nemzetisport.hu 2017.05.22 18:00 Frissítve: 2017.05.23 06:40

Gyász: elhunyt a korábbi világbajnok Nicky Hayden

Öt nappal súlyos balesete után elhunyt a MotoGP 2006-os világbajnoka, Nicky Hayden. A tavalyi szezon óta a Superbike-világbajnokságban versenyző motorost múlt szerdán gázolta el egy személygépkocsi Olaszországban kerékpározás közben.

Elhunyt Nicky Hayden (Fotó: AFP)

 

 

Az egykori amerikai motorversenyző egyedül kerékpározott a misanói pályától nem messze, amikor egy Peugeot gépkocsi elgázolta szerdán 14 óra körül. A helyszínen készült képek tanúsága szerint elég nagy erejű lehetett az ütközés, hiszen a gépkocsi szélvédője teljesen összetört. Haydent vörös kód alatt mentőhelikopterrel szállították a rimini kórházba mellkasi és koponyasérülésekkel, majd átszállították a cesenai Bufalini Kórházba.

A pénteki közlések szerint állapota életveszélyes volt. Egy nyolc mm nagyságú duzzanat keletkezett a fejében, ami a baleset óta eltelt időben sem zsugorodott. Csütörtök óta a menyasszonya, Jackie mellett, édesanyja, Rose és bátyja, Tommy is mellette tartózkodtak. Édesapja, Earl egészségi állapota miatt nem ülhetett repülőre.

Az állapota azonban nem javult, a kórház pedig a lehető legszomorúbb hírt közölte hétfő kora este: a 35 éves amerikai elhunyt.

Hayden 216 futamon állt rajthoz, de mindössze három győzelemmel büszkélkedhetett a MotoGP-ben – amelyben 2003-ban debütált –, de így is világbajnok tudott lenni 2006-ban, nagy csatában megelőzve barátját, Valentino Rossit. A Honda és Ducati színeiben is versenyzett, csapattársai (és barátai) voltak a sportág olyan kiemelkedő alakjai, mint Rossi és Casey Stoner. Az amerikait a Doktor az egyik legjobb barátjának nevezte. A teljes sportág a gyógyulásáért szorított.

Hayden szinte egész életét a versenypályán töltötte, és tisztában volt annak veszélyeivel: első MotoGP-versenyén, 2003-ban Szuzukában meghalt verseny közben Daiicsiro Kato, de ott volt a pályán Marco Simoncelli tragikus 2011-es szepangi baleseténél is.

A sportvilág szinte azonnal reagált a tragikus hírre, többek között Dani Pedrosa, Mark Webber és a Tour de France-győztes Chris Froome is részvétet nyilvánított.

 

 

Can't believe... The most easy and good guy i ever meet on a paddock in my life! Love u Nicky! RIP

Aleix Espargaro (@aleixespargaro) által megosztott bejegyzés, 2017. Máj 22., 09:12 PDT 

2021.11.25 23:34:46

Egyéb autó-motor MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Valentino Rossi egy generációban változtatta meg a motorozáshoz való hozzáállást, sokakat függővé tett, emiatt az iparágban senki sem lehet eléggé hálás neki. Nem szívesen beszélt, sokkal inkább versenyzett és cselekedett, hogy fő küldetését teljesítse. Nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy neki kell megmutatnia, a mezőnyben nem a gép, hanem az ember jelenti a legnagyobb különbséget.

2021.11.11 18:29:30

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A háromszoros Európa-bajnok a technikai kihívást szereti leginkább a kamionsportban.

2021.10.06 14:19:17

Egyéb autó-motor MTI/K. B.

A csapatfőnök szerint ideális felállást jelent nekik a tapasztalat és a fiatalság kombinációja.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.