Formula–E: Wehrlein a második futamot is behúzta Rijádban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.28. 19:06
null
Pascal Wehrlein duplázott Szaúd-Arábiában (Fotó: DPPI)
Pascal Wehrlein nyerte meg a Formula–E rijádi versenyhétvégéjének második futamát is, így a Porsche német versenyzője két győzelemmel távozhat Szaúd-Arábiából. A második helyen ezen a futamon is Jake Dennist intette le a kockás zászló, a dobogó legalsó fokára ezúttal René Rast állhatott fel.

 

Jól megy eddig a Mercedes csapatát átvevő McLarennek a Formula–E-ben. Jake Hughes a rijádi első időmérőn is alig maradt le a pole pozícióról, szombaton azonban nem talált legyőzőre a kvalifikáción – megszerezve ezzel saját és a McLaren első rajtelsőségét a sorozatban. Hughes mellől Mitch Evans, a második sorból René Rast és Sébastien Buemi vághatott neki az idény harmadik (villanyfényes) futamának.

A mezőny elején Evans kapta el legjobban a rajtot, s már az első kanyarban átvette a vezetést Hughestól, aki visszaesett a második helyre. Buemi rajtja sem sikerült túl jól, a svájci pilóta a negyedikről a hatodik pozícióba csúszott vissza. Evans nem tudott elhúznia az őt követőktől az első körökben, a McLaren párosa közel maradt hozzá, sőt, a mezőny többi része sem szakadt szét jelentősen.

Az élmezőnyből elsőként Evans vette fel a támadó módot, aki ezzel hátracsúszott a harmadik helyre. Hughes is élt a pluszenergiával nem sokkal később, így ekkor Rast autózott az élen. A német pilóta a 11. körben vette fel a támadó módot, ám sikerült az első helyen maradnia.


Az ötödik helyről rajtoló Wehrlein megkezdte a felzárkózást a futam első harmadának végén, s a 15. körben már a második helyen autózott. Sőt, ezt a pozíciót a támadó mód felvétele után is meg tudta tartani, a plusz energiának köszönhetően pedig üldözőbe vehette az élen autózó Rastot, aki a 17. körben kapcsolt ismét támadó módba.

A McLaren versenyzője ennek következtében visszaesett a második helyre, és nem sikerült elkapnia Wehrleint a következő körökben. A Porsche-pilóta nem veszített pozíciót a következő „attack mode-ba” kapcsoláskor, ráadásul a megmaradt energiát tekintve is kissé jobban állt, mint a mögötte autózók.

Nem sokkal fél táv után Dennis kezdte el előreverekedni magát. A 23. körben Evansöt előzte meg a harmadik helyért, majd nem sokkal később Rastot is maga mögé utasította, ráadásul támadó módban kezdett el közeledni Wehrleinre. A 27. körben azonban a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Nico Müller csúszott neki a gumifalnak a 19. kanyarban.


A safety car három kört töltött a pályán, az idei szezonra bevezetett szabályok értelmében végül egy körrel növelték a versenytávot. Dennisnek maradt támadó módja a hajrára, aminek köszönhetően sikerült is közelebb kerülnie Wehrleinhoz, ám helycsere már nem történt kettejük között.

A második futamot is tehát a Porsche német versenyzője nyerte meg Rijádban, ráadásul a dobogó második fokára ezúttal is Dennis állhatott fel. A harmadik helyen Rast látta meg a kockás zászlót az idény harmadik futamán. Pontot szerzett rajtuk kívül Bird, Hughes, Buemi, Evans, Fenestraz, Mortara és Ticktum.

Folytatás két hét múlva Indiában!

FORMULA–E
RIJÁD, MÁSODIK VERSENY
1. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
2. Jake Dennis (brit, Andretti)
3. René Rast (német, McLaren)
4. Sam Bird (brit, Jaguar)
5. Jake Hughes (brit, McLaren)

A világbajnokság élmezőnye 3 futam után: 1. Jake Dennis (brit, Andretti) 44 pont, 2. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 43, 3. Sébastien Buemi (svájci, Envision) 23, 4. Lucas di Grassi (brazil, Mahindra) 18, 5. Sam Bird (brit, Jaguar) 15, 6. André Lotterer (német, Andretti) 14, 7. Jake Hughes (brit, McLaren) 14

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik