WTCR: ki más, mint Huff? – Makaó királya mindkét időmérőt behúzta

Vágólapra másolva!
2018.11.16. 07:59
null
Huff uralta a makaói hétvége pénteki napját (Fotó: Facebook)
Ott folytatta Rob Huff a túraautó-világkupa (WTCR) makaói hétvégéjét, ahol azt csütörtökön abbahagyta. Az első időmérő után pedig a másodikon sem talált legyőzőre, így a hétvége három versenyéből kettőn a kilencszeres makaói futamgyőztes indulhat az élről. A bajnoki éllovas Gabriele Tarquini hibázott, és már a Q1-ből búcsúzott a második kvalifikáción, míg Michelisz Norbert egy 7. és egy 3. rajthelyet szerzett meg.

 

Ha Makaó és a túraautózás találkozik, akkor jó eséllyel Rob Huff is érintett a dologban. A brit versenyző eddig kilencszer tudott győzni a szűk, utcai pályán, és a WTCR idei fordulójának első időmérőjén sem talált legyőzőre.

A kvalifikációt egyébként 17 perc elteltével félbe kellett szakítani, ugyanis a bajnoki összetett harmadik helyén álló Thed Björk csúnyán eltalálta a gumifalat. Huff éppen a piros zászló lengetése előtt vette át a vezetést.

Később Esteban Guerrieri áll az élre, aki már el is kezdte ünnepelni a pole pozícióját, amikor jött Huff, és az utolsó utáni pillanatban 2:29.040-es körével közel fél másodpercet tudott faragni az idején.

Ez azt jelenti, hogy Volkswagen-pilóta indulhat az első helyről a szombati nyitóversenyen. Guerrieri a második, a bajnoki pontvadászat második helyén álló Yvan Muller pedig a harmadik pozícióból kezdheti meg a futamot. Michelisz Norbert hetedikként zárta az első időmérőt, mögüle a bajnoki éllovas Gabriele Tarquini rajtolhat szombaton.

BÜNTETÉSEK

Már pénteken tudni lehetett, hogy két versenyzőt is büntetnek Makaóban. Yann Ehrlacher Hondájában motort kellett cserélni, így a rajtrács végére száműzték a francia versenyzőt az első versenyen. Ennél kissé jobban járt Gordon Shedden, aki „csupán” tíz hellyel hátrébbról kezdheti meg az első időmérőn megszerzett pozíciójánál a nyitóversenyt. A skót pilóta akkor hibázott, amikor a bokszutcából kijövet átlépte a fehér vonalat, és mivel ez a harmadik megrovása volt, automatikusan magával vonta a hátrasorolást.

A fallal találkozó Björk végül a 16. lett, míg Nagy Norbert a 24., Szabó Zsolt pedig az utolsó, 31. pozíciót foglalhatja el a rajtrácson.

A második kvalifikációra sikerült rendbe hozni Björk Hyundaiát, a svéd az elsők között hagyta el a bokszutcát, nemsokára pedig már az ő neve mellett szerepelt a lila első szektor, majd a leggyorsabb kör is. Ez azonban még inkább csak bemelegítő kör volt, Huff kicsivel később egy sokkal jobb idővel vette át a vezetést.

Úgy tűnt, hogy a Q1 hátralévő részében már nem történik hatalmas izgalomra okot adó dolog, szűk négy perccel a leintés előtt azonban jött a dráma! Tarquini hajtott a gumifalba a pálya első szektorában. A bajnoki éllovas így a Q1-ből sem jutott tovább, amit egyébként Huff nyert meg. Tarquini mellett Björk is búcsúzott az első szakasz végén. Nagy a 25., Szabó a 27. helyen zárt, így szintén nem jutottak tovább.

A Q2-ben Huff ott folytatta, ahol néhány perccel korábban abbahagyta – a szakasz felénél a brit állt az élen. Három perccel a vége előtt Mehdi Bennani hibázott: a második szektorban a gumifalba hajtott. Az időmérőt piros zászlóval félbe kellett szakítani, és a hátralévő kevés idő miatt már nem is indították újra.

Huff a Q1 után a Q2-t is behúzta, a 10. helyen Timo Scheider végzett, ami azt jelenti, hogy a kétszeres DTM-bajnok indulhat az első helyről a második futamon. A Q3-ba Huffon kívül Jean-Karl Vernay, Yann Ehrlacher, Michelisz Norbert és Esteban Guerrieri jutott be.

A harmadik szakaszban a másodikként próbálkozó Michelisz elmaradt Guerrieri idejétől, Ehrlacher pedig mindkettőjüknél lassabb volt. Vernay a harmadik volt a saját köre után, majd a pole legnagyobb esélyesén, Huffon volt a sor. A brit annyira a határon autózott, hogy még a falhoz is hozzáért, de így is az övé lett a rajtelsőség.

Huff tehát ismét nagyszerű formában van Makaóban, mellőle Guerrieri, mögülük pedig Michelisz rajtolhat a vasárnapi záróversenyen. A makaói hétvége programja viszont szombaton, az első futammal folytatódik, amely magyar idő szerint 7.25-kor rajtol.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
MAKAÓ, 2. IDŐMÉRŐ

1. Rob Huff (brit, Volkswagen) 2:29.660
2. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) +0.374
3. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +0.558
4. Jean-Karl Vernay (francia, Audi) +0.563
5. Yann Ehrlacher (francia, Honda) +1.009

A vk élcsoportja 27 futam után: 1. Gabriele Tarquini (olasz, Hyundai) 291 pont, 2. Muller (francia, Hyundai) 252, 3. Björk (svéd, Hyundai) 238, 4. Oriola (spanyol, Cupra) 227, 5. Vernay (belga, Audi) 218, 6. Guerrieri (argentin, Honda) 217, 7. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 215 ... 20. Nagy D. (magyar, Hyundai) 36 ... 24. Nagy N. (magyar, Cupra) 18 ... 29. Szabó Zs. (magyar, Cupra) 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik