Motorsport: aláírták a magyar MotoGP-futamról szóló szerződést!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
2021.03.04. 11:24
null
Aláírták a magyar MotoGP-futam rendezéséről szóló szerződést (Fotó: Árvai Károly)
2023-tól tíz éven keresztül az új, Hajdúnánás mellett épülő pályán vendégeskedik a gyorsasági motorsport elitje. Carmelo Ezpeleta szerint a magyar futam fontos helyszíne lesz a világbajnokságnak, Talmácsi Gábor szerint pedig lendületet adhat az utánpótlás-nevelésnek.

 

You can read the story in English here!

Csütörtök délelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztériumban aláírták a magyar MotoGP-futam rendezéséről szóló szerződést, amely 2023-tól tíz évre szól. A futamokat a Hajdúnánás mellett felépülő, vadonatúj versenypályán tartják majd meg.

„A magyar a világ egyik legjobb MotoGP-pályája lesz”

A szerződést Carmelo Ezpeleta, a nemzetközi jogtulajdonos Dorna Sports elnöke, és Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezetője látta el kézjegyével. A Dorna komplett küldöttséggel érkezett az egyeztetésre.

„A Dorna megszakítás nélkül harminc éve szervezi a gyorsaságimotoros-világbajnokság futamait, s érdekesség, hogy az első évében, 1992-ben Magyarországra is ellátogatott a sorozat, igaz, nem tudott gyökeret verni – mondta Carmelo Ezpeleta. – 2018-ban azután újra terítékre került a magyar verseny lehetősége – s közben is egyszer –, aminek nagyon örültünk. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, Palkovics miniszter úrnak és mindenkinek, akik lehetővé tették ennek a szerződésnek az aláírását, amely nagyon fontos lépés a MotoGP történetében. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a világbajnokság mezőnye 2023-tól Magyarországon is megméreti magát, s ez nem csupán sport, hanem gazdasági szempontból is fellendülést hoz majd. Azt pedig megígérhetem, a Magyar Nagydíj nagyon fontos versenye lesz a világbajnoki sorozatnak.”

Erre, mármint a gazdaságilag is fontos szerepre erősített rá Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója is: „A mérföldkő talán nem is fejezi ki pontosan azt, amit ez a szerződés jelent, köszönöm Ezpeleta úrnak, hogy személyesen tudtuk megejteni az aláírási ceremóniát. A minisztérium abból a célból hozta létre az ügynökséget, hogy megvalósítsa az autó-motorsport stratégiát, amely komplex üzenetet hordoz. A megvalósítás egyik legfontosabb helyszíne a hajdúnánási MotoGP-pálya lesz, amely nem csupán sport, hanem térségfejlesztési szempontból is lényeges. Bízunk benne, hogy a Dornával az elmúlt két évben megtett közös út sikeresen folytatódik. A magyar MotoGP-pálya és a rendezési jog tíz évre való megszerzése magyar ügy, az ország ügye – a komplex jövőkép része.”

Carmelo Ezpeleta és Pacza Jószef (Fotó: Árvai Károly)
Carmelo Ezpeleta és Pacza Jószef (Fotó: Árvai Károly)

Talmácsi Gábor, 2007 világbajnoka elmondta, nagyon szomorú, amiért neki nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt versenyezzen, ám bízik benne, hogy lesz olyan fiatal és tehetséges magyar motoros, aki itthon élvezheti a szakértő magyar közönség biztatását.

„Érzelmes pillanat ez számomra, hiszen versenyzőként tíz évig képviselhettem Magyarországot a világbajnokság különböző kategóriáiban – mondta Talmácsi. – Most pedig más pozícióban ugyan, de segíthetem a magyar motorsport fejlődését, és ez boldoggá tesz. A magyar pálya nagyon fontos az utánpótlás szempontjából, minden versenyző számára álom, hogy magyar közönség előtt, magyar pályán világbajnoki futamon szerepeljen. Nekem ez nem adatott meg, bár azért a szurkolást Brnóban átélhettem, és ez extra motivációt jelentett.”

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kezdeményezte annak idején, 2018 novemberében az első tárgyalásokat a Dorna vezérkarával – szerette volna megvizsgálni a magyar MotoGP-futam lehetőségét, amelynek megrendezése mára valósággá vált.

„A MotoGP a legnépszerűbb, legnézettebb sorozata a motorsportnak, de a világ sportját tekintve is benne van az első tízben – mondta Kósa Lajos. – Országimázs szempontjából nagyon fontos a magyar verseny: a Hungaroring sikere is biztatott, hogy belevágjunk az egyeztetésekbe. Most már csak fel kell építeni a pályát, amely nagyon nagy lehetőség, hogy Kelet-Magyarországon is legyen egy olyan esemény és helyszín, amely felkelti a világ érdeklődését. Most folyik a tervpályázat, március 19-én eredményt tudunk hirdetni, utána elkezdődik a tervezés, ősszel pedig a pálya építésének tendereztetése.”

A hajdúnánási versenypálya 4400 méter hosszú lesz, a fő lelátóján 12 ezer ember foglalhat majd helyet. A futam pedig lendületet adhat nem csupán az utánpótlás-nevelésnek, hanem a hazai mérnökképzésnek és a térség fejlesztésének is.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek