MTI/K. B. 2022.08.20 18:15 Frissítve: 2022.08.20 18:15

Birkózás: Varga Jánosról elnevezett csarnokot adtak át Abonyban

A magyar sport, ezen belül a birkózás a nemzeti kulturális örökségünk egyik legsikeresebb része – jelentette ki Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetség (MBSZ) elnöke, a Fidesz alelnöke szombaton Abonyban, a sportág helyi születésű olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról, Varga Jánosról elnevezett új birkózócsarnok átadóünnepségén – írja a Magyar Távirati Iroda.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, a létesítmény „Fantasztikus összefogás eredménye.” (Fotók: Feledi László)

 

Németh Szilárd kiemelte: az a tény, hogy az új létesítmény a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola udvarán épült fel, azt üzeni, a magyar közoktatás, nevelés és kultúra szorosan összekapcsolódik a sporttal.

Az MBSZ elnöke elmondta: az elmúlt nyolc évben a kormány 3.7 milliárd forintot fordított a sportág létesítményeinek fejlesztésére. Hét épület tervezése folyamatban van, tíz csarnok és terem már felépült, köztük a fővárosban megvalósult Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.

A Varga János birkózócsarnok

Hozzátette, az abonyi csarnok a helyi önkormányzat több mint 31 millió forintos önerejével kiegészített, 204 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg.

„Különösen értékes eredmény ez annak tükrében, hogy olyan időszakban sikerült létrehozni, amikor a háborús infláció, az energia- és gazdasági válság miatt veszélybe kerültek a hazai fejlesztések” – hangsúlyozta.

A létesítmény elnevezésével kapcsolatban arra is kitért: az átadási ünnepségen személyesen megjelent Varga Jánosra nem csupán szülővárosa büszke, hiszen az egykori Európa-, világ- és olimpiai bajnok sportoló, majd edző világviszonylatban a sportág egyik meghatározó alakja, a Nemzet Sportolója.

Németh Szilárd az augusztus 20-i ünnepre utalva felidézte Szent István Imre herceghez írt intelmeinek azon a gondolatát, amely szerint „Semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

Varga János


Németh Szilárd azt mondta, elődeink kitartása, alázata és együttműködőkészsége ma is megvan bennünk; ennek bizonyítéka az abonyi csarnokavató is, amely „Fantasztikus összefogás eredménye.”

Földi László, a térség országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: „Nem lehetett volna méltóbb napot találni erre az átadóra, mint az államalapítás ünnepét. Aki a sportba fektet, az a jövőbe fektet” – jelentette ki, megjegyezve: „A térség komoly birkózóhagyományainak szellemisége meghatározó része az új létesítménynek.”

Pető Zsolt, Abony polgármestere köszöntőjében felidézte: „A csarnoképítés gondolata több mint 6 éve fogalmazódott meg a helyi birkózóegyesület vezetőiben. Céljuk az elődök eredményei előtt tisztelgő, a fiatalok számára esélyt adó létesítmény megvalósítása volt” – közölte.

Rámutatott: „Az alapkő múlt évi letétele után példás gyorsasággal és precíz kivitelezéssel épült fel a terem. A csarnok a jelen és a jövő birkózógenerációinak szentélye lesz Abonyban.”
2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!