Formula–E: Mortara nyerte meg a 2. versenyt Szaúd-Arábiában

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.29. 19:09
null
A pole-ról lemaradt, de a győzelmet behúzta Edoardo Mortara (Fotó: DPPI)
Edoardo Mortara győzelmével ért véget a Formula–E szaúd-arábiai idénynyitó versenyhétvégéje. A dobogóra még Robin Frijns és Lucas di Grassi állhatott fel, a pole pozícióból induló Nyck de Vries csak a tizedik helyen látta meg a kockás zászlót.

Az első futamon aratott győzelme után Nyck de Vries megszerezte a pole pozíciót a második viadalra. A címvédő holland pilóta mellőle Edoardo Mortara, a harmadik pozíciót Robin Frijns szerezte meg a szombati időmérőn.

A rajtot követően nem történt változás a top hármat tekintve, ráadásul De Vries megpróbált hamar elhúzni a követők elől. A futam első köreiben António Félix da Costa több helyet veszített, úgy tűnt, nincs minden rendben a 2020-as bajnok autójával. Elsőként Oliver Rowland és Jake Dennis vette fel a támadó módot, de nem sokkal később mások is követték őket az élmezőnyből.


A továbbra is az első két helyen autózó De Vries és Mortara a hetedik körben élt ezzel a segítséggel, ám helycsere nem történt közöttük. Az első időmérő győztese, de ezen a viadalon csak a 13. pozícióból induló Stoffel Vandoorne hamar megkezdte a felzárkózást, a 12. körben már a 9. helyen autózott.

Ekkor már Lucas Di Grassi is elemében volt – először Frijns, majd Mortara mellett ment el, a 15. körben pedig kemény manőverrel De Vriest is maga mögé utasította, amivel átvette a vezetést. Sőt, a Mercedes versenyzője nem sokkal később Mortarával szemben is veszített egy pozíciót. A támadó módban érkező svájci ráadásul ezután az első helyet is elvette Di Grassitól.

A futam felénél így a két Venturi ment a mezőny legelején, az őket követő De Vriesnek azonban maradt még egy támadó módja, amit a 22. körben fel is vett. Ezzel veszített egy pozíciót Frijnsszel szemben, ám nemcsak nem sikerült visszazárkózni a pluszenergia használata közben, utána sorban veszítette a pozíciókat az őt üldözőkkel szemben.


A 28. körben Frijns jött fel a második helyre, két körrel később azonban a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Alexander Sims a falnak koccant, majd a pálya szélén ragadt a hetes kanyarban. Az elakadt Mahindrát hosszú percekig nem sikerült elszállítani a pályáról, a mezőny elől csupán az utolsó métereken hajtott ki a safety car.

Ez főként a Venturinak kedvezett, amely így mindkét autójával a top háromban zárt. Mortara szerezte meg a győzelmet, a második Frijns lett, harmadikként Di Grassit intette le a kockás zászló. Pontot szerzett továbbá André Lotterer, Jake Dennis, Jean-Éric Vergne, Stoffel Vandoorne, Oliver Rowland, Pascal Wehrlein és De Vries.

Folytatás két hét múlva Mexikóvárosban!

FORMULA–E
SZAÚD-ARÁBIA, 2. VERSENY
1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)
2. Robin Frijns (holland, Envision)
3. Lucas di Grassi (brazil, Venturi)
4. André Lotterer (német, Porsche)
5. Jake Dennis (brit, Avalanche Andretti)

A világbajnokság élmezőnye: 1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 33 pont, 2. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 29, 3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 28, 4. Lucas di Grassi (brazil, Venturi) 25, 5. Jake Dennis (brit, Avalanche Andretti) 25, 6. Robin Frijns (holland, Envision) 18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik