MotoGP: Quartararo kilenc hónap után újra pole pozícióban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.03.19. 10:33
null
Fabio Quartararo végre ismét jól érzi magát egy körön (Fotó: motogp.com)
Eső, lassan száradó pálya, kigyulladó motor, kilenc bukás csak a MotoGP-ben – izgalmasan alakult az Indonéz Nagydíj kvalifikációs napja, amelyet végül Fabio Quartararo nyert meg a királykategóriában. Időmérős mérlege igen kiemelkedő a mezőnyben, ezért is furcsa, hogy legutóbb a tavalyi Katalán Nagydíjon, június elején indulhatott a pole-ból.

Nem jött be az esőűző ima, hajnalban ismét hatalmas vihar áztatta fel a pályát, még nagyobb, mint pénteken. Olyannyira, hogy ezúttal a MotoGP-sek reggeli edzésére sem száradt fel a pálya, de még a délutáni időmérőn is voltak vízfoltok, amelyekre figyelni kellett, ha valaki nem akarta a kavicságyban találni magát.

A reggeli edzésen tíz másodperccel futottak lassabb köröket az elején, majd természetesen Jack Miller volt az, aki elsőként rakatott fel slick gumit. A pálya azonban lassan száradt, így esélytelen volt jobb időket futni a péntek délutániaknál.

Azaz a nagy nevek, mint Pol Espargaró, Joan Mir, Francesco Bagnaia és Marc Márquez is a Q1-ben találta magát.

Az eső nyilván nem segített az egyébként is gyenge tapadás javulásában, hiszen az addig nehezen felhordott gumit is lemosta. Ennek megfelelően a köridők is nehezen jöttek, és bukásokból sem volt hiány.

De voltak olyan bukások, amelyek teljesen más okból következtek be.

Álex Rins motorja egész egyszerűen kigyulladt az FP4 feléhez közeledve. A suzukis a 13-as kanyarban ugrott le a motorról, de a visszajátszásokból később kiderült, hogy már a 10-es kanyarban jelentkeztek a problémák, és már ott olajat veszített a motorja. Ennek áldozata lett Johann Zarco, aki a 10-es kanyarban elesett az olajon, míg Jack Miller éppen csak megúszta a dolgot.

 

A nagy akarásnak két esés a vége

Marc Márquez hétvégéje eddig sem alakult valami fényesen, de az időmérő napján még rosszabbra fordult. Bár mindent megtett, hogy a száradó pályán javítani tudjon reggel, de más forgatókönyv volt megírva. Ha csak 10 perccel előbb eláll az eső, ha kisüt a nap, akkor más FP3-at láthattunk volna, de nem így történt.

A negyedik szabadedzés alatt is már vagy féltucatnyi esésközeli pillanata volt a hondásnak, ami aztán a Q1 során fordult át túlzott akarásból hibázásba.

 

Ráadásul 5 percen belül kétszer. Hat perccel az edzés vége előtt a 13-as kanyarban bukott, két és fél perc múlva már ismét a bokszban volt, de csak átfutott rajta, és már pattant is fel másik motorjára, viszont a nagy akarás újabb esésbe torkollott, ezúttal a 10-es fordulóban.

 

Már az esés előtt is látható volt, hogy Márquezék nem találják a megfelelő beállításokat, nincs meg a tempója, és egyedül nem fog tudni gyors kört menni.

Miközben szinte mindenki a másikra várt a pályán (ezért a Moto3-ban amúgy vaskos büntetéseket osztogatnak...), nem volt idő tovább taktikázni, így Marc Nakagami Takaaki mögé állt be, ami nem volt jó döntés. Miután nagy nehezen megelőzte a japánt, ismét elmérte a tempót, és egy újabb tempós bukással zárta a napot.

A 15. helyről rajtolva nem lesz könnyű neki.

Négy Ducati az első hatban, de megint nem a gyári pilótákkal az élen

A Q1-ből végül Pecco Bagnaia és meglepetésre Fabio Di Giannantonio jutottak tovább, ami azt jelenti, hogy Pol Espragarónak a 16-ik és Joan Mirnek a 18-ik helyről kellene csodát bemutatnia holnap egy jó eredményért.

Mint tudjuk, előzni nagyon nem lesz egyszerű, de az is biztos, hogy könnyű lesz hibázni.

Az időmérő fő szakaszát végig Fabio Quartararo uralta, akinek ma sem volt zökkenőmentes napja, a reggeli edzésen ismét hibajelzést dobott alatta a Yamaha.

Csapattársa, Franco Morbidelli bukott az 5-ös kanyarban, később pedig nem tudott javítani, így a 12-ik rajtkockába állhat majd fel.


Két perccel az időmérő vége előtt Aleix Espargaró alól ment el a motor hátulja, ezért mindenkinek dobnia kellett azt a kört mögötte az érvényben lévő sárga zászló miatt.

 

Végül egy gyors körre még maradt idő, aminek a legnagyobb vesztese Pecco Bagnaia lett, aki a harmadikról a hatodik helyre esett vissza miután Johann Zarco, Brad Binder és Enea Bastianini is javítani tudott.

A legjobb ducatisként ismét Jorge Martin zárta a szombatot, akinek a versenytempója sem rossz. Ráadásul leggyorsabb körén kétszer is majdnem elesett, amikor megindult alatta a motor eleje.

Az első hétben két KTM-est találunk, akikre érdemes lesz odafigyelni a futamon.

Az időmérő végeredménye ide kattintva tekinthető meg

A két kisebb kategóriában új rajtelsőket avattunk, a Moto2-eseknél Jake Dixon, míg a Moto3-ban Carlos Tatay volt a leggyorsabb szombaton.

A hazai szurkolók legnagyobb örömére és nem kis meglepetésre, a Q1-ből továbbjutó, újonc Mario Aji a harmadik helyre kvalifikált a Moto3-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik