MotoGP: Marc Márquez sikeres műtéten esett át

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.06.03. 10:44
null
Elkiabálni nem szabad, de a jelek szerint nincs akadálya a teljes gyógyulásnak (Fotó: Hantos László)
Komplikációk nélkül, vagyis ahogy az orvosi nyilatkozat szól, eseménytelenül telt Marc Márquez negyedik felkarműtétje a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinikán. Ha továbbra is minden a tervek szerint alakul, akkor Márquez néhány nap múlva (vasárnap?) már el is hagyja az Egyesült Államokat, hogy Madridban megkezdje a rehabilitációt.

 

A dr. Joaquin Sanchez-Sotelo vezette orvosi csapat háromórás, sikeres beavatkozást hajtott végre a nyolcszoros világbajnokon. A felkar osteotomia, azaz tengelykorrekciós műtét komplikációmentes volt, így Márquez már a posztoperatív szakaszban van.

A külvilágnak talán váratlanul érkezett a hír a mugellói hétvége során, hogy a spanyolnak ismét operálni kell a karját, de a részletek ismeretében ez egyáltalán nem meglepő. Marc az utóbbi időben folyamatosan antibiotikumon és fájdalomcsillapítókon élt, mivel a fájdalom kezdett krónikussá válni. Nemcsak a versenyhétvégék során hátráltatta, de az azt követő napokban és a mindennapok során is. Ráadásul annyira terhelte a bal oldalát motorozás közben, hogy azt is elkezdte tönkretenni, miközben bal vállának is van már műtéti előélete. Az operáció híre, az orvosok egyértelmű javaslata tehát nagy megkönnyebbülés hozott neki.

A legnagyobb rizikófaktor egy újabb fertőzés, ha azt sikerül elkerülni, akkor általános orvosi vélemények szerint a gyógyulás teljes lesz.

„A beavatkozás nagyjából három órán át tartott – idézi dr. Sanchez-Sotelót a HRC és a Repsol közleménye. – Annak komplexitása ellenére a végeredmény kielégítő volt. A műtét során eltávolítottuk a felső két csavart a hátsó lemezből, amit korábban, 2020 decemberében dr. Samuel Antuna helyezett el, majd tengelykorrekciót hajtottunk végre. Egy ilyen eljárás magában foglalja a felkarcsont keresztirányú elvágását, hogy utána a hosszanti tengelye mentén elforgassuk azt. A rotáció mértéke, amit ma elvégeztünk nagyjából 30 fokos külső irányú volt. A felkarcsontot az új pozícióban egy elülső lemezzel és néhány csavarral stabilizáltuk. A műtét eseménytelenül zajlott. Szeretnénk Márquez úrnak mielőbbi felépülést és szakmai pályafutásához való sikeres visszatérést kívánni.”

Az utolsó mondat mellett azért ne szaladjunk el! „Szeretnénk Márquez úrnak mielőbbi felépülést és szakmai pályafutásához való sikeres visszatérést kívánni.”

Az üzenet, amit a szurkolók, de leginkább Marc vártak. Hogy a műtétet végző orvos nem látott, talált olyan körülményt, ami akadálya lehetne a teljes felépülésnek. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe? A mobilklinika vezetője, dr. Michele Zasa 4-6 hónapos felépülésről beszélt még Mugellóban, míg dr. Claudio Costa, aki maga rengeteg hasonló műtétet végzett gyerekeken, a 3 hónapot is emlegette. Fontos persze hangsúlyozni – ahogy ő maga is tette –, hogy Costa doktor nem látta a röntgen- és egyéb felvételeket Marc karjáról, azaz csak általánosságban tudott beszélni.

A műtétre fizikoterapeutája, Carlos García kísérte el, aki így első kézből jut információhoz, hogy a rehabilitáció során milyen tervet kell követni.

SZAVAZÁS

És akkor jöhet a tippelés! Ön szerint mikor tér vissza a versenyzéshez Marc Márquez?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik