nemzetisport.hu 2021.02.05 13:45 Frissítve: 2021.02.05 13:58

Birkózás: sűrű éve lesz a 100 éves szövetségnek

A koronavírus-járvány miatt a vártnál is intenzívebb éve lesz a magyar birkózósportnak, mivel a szövetség (MBSZ) 2021-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját, egyúttal olimpiai kvalifikációs versenyt rendez, a sportolókra pedig olimpia, Európa-bajnokság és világbajnokság is vár.

 

Lőrincz Tamás (Fotó: MTI)

 

Németh Szilárd elnök az MBSZ pénteki online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a birkózók mindig nagy fába vágják a fejszéjüket, és ez idén sincs másként. Egyúttal külön kiemelte a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) beindulását, és azt, hogy szeptembertől már teljes üzemben működik majd az utánpótlásképző központ, melyben 84 tehetséges diák fog készülni bentlakásos rendszerben, míg további 60-an bejárnak majd a tréningekre.

A KIMBA növendékeinek toborzásáért a sportvezető külön megköszönte Hegedüs Csaba korábbi elnök, olimpiai bajnok munkáját, akinek a vezetésével szakemberek járták az országot, hogy kiválasszák a legígéretesebb fiatal sportolókat.

A sajtóeseményen az is kiderült, hogy nagy erővel folyik az előkészítő munka a BOK Sportcsarnokban március 18. és 21. között sorra kerülő európai olimpiai kvalifikációs viadalra, melyet buborékrendszerben bonyolítanak le.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke felidézte, hogy tavaly már minden készen állt a rajtra, amikor egy héttel a nyitó nap előtt törölték a viadalt. Ezt követően a szövetség bízott benne, hogy a halasztás ellenére marad a magyar fővárosnál a verseny, véglegesen viszont csak decemberben dőlt el, hogy Budapest a rendező.

„Csaknem ezer embert kell majd a buborékban tartani, nagyjából 750 külföldi vendéget és 250 magyart, ami nagy feladat, de tapasztalt csapatunk van, így meg fogjuk tudni oldani” – mondta Bacsa Péter, és hozzátette, hogy a Magyarországon tavaly rendezett buborékos eseményeken, az úszók csapatverseny-sorozatán és a cselgáncsozók Grand Prix-jén is ott voltak, és begyűjtötték a szükséges információkat a sikeres rendezéshez.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke (Fotó: MTI)

A sikeres rendezés mellett a hazai birkózók eredményes szereplésében is bíznak az MBSZ-nél. Bácsi Péter, a szövetség szakmai igazgatója úgy véli, a 2019-ben szerzett négy olimpiai kvóta mellé minden szakágban reálisan lehet még várni egyet-egyet a hátralévő két versenyen, a budapestin és a májusi szófiai világkvalifikáción. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ezt a célt túl is szárnyalhatják a sportolók, akik tavaly a számos nehézség ellenére is folyamatosan dolgoztak, most pedig a hathetes alapozás végéhez közelednek.

A kötöttfogású válogatott jelenleg Budapesten készül, jövő héten Tatára költözik, ahol nemzetközi edzőtábort tartanak, a jövő hétvégén pedig háziversenyt is rendeznek, melyen mintegy 20 ország birkózói lépnek majd szőnyegre. A női és a szabadfogású szakág Lengyelországban dolgozik jelenleg, majd Ukrajnában táborozik még a budapesti verseny előtt.

A centenáriumi ünnepségsorozatra már jó ideje készül az MBSZ Virág Lajos vezetésével, aki a járványhelyzet miatt egyelőre nem tudott pontos időpontokkal szolgálni. Ugyanakkor elmondta, többek között díszközgyűlést fognak tartani a KIMBA-ban, illetve készül egy négyrészes dokumentumfilm a magyar birkózás történetéről, és lesz egy hagyományteremtő korosztályos csapatverseny a határon túli sportolók meghívásával június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Szintén terveben van a magyar Birkózó Hírességek Csarnokának a megalapítása.

A dokumentumfilm négy része egyenként 24 perces, melyeket a köztelevízióban mutatnak be, majd ezt követően a Uránia Filmszínházban terveznek egy díszbemutatót, ahol a sorozatot egyben vetítik le. Nem csupán film, hanem könyv is jelenik meg idén a magyar birkózásról.

A 100. születésnap március 16-án van, a szövetség eredeti tervei szerint az ünnepségsorozat ekkor kezdődött volna, a jelenlegi pandémiás helyzetben viszont még sok a bizonytalanság.

Lőrincz Tamás: Szép befejezés lenne, ha éremmel térnénk haza Tokióból

2021.04.15 10:04:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Azt tudjuk, mozogni egészséges a testnek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen jót tesz a léleknek is egy kiadós edzés. (x)

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.

2021.04.13 14:17:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Miért fogadnál fel személyi edzőt, hiszen az csak a profiknak való?! – teheted fel magadban a kérdést látva a sok fitnesz gurut a közösségi oldalakon.

2021.04.12 20:56:31

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A NOB kiadja a nemzetközi szövetségeknek, hogy szervezzék meg ötkarikás versenyeiket, övék tehát a főszerep. Ha ők nincsenek, versenyek sincsenek. Ez persze felveti a kérdést, hogy a folyamatosan sérülő hagyományokon túl mi indokolja a testület túlsúlyát a világ sportjában.