Birkózás: Lévai Tamás bronzmeccses a vb-n

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 17:25
null
Lévai a selejtezőben brillírozott a horvát Antonio Kamenjasevic ellen (Fotó: UWW)
A 22 éves kötöttfogású birkózó, Lévai Tamás (77 kg) a kétszeres olimpiai bajnok orosz Roman Vlaszovtól 7:0-ra kikapott az Oslóban zajló világbajnokság elődöntőjében, így a péntek este 6 órakor kezdődő helyosztóprogramban a bronzmérkőzésen bizonyíthat.

 

Junior Európa-bajnokunk, U23-as Eb-ezüstérmesünk, Lévai Tamás a kétszeres olimpiai és Európa-bajnok, egyszeres világbajnok Roman Vlaszovval állt szemben a világbajnoki elődöntőben. Meglepő lehet, de az orosz klasszisnak volt miért visszavágnia a magyarnak (noha azóta egyszer már legyőzte): a júniusban rendezett lengyel nemzetközi rangsorversenyen 1:1-re (később szerzett ponttal) kikapott, és ez is közrejátszhatott abban, hogy végül nem ő, hanem a szintén vb-aranyérmes Alekszandr Csehirkin indult 77 kilogrammban a tokiói olimpián, amelyen – mint tudjuk – Lőrincz Tamás épp ebben a súlycsoportban lett aranyérmes.

Keresték egymáson a fogást a felek, Vlaszov az egy kart kifogva próbált kezdeményezni. A bírók 1:26 perc után őt látták az aktívabbnak, így a passzivitásért járó pontot is ő kapta (0:1), ráadásul – az ilyenkor megszokott módon – lenti helyzetből próbálkozhatott. Mellből igyekezett pörgetni, jobbra és a balra is indított, de remekül védekezett a magyar. Ekkor azonban megemelte a Budapesti Honvéd sportolóját, és a zóna széléhez érve – amikor már biztosnak érezte a fogást – négy pontért a hátára tette (0:5). Állásból ráadásul még egy kitolást is végrehajtott, így magabiztos előnnyel (0:7) vonulhatott a szünetre; mindössze egy pontra került a technikai tust jelentő nyolcpontos különbségtől.

A második felvonásban is az olimpiai bajnok irányított. Éppen ezért a bírók nem adták vissza a passzivitási pontot, és az azzal járó lehetőséget a magyarnak. Újabb akció nem történt, Vlaszov tehát 7:0-s diadalt aratva jutott az aranycsatába, amelyben az Eb-győztes azeri Sanan Suleymanov lesz az ellenfele.

Lévainak nincs oka szomorkodnia, remekül küzdött, és nem akármilyen bravúrokat ért el a délelőtti programban: újoncként legyőzte 2017 világbajnokát, a szerbiai Nemes Viktort, a junior-világbajnoki bronzérmes indiai Sajan Sajant és a horvátok Eb-harmadik kiválóságát, Antonio Kamenjasevicet.

A péntek esti bronzmérkőzésen a vigaszág győztesével szemben küzdhet meg a dobogóért.

BIRKÓZÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, KÖTÖTTFOGÁS, OSLO
Lévai Tamás mérkőzései
77 kg, selejtező:
Lévai Tamás–Antonio Kamenjasevic (horvát) 5:5 (nagyobb értékű akcióval)
77 kg, nyolcaddöntő: Lévai Tamás–Sajan Sajan (indiai) tus 7:0-nál
77 kg, negyeddöntő: Lévai Tamás–Nemes Viktor (szerbiai) 1:1 (később szerzett akcióval)
77 kg, elődöntő: Roman Vlaszov (orosz)–Lévai Tamás 7:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik