Birkózó Eb: Fritsch Európa-bajnok, Váncza ezüstérmes

K. B., CS. M.K. B., CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.04.03. 18:14
Váncza István nem bírt a török Firat Murattal a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokság záró napján, vasárnap, így ezüstérmes lett, míg ezt követően Fritsch Róbert legyőzte a grúz Smagi Bolkvadzét a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájának döntőjében, így Európa-bajnok lett. Lévai Tamás bronzérmet szerzett a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában.   
Fritsch Róbert Európa-bajnok! (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Fritsch Róbert Európa-bajnok! (Fotó: Árvai Károly) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

Fritsch Róbert a döntőben jól mozgott a súlycsoport regnáló Európa-bajnoka, a grúz Smagi Bolkvadze ellen, mégis először őt látták passzívnak a bírók, s – az ilyenkor szokott módon – leküldték parterre-helyzetbe (0:1). De Fritsch mintha odatapadt volna a szőnyegre, szinte meg sem lehetett mozdítani, sikeresen védekezett. A második három percben ritmust váltott, és apró, ám rendkívül erős tolásokkal folyamatosan a zóna felé terelte a grúzt. Az aktív teljesítményének meglett a „jussa”, visszajárt a passzivitásért járó pont (1:1), és ő is lentről próbálkozhatott. Európa-bajnoki döntőben talán különösen szokatlan akciót hajtott nagy lendülettel végre; szemből, mellfogásból forgatta meg Bolkvadzét, aki aztán reflexből a magyar mögé ugrott (3:2). Fritsch Róbert a maradék időben is remekül birkózott, taktikusan védekezett. Újabb pont nem született, így aztán örömmámorban törhetett ki a BOK-csarnokban tomboló több mint ezer néző előtt: Európa-bajnok lett Budapesten!

Fritsch Róbert így értékelt a győztes döntő után: „Nagyon sok minden járt a fejemben, ezerféleképpen lepörgettem ezt a meccset a fejemben. Gigászi csatának éreztem belülről, nagyon kemény ellenfél volt a grúz. Rizikós akciót vállaltam be lentről, valószínűleg kevesen gondolták, hogy sikerülhet, de a csodálatos közönség és az általa teremtett fantasztikus hangulat extra erőt adott, és bejött. Elképesztően boldog vagyok. Az aranyéremért jöttem, és el is értem. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített a mögöttem hagyott nehéz úton.”

Láthatóan az U23-as Európa-bajnok Váncza István kezdte jobban a török Murat Firat elleni döntőt; irányított, s végig ő terelte a zóna felé a tavalyi Eb-n bronzérmes riválisát. A bírók azonban másképp látták, a magyarral szemben ítéltek először passzivitást (0:1). Az FTC versenyzőjének lenti helyzetből kellett védekeznie, s nem is akárhogyan tette mindezt, hihetetlen érzékkel, szempillantás alatt kiugrott a török kezei közül, tehát állásból folytatódott a mérkőzés. Firat jó ütemben indított dobást, két pont járt érte (0:3), és fejlefogásból újabb akciót próbált végrehajtani, de ezt már nem engedte a magyar.

A második menetben Váncza próbálkozhatott lentről (1:3), mindhiába, képtelen volt megforgatni a kiválóan védekező vetélytársát – Murat Firat a magyar sportoló összes további támadását blokkolta, 3:1-es diadalt aratott, ezzel együtt Eb-címet ünnepelt a BOK-csarnokban. Váncza nagyon csalódottan, könnyeivel küszködve nyilatkozott az aranycsata után...

„Ezt elszalasztottam, és magamban keresem a hibát. Adódtak lehetőségeim, de nem voltam elég éles. Sokkal jobban birkóztam szombaton, ha akkor rendezik a döntőt, biztos vagyok abban, hogy ki is használom a most elmulasztott szituációkat. A török fiú ezúttal jobb volt nálam, és ez a végeredményben is megmutatkozott. Jelenleg nem érzem úgy, hogy valaha megvigasztalhat ez az ezüstérem, rettenetesen fáj a vereség.”

U23-as világbajnokunk, Lévai Tamás a vigaszágon küzdhetett a helyosztóért, s bizony brillírozott a cseh Petr Novák ellen: egy-egy passzivitási ponttal, pörgetéssel, emeléssel és dobással technikai tussal, 9:0-s diadalt aratott. Lévai a moldovai Mihail Braduval csatázhatott az éremért. Noha az első menetben a moldovainak járt a passzivitási pont, ennél többet mindazonáltal képtelen volt elérni. Ellenben Lévai a második menetben állásból akciózott! Levitellel, s pörgetéssel 4:1-es előnyre tett szert, amelyet az összecsapás legvégéig megőrzött, így Európa-bajnoki bronzéremnek örülhetett – hatalmas kiáltásokkal, ökölrázással és a kilátogatóknak tisztelegve, nagy mosolyok közepette.

Lévai Tamás a bronzérem megszerzése után a következőképpen értékelt: „Fenomenális az, ami itt történt. Az egész életem benne van ebben a bronzéremben, legyőzhetetlennek éreztem magam a fantasztikus közönség előtt. Hihetetlenül boldog vagyok, ez életem legnagyobb sikere, az U23-as világbajnoki címemet is übereli.”

Az Európai Játékokon ezüst-, Európa-bajnokságon bronzérmes Torba Erik (60 kg) az ukrán Zsora Abovjan ellen két passzivitási ponttal és megnyert challange-dzsel (3:0) győzött a vigaszágon, ezzel kiharcolta, hogy a harmadik helyért szőnyegre léphessen 2020 Európa-bajnoka, az örmény Gevorg Garibjan ellen...

Az örmény dominált az első menetben, s lenti helyzetből kétszer megpörgette a magyart (0:5). A második felvonásban Torba két alkalommal próbálkozhatott parterhelyzetből, ám egyetlen akciót sem tudott végrehajtani; a végeredmény öt egy lett oda, az örmény állhatott a dobogóra.

„Ha valaki azt mondja előre, hogy nem tökéletes állapotban éremért birkózom itt, akkor arra azt mondtam volna, hogy nem lenne rossz. Mégis marad bennem hiányérzet, hiszen vesztes meccsel zárom az Eb-t. Nagyon jól védekezett az örmény srác, a második menet második felében nagy sanszom adódott, de kiválóan tompított, emiatt elúszott a harmadik hely. Sajnálom” – fogalmazott Torba Erik.

A záró napon a 97 kilogrammosok között szereplő Érsek Róbert is érdekelt volt, ő a vigaszágon 3:1-re kikapott az Európa-bajnok norvég Felix Baldauftól.

A magyar csapat összességében rendkívül büszke lehet a kontinensbajnokságon nyújtott teljesítményére, a sportolók mindhárom szakágat figyelembe véve összesen két-két arany- és ezüst-, valamint öt bronzérmet, valamint három ötödik helyet szereztek, s ezzel Módos Péter szövetségi kapitány válogatottja – melyben szombaton Vitek Dáriusz (130 kg) harmadik lett – a negyedik helyen zárta a csapatversenyt az azeri, a török és a grúz gárda mögött

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG (Budapest, BOK-csarnok)
Kötöttfogású 60kg

1. Kerem Kamal (Törökország)
2. Edmond Nazarjan (Bulgária)
3. Gevorg Haribjan (Örményország) és
Murad Mammadov (Azerbajdzsán)
5. TORBA ERIK
a döntőben:
Kamal–Nazarjan 5–0

Kötöttfogású 67 kg
1. Murat Firat (Törökország)
2. VÁNCZA ISTVÁN
3. Hasrat Jafarov (Azerbajdzsán) és
Szlavik Galsztyan (Örményország)
a döntőben:
Firat–Váncza 3–1

Kötöttfogású 72 kg
1. FRITSCH RÓBERT
2. Shmagi Bolkvadze (Georgia)
3. Ali Feizollah Arsalan (Szerbia) és
Ulvi Ganizade (Azerbajdzsán)
a döntőben:
Fritsch–Bolkvadze 3–2

Kötöttfogású 82 kg
1. Rafig Huseynov (Azerbajdzsán)
2. Gela Bolkvadze (Georgia)
3. Burhan Akbudak (Törökország) és
LÉVAI TAMÁS
a döntőben:
Huseynov–Bolkvadze 2–1

Kötöttfogású 97 kg
1. Kiril Milov (Bulgária)
2. Arvi Martin Savolainen (Finnország)
3. Vladlen Kozliuk (Ukrajna) és
Daniel Gastl (Ausztria)
a döntőben:
Milov–Savolainen 4–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik