V. J.
2021.05.21 16:10 Frissítve: 2021.05.21 16:34

Triatlon: bukás miatt kiestek a magyarok, nincs csapatkvóta

A magyar triatlonosok nem tudták befejezni a versenyt, és nem szereztek csapatkvótát a vegyes váltók olimpiai pótkvalifikációs versenyén Lisszabonban.

 

A pénteki viadalon az első három hely ért tokiói részvételt, ezt a belgák, az olaszok és a svájciak szerezték meg a tizenöt csapatot felvonultató erős és kiegyenlített mezőnyben, melynek tagjaira fejenként 300 méter úszás, 7.2 kilométer kerékpározás, majd zárásként 1.8 km futás várt.

A magyarok közül elsőként Bragmayer Zsanett indult, aki a második számban visszafogottan teljesített, így csak a 14. helyen váltotta Lehmann Csongort. Utóbbi aztán kerékpáron még rosszabbul járt: a depózás előtt nagyot bukott. A magyar triatlonos könyöke, válla, háta, feje is megsérült, és bár felállt, a depóba már nem volt képes bejutni. A magyar váltó számára így korán ért véget a viadal. A harmadik és negyedik tag, Kovács Zsófia és Bicsák Bence nem is léphetett színre.

Lehmann az MTI-nek elmondta: egy macskaköves részen a leszállásnál, de még elég gyors tempónál történt az eset.

„A mellettem lévő mexikói talán pont emelte át a lábát a bringáján, amikor kirúgta a kormányomat. Onnan menthetetlen volt a helyzetem. Nagyon közel estem a kordonhoz, most annak tudok örülni legalább, hogy nem történt komolyabb bajom. Persze, alaposan lehorzsoltam mindenem, a könyököm egy kicsit komolyabban is. Megyek kórházba röntgenre, a szombati világkupa-versenyem sajnos így ugrott” – nyilatkozta.

Pénteken a rajthoz álló csapatok közül kilenc ért célba.

A magyarok már csak az egyéni kvalifikációban biztosíthatják indulásukat Tokióban. A férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, a nőknél Bragmayer és Kovács is részvételt érő helyen áll jelenleg. Amennyiben mind a négyen kijutnak, úgy az új olimpiai versenyszámban, a vegyes váltóban is ott lehetnek. A nyárra halasztott ötkarikás játékokon korábban a házigazda japánok mellett a világbajnoki címvédő franciák, valamint az ausztrálok, a britek, az új-zélandiak, a németek, a hollandok és az amerikaiak részvétele vált biztossá váltóban.

A pénteki viadal után ugyancsak Lisszabonban szombaton a férfiaknak, vasárnap a nőknek rendeznek világkupa-futamot, melyen a magyar váltó tagjai mellett – kivéve a sérült Lehmann Csongort – Tóth, valamint a június közepéig tartó egyéni kvalifikációs versenyben még látótávolságon belül lévő Faldum Gábor is rajthoz áll, és gyarapíthatja pontjai számát.

(MTI)

2022.08.25 23:08:07

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A „legvidámabb olimpia”, aminek a múltjukkal – lásd: Berlin, 1936 és ami utána jött – is birkózó németek a münchenit tervezték, a félelem, a bizalmatlanság alkalmává változott.

2022.08.08 15:59:26

Egyéb csapat nemzetisport.hu

Megmutatjuk, hogyan választhatod ki a céljaidnak leginkább megfelelő, praktikus és tökéletes minőségű megoldást! (x)

2022.07.11 14:22:00

Egyéb csapat BERTA MIHÁLY

Az olimpiai csapatsportban nyert vb-címeink évszámai: 1965, 1973, 1994, 2003, 2005, 2013.