SZ. M. 2020.12.01 16:53 Frissítve: 2020.12.01 17:18

Asztalitenisz: hét hónap helyett hat nap alatt lepörög a női BL

Amire az elmúlt években valamivel több mint fél évre volt szükség, most – igaz, kényszerből – hat nap alatt lepörgeti, azaz rajtol a legrangosabb női európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája 2020–2021-es idénye.

A tartalékos csapatban a szerbiai Surján Szabinára a szokottnál nagyobb teher hárul (Fotó: Tumbász Hédi)

Miután az európai szövetség a pandémia miatti hosszabb huzavona után úgy döntött, a Bajnokok Ligáját a mostani trendeknek megfelelően buborékverseny keretében rendezi meg Linzben, a korábban már nevező csapatok pedig dönthettek, ilyen helyzetben vállalják-e a részvételt. Amint arra számítani lehetett, akadtak visszalépők, így tizenhat helyett csütörtökön tizenegy alakulattal, közte a magyar bajnok SH-ITB Budaörsi SC-vel rajtol a BL-sorozat.

„A jelenlegi rendkívül nehéz járványügyi és költségvetési helyzetben a Budaörsi SC a versenyzés élményén túl csak azért vállalta a szereplést, mert megtiszteltetésnek és felelősségnek is érzi, hogy képviselheti a magyar asztaliteniszt – mondta Somlyó Gergely klubelnök. – A döntésünkben az is szerepet játszott, hogy ezzel nem szakad meg a sorozat, ugyanis csapatunk az elmúlt tizennyolc idényben mindig ott volt az európai kupaporondon.”

A LEBONYOLÍTÁS

A megváltozott körülmények különleges lebonyolítást kívánnak, már csak azért is, mert jelen állás szerint – a vírustesztek akár az utolsó pillanatban is módosíthatnak a létszámon – december 3. és 8. között tizenegy csapat áll asztalhoz Linzben. A tervek szerint egy hármas és két négyes csoportba sorolják a mezőnyt (a 10. helyen kiemelt Budaörs biztosan az egyik négyesbe kerül), a három csoportgyőztes bejut az elődöntőbe, a három csoportmásodik pedig körmérkőzés keretében dönt a fennmaradó elődöntős hely sorsáról, majd jöhet a két elődöntő és persze a kedd esti BL-finálé.

A budaörsieknél természetesen abban is bíznak, hogy ezzel még inkább felhívják magukra a figyelmet, s állami segítséggel, valamint új támogatók bevonásával a következő idényben is talpon maradhat a válogatott játékosokat foglalkoztató együttes. Igaz ez még akkor is, ha az együttes két fontos láncszeme, a gyermekét nevelő Póta Georgina és Lovas Petra nem vállalta az utazás és a verseny veszélyeit, amit klubvezetőség a jelenlegi helyzetben maximálisan megértett és elfogadott. Rájuk tehát nem számíthat Bachmann Péter edző, viszont az ugyancsak válogatott Fazakas Mária, a bővebb válogatott kerethez tartozó fiatal Dari Helga, valamint a szerbiai születésű Surján Szabina asztalhoz áll Linzben – feltéve, ha a rajt előtti vizsgálat során mindannyiuk vírustesztje negatív eredményt mutat.

Ami az esélyeket illeti, sok függ a sorsolástól, ám az, hogy Póta és Lovas nélkül indul a Budaörs, no meg a tény, hogy a tizedik helyen emelték ki a magyar bajnokot, már sejteti, bravúr kellene az elődöntőbe jutáshoz.

„Az ellenfelek ismerete nélkül nehéz az esélyekről beszélni, de tény, hogy nem mi vagyunk az első számú favoritok – magyarázta az elutazás előtt Szvitán Krisztina szakosztályvezető. – A nehéz körülmények ellenére is edzettek a lányok, a lehetőségekhez képest felkészültünk, meglátjuk, ez mire lesz elég.”

Való igaz, a papírformát bármikor felülírhatja, hogy a résztvevők hogyan edzettek, gátolta-e karantén, netán betegség a felkészülést, szóval már csak emiatt sem érdemes jóslatokba bocsátkozni. Az viszont biztos, hogy magyar szemmel nézve nem csak a Budaörsre érdemes figyelni, ugyanis a mezőny további három csapatánál is érintettek vagyunk: a házigazda és az egyik nagy favorit Linz AG Froschberg edzője a korábbi magyar férfi szövetségi kapitány Harczi Zsolt, míg Madarász Dóra a francia CP Lyssois Lille Métropole, Harbrich Leonie az ugyancsak francia Metz TT légiósa, azaz könnyen elképzelhető, hogy hétfői elődöntőben, vagy akár a keddi fináléban is érdekeltek leszünk.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.