MotoGP: körrekordok és bukások a thaiföldi időmérőn

Vágólapra másolva!
2019.10.05. 10:25
null
Fabio Quartararo elesett, de senki sem tudott nála gyorsabb kört futni (Fotó: AFP)
Izgalmakban nem volt hiány a királykategória mai időmérő edzésén Buriramban. A pole-t új körrekorddal megszerző Fabio Quartararo bukott a kvalifikáció végén, ahogy Marc Márquez és Valentino Rossi is. De sok minden történt szombaton, mire eljutottunk eddig a pontig.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a hatalmas felhőszakadás miatt akár el is maradhatnak a harmadik szabadedzések Buriramban, de végül közel másfél órás késéssel pályára tudtak gurulni a Moto3-asok, egy tíz perccel rövidebb gyakorlásra. A MotoGP-sek megkapták az eredeti 45 perces edzést, míg a Moto2-esektől szintén elvettek 15 percet.

Hogy mekkora trópusi vihar csapott le a pályára, azt jól mutatja az alábbi videó.


A pálya egyes részein, például a parkolóban és a depóban annyira állt a víz, hogy sokan mezítláb sétáltak be a bokszokhoz.

A Moto3-asok tehát még hatalmas vízben kezdték meg az utolsó szabadedzést, és ennek megfelelően senki sem tudott javítani tegnapi idején.

Ahogy a MotoGP-seknél sem, bár ott az utolsó öt percben már előkerültek a slick gumik is, azaz nagyon gyorsan felszáradt pálya.

A Moto3-asok által teljesített első burirami vizes edzést megelőzően ma először láthattunk olyat – legalábbis kamerák által rögzítve –, hogy egy tarisznyarák is pályára lépjen.

 

Az időmérőkre már visszaállt a megszokott menetrend (helyi idő szerint), mivel a rendezők egy-két kiegészítő program halasztásával behozták a lemaradást.

A Moto3-asoknál a Q1-ből elsőként továbbjutó Celestino Vietti szerezte meg a pole pozíciót, karrierje során először.

Idén már ő a tizedik különböző pilóta, aki az élről kezdhet meg egy futamot.
A világbajnoki cím legesélyesebb várományosai, Lorenzo Dalla Porta és Aron Canet a 10. és a 6. helyről rajtolhat holnap.

A MotoGP-sek időmérőjének első etapjából Danilo Petrucci és Pol Espargaró jutott tovább. A nap nagy vesztese Cal Crutchlow, aki csupán a 13. helyről várhatja a futamot.

Az „igazi” időmérőn Fabio Quartararo volt az első, aki 1:30 alá szorította a köridőt a Chang International Circuit aszfaltján. Marc Márquez ugyan követte őt, de az első kimenet után csak második volt.

A második próbálkozások során a francia tovább javított idején, míg Márquez bukott az 5-ös kanyarban, ott, ahol percekkel korábban Rossi alól is elment a motor eleje.

Utolsó körében Quartararo is elcsúszott ugyanabban a fordulóban, de ez már nem befolyásolta az első hely sorsát, viszont Maverick Vinales az utolsó pillanatban még bejött Márquez elé.

Márquez vasárnap világbajnok, ha két ponttal többet szerez, mint Andrea Dovizioso. Ha a hetedik helyről rajtoló, a negyedik szabadedzésen sem remeklő ducatis valahogyan mégis Márquez előtt végez az élmezőnyben, akkor a hondás Motegiben ütheti be a következő meccslabdát.

A spanyol nemcsak nyolcadik világbajnoki címét nyerheti meg, de zsinórban negyedszerre lehet bajnok a királykategóriában, ami egy igen elit klub tagjainak sikerült csak eddig, név szerint Mike Hailwood, Giacomo Agostini, Mick Doohan és Valentino Rossi (utóbbi kettő ötöt nyert egymás után, míg Agostini hetet) kvartettjéhez csatlakozhat.

A drámák sora a Moto2-esek kvalifikációja alatt is folytatódott. A Q1 utolsó perceiben tényleg megérkezett az eső, amit még reggel jósoltak, de csak a pálya egyes részein esett. Például a 3-as kanyar féktávjánál, ahol hárman is buktak, többek között a bajnokságban jelenleg második helyen álló Jorge Navarro, akinek így a 21. helyről rajtolva kell helyt állnia holnap.

 

 

Pedig néhány perccel korábban még úgy tűnt, Navarróra vigyáznak az angyalkái, legalábbis ez a dupla mentés erről árulkodott.

 

 

A pole pozíciót végül Álex Márquez szerezte meg, aki az elmúlt hét futamon ötödjére indulhat majd az élről. Mellőle Nagasima Tecuta és a tavalyi Moto3-as világbajnok, Jorge Martin rajtolhat.

 

MOTOGP, THAI NAGYDÍJ
AZ IDŐMÉRŐ ÉLCSOPORTJA
MOTOGP

1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 1:29.719
2. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1:29.825
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) 1:29.931
4. Franco Morbidelli (olasz, Yamaha) 1:20.431
5. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) 1:20.522
6. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 1:30.597

MOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 1:35.297
2. Nagasima Tecuta (japán, Kalex) 1:35.392
3. Jorge Martín (spanyol, KTM) 1:35.448

MOTO3
1. Celestino Vietti (olasz, KTM) 1:42.599
2. Marcos Ramírez (spanyol, Honda) 1:42.717
3. Albert Arenas (spanyol, KTM) 1:42.751

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik