B. Ö. B.
2023.01.29 20:20 Frissítve: 2023.01.29 20:58

ROC: Ekström Schumachert győzte le a döntőben 4. diadaláért

2022 után idén is Svédországban, havas körülmények között rendezték meg a Race of Championst, amelyen a nemzetek között ezúttal is Norvégia szerezte meg a győzelmet. A második napon, az egyéni versenyek Mick Schumacher és Mattias Ekström összecsapását hozták a döntőben – a végső győzelem immár negyedik alkalommal a svéd versenyzőé lett.

Mattias Ekström (jobb oldalon) negyedik győzelmét aratta a RoC történelmében (Fotó: raceofchampions.com)

 

Nagy nevekből idén sem volt hiány a Race of Champions elnevezésű eseményen, amelyet 2022 után idén is Svédországban, havas és jeges pályán rendeztek. Az aktív Formula–1-es mezőnyből Valtteri Bottas indult, a korábbi versenyzők közül azonban Mika Häkkinen, David Coulthard, illetve a német csapatot alkotó Sebastian Vettel és Mick Schumacher is megmérette magát.

A mezőnyben többek között ott volt még a kilencszeres ralivilágbajnok, Sébastien Loeb, az ötszörös ralikrosz-világbajnok Johan Kristoffersson, a Le Mans-i 24 órás verseny kilencszeres győztese, Tom Kristensen, a kétszeres DTM-bajnok, Mattias Ekström, illetve a Formula–2 2022-es bajnoka, Felipe Drugovich.

A korábbi évekhez hasonlóan a kétnapos program első napján a nemzeti csapatok mérkőztek meg egymással. Vettel és Schumacher az elődöntőig vezették a német párost, ott azonban kikaptak az All Stars-csapattól. A döntőbe a Thierry Neuville, Felipe Drugovich alkotta csapat mellett a norvég apa-fia páros, Petter és Oliver Solberg jutott be.


Az egyszeres rali- és kétszeres ralikrossz-világbajnok és fia egyébként címvédőként vágtak neki a nemzetek versenyének, a döntőben pedig legyőzték az All Stars-csapatot, megszerezve ezzel Norvégia második győzelmét a nemzetek között.

Vasárnap következtek az egyéni versenyek, hogy eldőljön, ki lesz 2023-ban a bajnokok bajnoka. Néhány nagy név, mint például Häkkinen, Loeb és Bottas már a nyolcaddöntőben búcsúzott, ám Vettel számára is véget ért a verseny az elődöntőben.


A negyedöntőben láthattuk egyébként a nap egyik legemlékezetesebb mozzanatát, amikor az egyik szombati győztes, Oliver Solberg elmérve az egyik kanyart nekihajtott a falnak, és leszakította annak felületét, az anyag pedig meglehetősen rátekeredett az autó jobb első kerekére és az azon lévő szögekre.

A döntőbe végül Ekström és Schumacher jutott be – utóbbi Vettelt ellen vívta ki részvételét –, s bár a svéd pilótát némi technikai probléma is hátráltatta az utolsó fordulóban, végül legyőzte Schumachert. Ekström ezzel negyedik alkalommal lett a bajnokok bajnoka a Race of Championsön.


 

2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.