Formula–E: Vandoorne a pole-ban; a vb-éllovas top 10-en kívül Brazíliában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 15:15
null
Vandoorne először rajtolhat az élről az idén (Fotó: DPPI)
Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E brazíliai időmérőjén. Mellőle António Félix de Costa rajtolhat a 18 órakor kezdődő versenyen, míg a második sorban Mitch Evans és Edoardo Mortara foglalhat helyet.

 

 

Négyhetes szünet után folytatódott a Formula–E 2023-as bajnoksága, a hatodik állomás Brazília, ahol már csütörtökön kezdetét vette a forduló. Az első szabadedzésen Sébastien Buemi 1:12.341-es körrel zárt az élen Sacha Fenestraz és Dan Ticktum előtt, míg a másodikon az előző futamon győzedelmeskedő António Félix da Costa tört az élre. Az 1:11469-es időt jegyző portugál mögött Maximilian Günther és Norman Nato végzett, míg a bajnokságot vezető Pascal Wehrlein tizenkettedik és negyedik hellyel hangolt az időmérőre.

Az A-csoportból Stoffel Vandoorne, Nyck Cassidy, Edoardo Mortara és Jake Hughes jutott tovább, míg Sergio Sette Camara körözésének a Nio meghibásodása vetett véget. Az autómentés idejére piros zászlóval meg is szakították a kvalifikációt. A vb-éllovas eközben a nyolcadik pozícióban végzett, így számára már a csoportharcok során befejeződött a küzdelem.

 

A B-csoportban Sam Bird bizonyult a leggyorsabbnak, rajta kívül Günther, Da Costa és Mitch Evans biztosította be a helyét a negyeddöntőben, míg Robin Frijns rövid leállással hívta fel magára a figyelmet.

Először Mortara és Cassidy, majd Hughes és Vandoorne csapott össze. Előbbi párharcból a hazai pilóta, míg utóbbiból a belga jutott tovább. Utánuk Da Costa, Günther páros, míg végül Jaguar-versenyzők hajthattak pályára. Előbbi csatában a portugál, míg utóbbiban Evans kerekedett felül, és kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Mortara és Vandoorne párharcából a korábbi Formula–1-es pilóta, míg Da Costa és Evans közül a Porsche versenyzője jutott tovább a döntőbe. A pole pozícióért vívott harcban Vandoorne 63 ezreddel bizonyult a jobbnak, így ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle tehát Da Costa rugaszkodhat el, míg a második sorban Evans és Mortara foglalhat helyet. Az első tízest Cassidy, Hughes, Jean-Éric Vergne, Nato, Günther és Bird tette teljessé.

Folytatás 18 órakor a versennyel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik