Asztalitenisz: Pótával és Majorossal indul a sportág első champions-versenye

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 10:15
null
Annak ellenére, hogy európai ellenfelet kapott, Póta Georginától is bravúr kellene a továbbjutáshoz (Fotó: Földi Imre)
Sportágtörténeti verseny kezdődik hétfőn a BOK-csarnokban: a nemzetközi szövetség megújított versenynaptárán a Grand Smash után következő második legerősebb torna, a champions most mutatkozik be, mégpedig a budapesti rendezésnek köszönhetően két magyarral, Majoros Bencével és Póta Georginával.


A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség az elmúlt éveket arra szánta, hogy átalakítsa a nemzetközi versenynaptárát, s ehhez nem titkoltan a teniszezők példáját vette alapul. Ha a legkevésbé erős tornáktól indulunk, az első a feeder, amely nagyjából teniszezők 250-es versenyének felel meg, majd jön a contender (a teniszezőknél 500-asnak hívják), a star contender (1000-es) – az elmúlt napokban ilyet rendeztek a BOK-csarnokban, ennek már csak a döntői vannak hátra – és a Grand Smash, ami a Grand Slam megfelelője. Utóbbi kettő közé ékelődik be a második legerősebb verseny, a champions, amely talán az ATP- és a WTA-világbajnokság szintjén mozog. Ennek az a lényege, hogy nincs selejtező, csak a férfiaknál és a nőknél is egy-egy 32-es tábla, s kizárólag a világranglista első 32 játékosa indulhat, illetve betegségek, visszalépések miatt a sorban utánuk következők – azzal a kiegészítéssel, hogy ha a rendező országnak alanyi jogon nincs játékosa a mezőnyben, egy-egy szabadkártyát kap.

Ha az elmúlt napokban a BOK-csarnokban zajló star contender-verseny mezőnyét bomba erősnek minősítettük, a champions ezen is túltesz, elvégre itt valóban csak a legjobbak indulnak: a férfiaknál az utolsó, aki még befér a táblára, a világranglistán 47. helyen álló francia Alexis Lebrun, szabadkártyával pedig Majoros Bence (135.) indulhat, a nőknél még szűkebb az elit mezőnye, az amerikai-kínai Lily Zhang (38.), valamint a szabadkártyás Póta Georgina (57.) zárja a sort.

Már el is készült a sorsolás, ez alapján, különösen a nőknél, nem lehetünk elégedetlenek: Pótának sikerült az ázsiaiakat elkerülnie, igaz az európai ranglistát vezető, 2018-ban női egyesben Európa-bajnoki címet szerző osztrák Sofia Polcanova (14.) ellen sem ő számít esélyesebbnek.

Nagyon örülök, hogy ilyen kiemelkedő színvonalú versenyen indulhatok, ráadásul hazai környezetben – mondta a sorsolás után Póta Georgina. Jól érzem itt magam, a csarnok nagyszerű, de minden mással is elégedett vagyok, szóval optimistán várom a rajtot. A legutóbbi összecsapásainkon kikaptam Sofiától, de jó és szoros találkozókat vívtunk. Természetesen győzni szeretnék, ám nem lesz egyszerű.”

A férfiaknál Majoros Bence ázsiai vetélytársat kapott, de legalább nem a legjobb kínaiak vagy japánok egyikét, hanem a tajvani Csüang Csi-jüant (17.), akinek 2013-ból párosban van világbajnoki címe, de 41 évesen minden bizonnyal már túl van a csúcson. A papírforma alapján természetesen nem a magyar játékos az esélyes, de ki tudja, azok után, hogy néhány napja a világranglista-15. svéd Anton Kallberget is legyőzte, bármi megtörténhet.

Izgatottan várom ezt a tornát, főleg úgy, hogy Magyarországon rendezik – magyarázta Majoros Bence. Extra erőt ad, hogy a családtagjaim és a barátaim a helyszínen szurkolhatnak nekem. Nagyszerű lehetőség ez a verseny, hogy ilyen képességű játékosokkal mérjem össze a tudásom. Tajvani ellenfelem is kiváló asztaliteniszező, nagyon régóta tagja már a világ élmezőnyének. Kíváncsian várom, mire leszek képes egy ilyen játékos ellen, de mint mindig, most is csak magamra, a saját játékomra koncentrálok. Próbálom a legjobbamat nyújtani, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik