KOVÁCS NIKOLETT 2021.05.29 14:37 Frissítve: 2021.05.30 10:22

MotoGP: ijesztő baleset a Moto3 időmérőjének végén

Hatalmas bukással ért véget a Moto3-asok kvalifikációja az Olasz Nagydíjon Mugellóban. A világbajnoki mezőnyhöz tavaly csatlakozó 19 éves svájci Jason Dupasquier a kilences kanyar kijáratánál bukott. Állapotáról egyelőre nincsenek információk, csupán annyit tudni, hogy helikopterrel a firenzei kórházba szállították.

 

Helikopterrel szállították kórházba a svájcit (Fotó: motogp.com)

 

 
MotoGP: Quartararo pályacsúccsal a pole-ban

Sok szempontból a legrosszabb forgatókönyv szerint történt az esés. A high side bukás után Dupasquier nagy erővel esett vissza az aszfaltra, és ami a legrosszabb, ő is és a motor is a pálya közepén maradt.

A mögötte közvetlenül motorozó Szaszaki Ajumu nem tudta elkerülni az ütközést, és vagy Dupasquier-t vagy a motorját eltalálva (az eddig látható képsorokból nem derült ki egyértelműen) katapultált KTM-jéről.

Már a piros zászló bemutatása után érkezett a kanyarhoz Jeremy Alcoba teljes tempóval, ami érthetetlen, hiszen őt addigra már leintették a kockás zászlóval.

Az Arrabbiata2 néven ismert kanyarból „vakon” jönnek ki a versenyzők, azaz nem látják be a pályát. Így találhatta el Alcoba is Dupasquier-t.

Meg nem erősített hírek szerint azonnali beavatkozásra volt szükség Dupasquier-nál (újraélesztésre). Több mint fél órányi ellátás után mentőhelikopterrel a firenzei Careggi kórházba szállították.

Szaszaki és Alcoba nem sérült meg.

Az időmérőről bővebben itt olvashatnak.

FRISSÍTÉS, 16.42:

A firenzei Careggi Kórház tájékoztatása szerint Dupasquier állapota összetett. CT és MRI-vizsgálatokkal próbálják feltérképezni, hogy testének melyik részét érte a legkritikusabb sérülés, és hogy hol a legsürgősebb beavatkozni. Lehetséges, hogy ezt követően operációra is szükség lesz.

FRISSÍTÉS, 18.35:

Giancarlo Di Filippo,a MotoGP FIM orvosi vezetője az alábbi nyilatkozatot tette:

„Az 50-es rajtszámú versenyző, Jason Dupasquier egy nagyon súlyos baleset részese volt a Moto3 Q2-je során. A FIM orvosi beavatkozó csapata járművekkel azonnal a baleset helyszínére érkezett, majd ezt követően a firenzei Careggi Kórházba szállították hemodinamikailag stabil állapotban (stabil szív és vérkeringés – a szerk.), és várjuk a friss információkat a kórháztól. Jelenleg annyit tudunk, hogy nagyon súlyos állapotban van, és ahogy mondtam, várjuk a kórházból a friss híreket.”

A pályán történt beavatkozásról Di Filippo a következőket mondta: „Azért történt, mert ez volt a leggyorsabb megoldás és biztosan a legjobb módja a helyzet kezelésének a baleset súlyosságát figyelembe véve.”

FRISSÍTÉS, vasárnap, 10.10:

A CarXpert PruestelGP bejelentette, hogy a csapat, így Yamanaka Ryusei visszalép a mai versenytől. Jason Dupasquier állapota továbbra is kritikus, de egyéb információkat nem közöltek.

A Moto2-ben versenyző, korábbi 125 kcm-es világbajnok, Thomas Lüthi is úgy döntött, hogy nem áll rajthoz az Olasz Nagydíjon. A szintén svájci pilóta, aki Jason mentora, már úton van a firenzei kórházba, hogy barátja és annak családja mellett legyen.

 

 

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.