THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.04.07 18:54 Frissítve: 2021.04.08 13:55

Asztalitenisz: 50 éve nyert vb-aranyat a Jónyer, Klampár páros

Ötven évvel ezelőtt, 1971. április 6-án Jónyer István és Klampár Tibor a férfipáros mezőnyben aranyérmes lett a nagojai asztalitenisz-világbajnokságon. A résztvevők a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületben emlékeztek a sporttörténelmi eseményre.

 

Ötven éve nyerték első világbajnoki címüket (Fotó: Micheller Szilvia) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍILIK

Jónyer István 20 éves volt az 1971-es nagojai asztalitenisz-világbajnokság idején, Klampár Tibor még nem töltötte be a 18-at. A vb-t megelőző esztendőben a moszkvai Eb-n a duó férfipárosban bronzérmet szerzett, ám a vb-n az ázsiai dominancia miatt még csak nem is beszélhettünk éremálmokról. A legjobb nyolc közé Jónyerék mellett csupán egy páros jutott az öreg kontinensről, a jugoszláv Dragutin Surbek és Antun Stipancsics. A mieinknek japán és kínai ellenfeleken vezetett az útja a dobogó tetejére!

Az esélylatolgatásban Berczik Zoltán szövetségi kapitány az egyéni versenyek előtt kifejtette: azt várja, hogy a világ legjobb húsz pingpongosa között lévő Jónyer és Klampár nem kap ki olyan játékostól, akitől képességeik alapján nem szabad kikapniuk. Műsoron kívül a pingpong egyik akkori hazai korifeusának, Lakatos Györgynek megjegyezte: „Jónyer, de elsősorban Klampár, óriási tehetségek. Mindent tudnak. Nyerhetnek vagy ott lehetnek a dobogó közelében. (...) De ha ez nyomtatásban is megjelenik, biztos, hogy megijednek. (...) Ilyen felelősségtől náluk tapasztaltabb versenyzők is megijednének.”

A jubileumi összejövetelen Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelső Bíróság korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hangsúlyozta, a nemzeti önbecsülés része az emlékezés, s ez még akkor sem szorulhat háttérbe, ha olyan súlyos járvánnyal kell küzdeni, mint a koronavírus. Jónyer elmondta, a csapatversenyben a Kínától elszenvedett 5:4-es vereség azt is megmutatta, nem esélytelenek, Klampár hozzátette, a vb előtti évben már legyőzték a Can Ce-tung, Li Cing-huang kettőst.

Az 1971-es vb-negyeddöntőben a kínai Csou Lan-sun, Ju Csang-csun párost 3:0-ra mosták le, a döntőbe kerülésért ugyanilyen arányban a Surbekéket búcsúztató japán Hasegava, Tanaka duót. A másik ágról sem került japán kettős a fináléba, mert a Can ce-tung és Liang Ko-liang ugyancsak három sima játszmában intézte el a japán Imanót és Abét. A döntő nyitó szettje elment, Jónyer több tenyerest hibázott, ám a meccs hátralévő részében a mieink végig a kezükben tartották az irányítást, 3:1-re nyertek. Jónyer István most is elmondta: „Tibi elől nagyon jó volt, tehát az asztal közelében, míg én hátulról tereltem a labdát. Én előkészítettem, ő pedig befejezte.” Szerdán Jónyer némi humorral így értékelt az elmúlt 50 esztendőt: „Megértük. Megérte!” Az NS érdeklődésére Klampár a fejét csóválta. „Kár, hogy nem nyertem.” Majd némi értetlenkedés után megjegyezte: „Ja, az egyesre gondoltam. Nagojában álltam a legközelebb az aranyéremhez.”

A kétszeres világbajnok Gergely Gábor – akinek érkezésekor Jónyer viccesen megjegyezte: „Te nem is játszottál Nagojában, mit keresel itt?” – néhány szóban megemlékezett a kapitányról, Berczik Zoltánról, hozzátette, sokat köszönhet a négyszeres vb-aranyérmes Jónyernek és a kétszeres vb-első Klampárnak. Mire Klampi megjegyezte: „Mi is neked!”

Ha az asztalnál nem is olyan gyorsak, mint egykoron, a humoruk megmaradt.

2021.04.17 08:02:33

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Az 1956-os olimpián lenyűgözte a magyar kéziszercsapat gyakorlata – azonnali ismétlést kért.

2021.04.16 23:44:58

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

NS-VÉLEMÉNY. Megélte és túlélte a mélypontokat, s mostanra megtanulta kezelni az esélyességet.

2021.04.15 10:04:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Azt tudjuk, mozogni egészséges a testnek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen jót tesz a léleknek is egy kiadós edzés. (x)

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.