KRASZNAI BENCE
2023.01.28 18:46 Frissítve: 2023.02.13 15:46

Birkózás: Lévai Tamás két súlyt ugorva verte a vb-2. Szőke Alexet

Izgalmakból, kiélezett küzdelmekből nem volt hiány a birkózók idei első válogatóversenyén, amelynek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli nagyterme adott otthont szombaton.

Lévai Tamás (pirosban) nagyon csatázott Szőke Alexszel (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

Csak pislogtunk, amikor a 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, 2021-ben még 77 kilogrammban U23-as vb-győztes Lévai Tamás szőnyegre lépett 97 kilóban, a súlycsoport klasszisa, a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexszel szemben. Mindenki arra számított, hogy a Budapesti Honvéd versenyzője abban a 87 kilóban szerepel, amely messze a legerősebb idehaza, s ott száll versenybe a címeres mez megszerzéséért. De Lévai úgy döntött, nagyot húz, és szembeszáll a 97 kiló hazai egyeduralkodójával.

Bejött. Az első menetben Szőke próbálkozhatott lentről (1:0), míg a másodikban Lévai (1:1), egyik sem bírt a másikkal. Másfél perc volt hátra, amikor a bírók újabb leküldéssel jutalmazták Szőke aktivitását, a harmadik passzivitásért azonban már nem járt pont. Az ESMTK-KIMBA versenyzőjének mindenképpen akciót kellett végrehajtania a győzelem megszerzéséért, hiszen az 1:1 Lévainak kedvezett. Próbálkozott is, de nem olyan erővel, s lendülettel, ami szükségeltetett a sikeres mozdulatsorhoz – Lévai Szőke jobb karját a vállánál rögzítve megakasztotta, onnan a hátára húzta, tus. A KIMBA csordultig telt terme csak pislogott, s bizony mi is így tettünk, hiszen ez a mérkőzés ékes példát adott arra, miért szerethetjük a sportot, miért szerethetjük a birkózást.

„Minket is meglepett, hogy Lévai Tamás kilencvenhét kilóban szerepelt, hiszen a nyolcvanhét kilogrammosok közé nevezett. Legyőzte Szőke Alexet, így érdekes helyzet állt elő, kíváncsian várjuk, mi történik a válogató időszak folytatásában” – kommentálta a történteket a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Mindenki arra készült, hogy gigászi négyes csata alakul ki 87 kilóban, amelyben így „csak” hárman, a súlycsoport aktuális vb-bronzérmese, Losonczi Dávid, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István, valamint a szintén U23-as vb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Szilvássy Erik küzdött meg egymással. Losonczi tulajdonképpen simán intézte el Szilvássyt, közte és Takács között dőlt el, ki diadalmaskodik az első válogatóversenyen. Dinamikus, taktikus küzdelem alakult ki a srácok között, az első menet passzivitással és dobással 2:0-ra Takácsé lett, ugyanezt ismételte meg Losonczi a második felvonásban, s így ő nyert, hiszen ő csinálta az utolsó pontot. Takács és Szilvássy is megküzdött egymással, azon a mérkőzésen előbbi nyert, 5:1-re.

A nemrégiben honosított, magyar származású, háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztálvira hozta, ami elvárható tőle, a még nagyon fiatal, ám legalább annyira tehetséges magyar női 55 kilogrammos mezőnyben mindenkit technikai tussal győzött le.

Vállalta a fogyást, és ismét 60 kilóban indult az Európai Játékokon második, Eb-harmadik Torba Erik, aki a súlycsoport világbajnoki ötödik helyezettjével, Kecskeméti Krisztiánnal nézett farkasszemet a kategória rangadóján, s bizony úgy tűnik, jól döntött, hogy visszalépett a kategóriába, nagyon simán, technikai tussal nyert.

Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Váncza István térdsérülés miatt feladta a küzdelmet a 67 kiló döntőjében, így ott a legkisebb Lévai, Levente győzött, elsőéves juniorként.

A hazai válogató időszak február elsején, a zágrábi nemzetközi rangsorversenyen folytatódik.

A 2023. évi felnőtt válogató kötöttfogású győztesei:
55 kg: Németh Milán (Ceglédi VSE)
60 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE)
63 kg: Andrási József (Budapesti Honvéd SE)
67 kg: Lévai Levente (Budapesti Honvéd SE)
72 kg: Fritsch Róbert (Budapesti Honvéd SE)
77 kg: Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
82 kg: Királyházi Miklós (ukrajnai)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
97 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
130 kg: Vitek Dárius (Budapesti Honvéd SE)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE
2. ESMTK
3. Ceglédi VSE

A 2023. évi felnőtt válogató női győztesei:
50 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE)
53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA)
55 kg: Orsus Sztálvira (Csepel TC)
57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA)
62 kg: Páli Mirella (OSBK-KIMBA)
68 kg: Pók Karolina (Vasas SC)
72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSE-KIMBA)
76 kg: Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA)

Női csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE
2. Csepel TC
3. Orosházi SBK

A 2023. évi felnőtt válogató szabadfogású győztesei:
57 kg: Lengyel László (FTC-KIMBA)
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA)
70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Mezei Patrik (Dorogi AC-KIMBA)
92 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
97 kg: Végh Richárd (Érdi Sp-KIMBA)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. FTC
2. Vasas SC
3. Csepel TC

 

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.