KOVÁCS NIKOLETT 2016.10.30 07:33 Frissítve: 2016.10.30 11:00

MotoGP: bajnokavatás a Moto2-ben, 17 bukás a Moto3-ban

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíját egy bukásokkal tarkított, idő előtt le is intett futamban az olasz Francesco Bagnaia (Mahindra) nyerte a Moto3-as kategóriában. A Moto2-ben a francia Johann Zarco győzött, ezzel megvédte vb-címét – a kategória történetében először.

 

Zarco hátraszaltóval ünnepelt (Fotó: motogp.com)

MOTO2: Johann Zarco az első kétszeres világbajnok a kategóriában

Az évadzáró valenciai futamra már nem maradt nyitott kérdés, az utolsó bajnoki cím is eldőlt.

 
Ez történt a királykategóriában: Már nagyon kijárt neki – 2653 nap után nyert ismét

Zarco legutóbb Ausztriában nyert, sőt az azt követő négy futamon még csak dobogóra sem tudott állni, mi több, Silverstone-ban pontot sem szerzett. Így fordulhatott elő, hogy az aragóniai forduló után egy pontra olvadt az előnye Álex Rinsszel szemben. A tengerentúli versenyeken azonban nagyon fordult a világ, Thomas Lüthi kétszer is nyert, ezzel háromesélyessé vált a bajnokság.

Csütörtökön külön sajtótájékoztatót tartottak a fenti versenyzőknek, ahol Zarco egy rá jellemző hosszas eszmefuttatás után elismerte, hogy rajta van a legnagyobb nyomás.

Egy dolog biztos volt, ha megnyeri a Malajziai Nagydíjat, akkor mindegy is, hogy a másik két pilóta hogyan teljesít.

A Moto3-as futam végén esni kezdett az eső, ami nem is állt el a Moto2-esek rajtjáig, így esős versenyen rajtolt el a mezőny. Lüthi és Rins az első pillanattól kezdve szenvedett, a 6. és 9. helynél egyszer sem tudtak feljebb kerülni.

Zarcónak tehát bőven elég lett volna a második hely, ahol sokáig haladt, de a francia másképp gondolta. Megvolt hozzá a tempója (de még mennyire!), és mennyivel elegánsabb futamgyőztesként bajnokká válni.

Zarco öt körrel a vége előtt átvette a vezetést Franco Morbidellitől, majd sorra futotta a leggyorsabb köröket az egyre száradó pályán. Volt, hogy közel két másodperccel volt gyorsabb az olasznál, akitől Jonas Folger a második helyet is elvette egy időre. De Folger az utolsó előtti körben hibázott, így Morbidelli visszavette a második helyet és a sorrend ezután már nem is változott.

Ahogy az sem, hogy Zarco megnyerte a maláj futamot, és ezzel a sportág első kétszeres Moto2-es világbajnoka lett. Az utolsó versenyző, aki meg tudta védeni a bajnoki címét a középső kategóriában, az Jorge Lorenzo volt 2007-ben.

Az Ajo Motorsport pilótája (aki mától az első francia versenyző, aki egynél több bajnoki címet nyert) stílszerűen egy hátraszaltóval ünnepelt, amit ezúttal a testvérével közösen, szinkronugrást bemutatva vitt véghez.

 

A pódiumon nemcsak Zarco könnyei potyogtak, de az ég is újra leszakadt, így esős vagy „flag-to-flag” MotoGP-futam volt várható.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, MALAJZIAI NAGYDÍJ
MOTO2

1. Johann Zarco (francia, Kalex)
2. Franco Morbidelli (olasz, Kalex) +3.256
3. Jonas Folger (német, Kalex) +3.689
A vb-pontverseny állása: 1. Johann Zarco 251 pont (már világbajnok), 2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 214, 3. Alex Rins (spanyol, Kalex) 203


MOTO3: Újabb őrült verseny, 17 bukással

Az utóbbi két Moto3-as futamon annyi esést láttunk, amit általában egy fél szezon alatt szokás. Ha még esős versenyekről lett volna szó, talán meg sem lepődünk, de száraz pályán zajlottak a versenyek.

Akárcsak a múlt héten Ausztráliában, most Malajziában sem sok teljesen száraz pályaidő jutott a versenyzőknek. Az ázsiai országban ilyenkor monszunidőszak van, és ennek megfelelően az égi áldás minden nap meg is érkezett. Ráadásul az új aszfalt sokkal nehezebben és lassabban szárad, mint a korábbi.

De nézzük a futamot.

Az első körben két olyan balesetet is láthattunk, amely több pilótát is érintett, összesen hetet. A második esésben, ami az ötös kanyarban történt először Jorge Martin szenvedett el egy méretes high slide-ot, Aron Canetnek pedig esélye sem volt kikerülni őt, hiszen teljesen egyben volt a mezőny. Miközben a többiek próbálták elkerülni a további ütközést, Phillip Öttl valószínűleg egy kicsit erősebben nyúlt rá az első fékre, így átdobta a motorja, majd Nicoló Bulegát is kiütötte.

A harmadik körben a dráma tovább folytatódott, amikor a 7-es kanyarban a vezető négyesből hárman is kicsúsztak: Joan Mir, a világbajnok Brad Binder és Lorenzo Dalla Porta, majd egy másodperc múlva Fabio Di Giannantonio is csatlakozott.

A versenyigazgatóság tovább engedte a futamot annak ellenére, hogy a 7-es kanyarban egyértelműen volt valami a pályán.

Végül megszakították a versenyt, de csak a 15. körben María Herrera bukását követően. A világbajnoki mezőny egyetlen női pilótája a kilencedik helyért harcolt, amikor az előtte haladó Livio Loi-nak gondja akadt, Herrera pedig már nem tudta elkerülni az ütközést. Ráadásul sérülés nélkül sem úszta meg, az első jelek szerint ismét eltört a kulcscsontja.

Az őrült versenyt végül Francesco Bagnaia nyerte Jakub Kornfeil és Bo Bendsneyder előtt. Bagnaia ezzel a győzelemmel a bajnoki hetedik helyről a harmadikra jött fel egy futammal a szezon vége előtt.

MOTO3
1. Francesco Bagnaia (olasz, Mahindra)
2. Jakub Kornfeil (cseh, Honda) +7.108
3. Bo Bendsneyder (holland, KTM) +7.253 
A vb-pontverseny állása: 1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 294 pont (már világbajnok), 2. Enea Bastianni (olasz, Honda) 164, 3. Francesco Bagnaia 145

 

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”