KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan) 2019.09.17 15:10 Frissítve: 2019.09.18 06:49

Birkózó-vb: Lőrincz Tamás aranyérmet szerzett!

Hihetetlen, elképesztő, fenomenális: Lőrincz Tamás két és fél perc alatt technikai tussal nyerte meg döntőjét a 77 kilogrammosok között, ezzel olimpiai ezüstérmes klasszisunk 32 esztendősen élete első felnőttvilágbajnoki címét ünnepelheti!Lőrincz Tamás magán viselte a győzelem nyomait (Fotó: MBSZ)

Egyelőre mi is csak keressük a szavakat… Egyrészt mert minden olyan gyorsan történt, hogy szinte felfogni is nehéz, másrészt ezzel a csodálatos aranyéremmel egy egyedülálló pályafutásra került fel a nagyon megérdemelt korona.

 
Testvériség – Deák Zsigmond jegyzete

Vegyük sorban! A Honvéd olimpiai ezüstérmes kiválósága a görög származású, de svéd színekben versenyző Alex Bjurberg Kessidisszel vívta döntőjét a 77 kg-osok között, akiről egy nappal korábban – miután megnyert elődöntőjüket követően roppant sportszerűen, egymást megölelve gratuláltak a másiknak – azt mondta: „nagyon kellemetlen stílusú pali, két méter magas, mindenbe belekontráz, és szenzációs birkózókat vert el a döntőig tartó útján – nagyon nehéz dolgom lesz ellene is.”

Hát, végül nem lett az, hál' istennek!

„A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna”

„Még fel se fogom, minden annyira gyorsan történt... – mondta csillogó szeme alatt óriási monoklival (még a meccs legelején kapta ajándékba a svédtől...) a magyar zászlóba burkolózott Lőrincz Tamás. – Lábat is fogott, rám is akaszkodott, végül aztán egy másik szituációra adták meg a kétpontos intést, mert akkor is megfogta a lábam. Tudtam, hogyha reburból lent tudom tartani – erre egyébként nagyon ráfeküdtem a vébé előtti edzéseken –, akkor nyert ügyem van. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült, egyszerűen hihetetlen az egész, legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer technikai tussal leszek világbajnok... De most egyszerűen minden tökéletesen alakult! Az meg, hogy egy kvalifikációs világbajnokságról testvérpárként egy ezüsttel és egy arannyal térünk haza, szenzációs. Nyilván a két arany lett volna a legtökéletesebb, de én így is nagyon boldog és büszke vagyok, Viktor is végig roppant éretten birkózott, teljesen megérdemelten lett ezüstérmes – úgy készülünk, hogy az olimpiáról is mindketten éremmel térjünk haza!”

A következő történt. A Lőrincznél vagy egy fejjel magasabb svédet intették és küldték le először a finálé folyamán, „Szöcsi” ezzel vezetett 1:0-ra. Lentről aztán kedvenc fordított emelésével próbálkozott, át is húzta a feje felett Kessidist (3:0), utána viszont szívroham közeli állapotok következtek: Lőrincz majdnem belefeküdt a tusba, végül kibújt belőle, így csak két pontot adtak a svédnek. Sike András szövetségi kapitány azonban hevesen reklamált a sarokból, és mint kiderült, nagyon jól tette: a visszajátszások alapján teljesen egyértelműen látszott, hogy a svéd védekezés közben ráfogott a magyar lábára, ami szabálytalan. Ezt szerencsére a bírák is megítélték, két intésponttal honorálták Kessidis mutatványát, és az előírásoknak megfelelően „halmazati büntetésként” újra leküldték. De ebbe meg a svéd edző nem akart belenyugodni, kikérte a challenge-ét, ami szerencsére nagy butaságnak bizonyult: a felvételek alapján újra bebizonyosodott, hogy tanítványa lábat fogott, így az elbukott challenge mellé még egy pont járt Lőrincznek (6:0), és változatlanul lentről folytatódhatott a mérkőzés.

Így már „csak” kettő kellett a kötöttfogásban technikai tust jelentő nyolcpontos különbséghez, Lőrincz pedig, köszönte szépen, ezúttal sem hibázott lentről, még egyszer átbillentette ellenfelét, ezúttal előrefelé, vagyis 2:20 perc alatt lerendezte világbajnoki döntőjét, megkoronázva elképesztő pályafutását!

Lőrincz Tamásnak ugyanis legeredményesebb magyar birkózóként ez, írd és mondd, a 13. érme nagy világversenyről – olimpiai ezüstje, három Európa-bajnoki aranya és két vb-ezüstje után immár odateheti végre a hőn áhított világbajnoki aranyérmet is!

Lőrincz Tamás akcióban a döntőben (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Az pedig, ahogy a mérkőzés után öccse, a hétfőn vb-ezüstöt szerző Viktor odarohant hozzá, felkapta, és egymás vállán sírtak örömükben, mindent megért, szem nem maradhatott, és nem is maradt szárazon az interjúfolyosón…

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

BIRKÓZÓ-VB
KÖTÖTTFOGÁS, 60 KG

1. Fumita Kenicsiro (Japán)
2. Szergej Jemelin (Oroszország)
3. Ali Reza Ajat Ollah Nedzsati (Irán), Mirambek Ajnagulov (Kazahsztán)
A DÖNTŐBEN
Fumita–Jemelin 10:5

77 KG
1. LŐRINCZ TAMÁS (MAGYARORSZÁG)
2. Alex Bjurberg Kessidis (Svédország)
3. Jalgasbaj Berdimuratov (Üzbegisztán), Mohammadali Abdolhamid Geraj (Irán)
A DÖNTŐBEN
Lőrincz–Kessidis 8:0 – technikai tus

130 KG
1. Riza Kayaalp (Törökország)
2. Oscar Pino Hinds (Kuba)
3. Iakobi Kajaia (Grúzia), Heiki Nabi (Észtország)
A DÖNTŐBEN
Kayaalp–Pino Hinds 3:1
2021.05.16 08:52:23

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Évtizedek óta vágyott feladatot kapott: első osztályú klubnál foglalkozhat kommunikációval.

2021.05.15 23:24:10

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ebben kizárólag egy részletes, őszinte, feltáró vallomás segíthet. Ha úgy tetszik, vezeklés, amely teljes feloldozást, bűnbocsánatot ugyan nem adhat, de némi könnyítést azért igen, tisztázná a másikat, ezzel növelné olimpiai részvétele esélyeit.

2021.05.15 16:14:45

Egyéb egyéni K. T. I.

A francia sportlap magazinja többoldalas interjút közölt a világ legidősebb, még élő olimpiai bajnokával.

2021.05.15 09:23:47

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Első aranyérmünket a műkorcsolyázó Földváry Tibor nyerte 126 évvel ezelőtt – Budapesten.