgia)
3. Frank De Wit (Hollandia) és Anri Egutidze (Portugália)
... Ungvári Attila és Tóth Benedek helyezetlen

NŐK, 63 KG (46 induló)
1. Clarisse Agbegnenou (Franciaország)
2. Andreja Leski (Szlovénia)
3. Anja Obradovic (Szerbia) és Sanne Vermeer (Hollandia)
...7. Özbas Szofi
... Varga Brigitta helyezetlen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik