Az Év Sportolója Gála: öttusázó, tornász vagy atléta lesz az új királynő

Vágólapra másolva!
2023.01.07. 11:19
A hölgyek mezőnyében biztos, hogy új győztest avatnak, a fogyatékos női sportolóknál Pap Biankának esélye adódik a címvédésre.

Kovács Zsófia rendkívül erős ugrásgyakorlata Európa-bajnoki aranyat ért (Fotó: Getty Images)
Kovács Zsófia rendkívül erős ugrásgyakorlata Európa-bajnoki aranyat ért (Fotó: Getty Images)
Kovács Zsófia rendkívül erős ugrásgyakorlata Európa-bajnoki aranyat ért (Fotó: Getty Images)
Kovács Zsófia rendkívül erős ugrásgyakorlata Európa-bajnoki aranyat ért (Fotó: Getty Images)
Kovács Zsófia rendkívül erős ugrásgyakorlata Európa-bajnoki aranyat ért (Fotó: Getty Images)

Az Év női sportolója kategória természetesen az 1958-as kezdetektől jelen van az Év Sportolója Gálán, tagadhatatlanul a legrangosabb díjak egyikét viszi el a győztes. A hármas mezőnyben ezúttal egy öttusázónak, egy tornásznak és egy atlétának jutott hely.

Az öttusázókat Gulyás Michelle képviseli, aki a 2022-es alexandriai világbajnokságon mindössze négy ponttal maradt le az aranyéremről, egyéniben második lett, a magyar női csapat pedig elsősorban az ő ragyogó teljesítményének köszönhetően állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Emellett az elmúlt évben a székesfehérvári Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is bronz­érmet szerzett.

„Az elmúlt év tényleg remekül sikerült, hiszen minden versenyen, amelyen elindultam, a dobogóra állhattam, a világbajnoki egyéni ezüstérem és Európa-bajnoki egyéni bronzérem mellett a világkupaversenyeken is mindegyik éremből jutott     – mondta lapunknak az Újpesti TE 22 éves öttusázója. – Nagy megtiszteltetés és kiváltság a szavazáson a legjobb három közé kerülni, örülök, hogy az öttusa kis világán kívül is felfigyeltek rám.”

Gulyás Michelle (Fotó: Dömötör Csaba)
Gulyás Michelle (Fotó: Dömötör Csaba)

„Valahol számítottam a jelölésre a tavalyi eredményeim miatt, de mivel az idén lesz az atlétikai világbajnokság, úgy érzem, talán nem én vagyok a legesélyesebb az első helyre. Izgatottan várom a gálát, hiszen nem sok embernek adatik meg, hogy ennyi világklasszissal együtt legyen egy rendezvényen – édesapám kísér majd el, hiszen ő segítette a legjobban a karrieremet.”

A díj másik várományosa a tornász Kovács Zsófia, aki tavaly a müncheni multisport Eb-n meggyőző teljesítménnyel nyert ugrásban úgy, hogy mindkét kísérlete anyagerősségre és a kivitelezést tekintve is a sorozat legjobbja volt, és több mint két tizedponttal végzett az ezüstérmes olasz Asia D’Amato előtt.

„A családommal együtt néztük, izgultuk végig a tévé előtt a sajtótájékoztatót, amelyiken bejelentették, kik kerültek a legjobb három közé – idézte fel a dunaújvárosi Kovács Zsófia.– Már az is meseszép történet, hogy ott voltam a tízes listán, nem feltétlenül gondoltam arra, hogy onnan »továbbjutok«. Minden bizonnyal segített a jó Európa-bajnoki szereplésem, de úgy vélem, hozzátett a három közé jutásomhoz a világbajnoki teljesítményem is, leginkább az, hogy régen volt gerendán magyar döntős vébén. Nagyon készülök a gálára, a szüleimmel Budapesten jártunk a napokban, hogy megvegyük a ruhámat.”

Ugyancsak a müncheni Eb-n nyújtott emlékezetes teljesítményt a gátfutó Kozák Luca, aki 100 méteren ezüstérmet szerzett. Emellett 2022-ben fedett pályán 60 gáton 7.92-re, szabadtéren 100-on 12.70-re javította saját rekordját.

Kozák Luca a müncheni Európa-bajnokságon 100 méter gáton a második helyen ért célba (Fotó: MTI)
Kozák Luca a müncheni Európa-bajnokságon 100 méter gáton a második helyen ért célba (Fotó: MTI)

„Az elmúlt évre jutottak hullámhegyek és hullámvölgyek is, de minden jó, ha a vége jó  – mondta lapunknak Kozák Luca.  – Úgy vágtunk neki az idénynek, hogy az Európa-bajnokságra időzítjük a csúcsformát. Kétszer is pontosan ugyanazt az időt futottam, ezüstérmes lettem, megdöntöttem a saját országos csúcsomat, így a tízes jelölésben bíztam, hatalmas megtiszteltetés, hogy a háromban is ott lehetek. Szerintem még utcai ruhában sem láttak, akik követik az atlétikát, nemhogy estélyiben, jó, hogy végre nem edzőcuccban leszek, hanem elegáns viseletben. A végeredmény miatt nem izgulok, innentől már csak élvezni szeretném a gálát, megélni minden pillanatát.”

A fogyatékos női sportolóknál ketten is úszók, Konkoly Zsófia és Pap Bianka. Előbbi Berlinben, az S9-es sérültségi kategóriában 200 pillangón új világcsúcsot állított fel, néhány héttel később Madeirán, sportága világbajnokságán a paraúszó-válogatott első aranyérmét nyerte meg 100 méteres pillangóúszásban, majd 200 vegyesen sem talált legyőzőre, míg 400 méteres gyorsúszásban másodikként ért célba.


„Tavaly is boldog voltam, hogy bekerültem a háromba, de örültem Bianka sikerének, az idén sem lenne másképp, ha nem én győznék – vallja Konkoly Zsófia.– Egyébként is nehéz összehasonlítani, egymáshoz mérni az eredményeinket, főleg Pap Biankával, aki ugyancsak úszó, és még az eredményeink is hasonlóak. Bízom benne, hogy most is ugyanolyan remekül érzem majd magam a gálán, mint tavaly.”

Valóban nagyon hasonlóak Pap Bianka eredményei, a 22 éves paralimpiai bajnok 2022-ben a vb-n brillírozott az S10-es sérültségi kategóriában, amelyben a 400 méteres gyorsúszásban és 100 méteres hátúszásban is aranyat szerzett. A Vasas SC sportolója további két ezüsttel is bővítette éremkollekcióját, 200 vegyesen és 100 gyorson.

„Így, hogy egyszer már nyertem, nem izgulok annyira – osztotta meg velünk a gálával kapcsolatos várakozásait Pap Bianka.  – Nyilván most is szeretnék nyerni, de kisebb a stressz, sőt, azon sem idegeskedem, hogy mi lesz, ha esetleg meg kell szólalnom. Előtte már háromszor is benne voltam a legjobb háromban, és akkor még inkább azért szurkoltam, hogy ne engem hívjanak fel a színpadra, nehogy beszédet kelljen mondanom. Tavaly, amikor kihirdették a győzelmemet, elmondtam: mindenki hatalmas sportember, és már az is nagy dolog, ha valaki a legjobb tízbe kerül. A végeredmény valamilyen szinten az újságírók szimpátiáján is múlik. Nem gondolkozom azon, ki lesz az első idén, ezt inkább rájuk bízom, nekünk pedig legyen meglepetés.”

A kategória harmadik jelöltje Szvitacs Alexa asztaliteniszező, aki a mögöttünk hagyott évben világbajnok lett, a döntőben pont azon az ausztrál Lei Linán véve revansot, akitől a tokiói paralimpia elődöntőjében kikapott. Asztaliteniszben női egyesben 1949 óta sem az épek, sem a fogyatékosok között nem nyert magyar sportoló vb-aranyat.

„Éreztem, hogy most van a legnagyobb esélyem a háromba kerülni, hiszen történelmet írtam
 – mondta Szvitacs Alexa. – Akkor, ott a vébén ez meg sem fordult a fejemben, csak később tudatosult bennem, hogy mekkora dolog. Egyetlen versenyem volt a világkupa-sorozatban, amelyet nem nyertem meg, ráadásul az épek között is jó évet zártam – nem sok parasportoló mondhatja el magáról, hogy az épek mezőnyében is szerepel, ráadásul nem is akármilyen teljesítménnyel. Nagyon örülök a jelölésnek, de tudom, hogy Zsófinak és Biankának is világbajnokság volt tavaly, ha reálisan nézem, már a dobogós helyezés is nagyon szép, aztán inkább kellemesen lepődjek meg, ha hétfőn végül más lesz a sorrend, mint amire most számítok. A gála napjának reggelén még edzésem lesz, úgyhogy nagyon komoly készülődésre nem lesz időm, de annyi szerencsém van, hogy édesanyám mesterfodrász, a hajammal biztosan nem lesz gond.”

Az eddigi győztesek

Az Év női sportolója
1958: Körmöczy Zsuzsa teniszező
1959: Pap Kornélia evezős
1960: Pap Kornélia evezős
1961: Pap Kornélia evezős
1962: Egerváry Márta úszó
1963: Rejtő Ildikó vívó
1964: Rejtő Ildikó vívó
1965: Kontsek Jolán atléta
1966: Nagy Zsuzsa atléta
1967: Kovács Annamária atléta
1968: Németh Angéla atléta
1969: Németh Angéla atléta
1970: Gyarmati Andrea úszó
1971: Gyarmati Andrea úszó
1972: Gyarmati Andrea úszó
1973: Tordasi Ildikó vívó
1974: Bruzsenyák Ilona atléta
1975: Ambrus Mariann evezős
1976: Tordasi Ildikó vívó
1977: Ambrus Mariann evezős
1978: Magos Judit asztaliteniszező
1979: Mátay Andrea atléta
1980: Maros Magda vívó
1981: Rakusz Éva kajakos
1982: Balogh Pálma sportlövő
1983: Temesvári Andrea teniszező
1984: Ábrahám Mária tekéző
1985: Fórián Éva sportlövő
1986: Bátorfi Csilla asztaliteniszező
1987: Engrich Mariann tekvandós
1988: Egerszegi Krisztina úszó
1989: Egerszegi Krisztina úszó
1990: Egerszegi Krisztina úszó
1991: Egerszegi Krisztina úszó
1992: Egerszegi Krisztina úszó
1993: Egerszegi Krisztina úszó
1994: Kőbán Rita kajakos
1995: Kőbán Rita kajakos
1996: Egerszegi Krisztina úszó
1997: Kovács Ágnes úszó
1998: Kovács Ágnes úszó
1999: Kovács Ágnes úszó
2000: Kovács Ágnes úszó
2001: Likerecz Gyöngyi súlyemelő
2002: Kovács Katalin kajakos
2003: Kovács Katalin kajakos
2004: Janics Natasa kajakos
2005: Vörös Zsuzsanna öttusázó
2006: Nagy Tímea vívó
2007: Szávay Ágnes teniszező
2008: Mincza-Nébald Ildikó vívó
2009: Hosszú Katinka úszó
2010: Janics Natasa kajakos
2011: Csipes Tamara kajakos
2012: Risztov Éva úszó
2013: Hosszú Katinka úszó
2014: Hosszú Katinka úszó
2015: Hosszú Katinka úszó
2016: Hosszú Katinka úszó
2017: Hosszú Katinka úszó
2018: Kozák Danuta kajakos
2019: Hosszú Katinka úszó
2020: Karakas Hedvig cselgáncsozó
2021: Csipes Tamara kajakos
Az Év fogyatékos női sportolója
2015: Gyurkó Alexandra úszó
2016: Krajnyák Zsuzsanna kerekesszékes vívó
2017: Krajnyák Zsuzsanna kerekesszékes vívó
2018: Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó
2019: Ekler Luca atléta
2020: Berente Judit szervátültetett sífutó
és sílövő
2021: Pap Bianka úszó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik